utorak, 16. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Kaštel Sućurac (prvi od sedam bisera)!

 ... kišni dani svibnja 2023; nasljedni još od travnja ne daju puno prostora vanjskim djelatnostima, pogotovo dvokotačkim. U ubijanju slobodna vremena otvaram USB stikove i tražim zaboravljene priče. Jedna od njih je brzinski prolazak od Splita do Trogira kroz sedam jadranskih bisera u jedinstvenosti grada Kaštela. Lijepo se sjetiti putovanja s bivšim Šokcem - Kawasaki ZRX1200r. Doduše ova uvodna slika nije baš uspjela u vrelini dana, ali daje moto uvod cijeloj priči.


... Kaštela (grad) su sedam spojenih naselja kako napisah. Biseri se kao niska nižu od Splita ili točnije Solina, do Trogira. Vožnja je prošla u vrelini rujanskih dana 2019. godine sa bratom Burke-om. On je većinom strpljivo sjedio u hladovini (i ponekoj konobi) čekajući mene i moje brzinske klikove po znamenju Kaštela. Prvi biser je Sućurac ili kako sam načuo legendu od barbe u konobi - Mašograd. E sad, jesam li zapamtio ća mi je reka? Možda! Kaže barba kako su za sebe držali kako su malo različiti od ostalih Kaštela. Veli da su im Splićani iskrivili riječ MASU u nešto što su oni htjeli da znači MAŠU ili pun pjat ničega! Pa ti shvati. Uglavnom riječ je mnogoznačna. Sućurani će je upotrijebiti u različitim prigodama. Usvojili su je i mladi naraštaji i oblikovali u razna značenja iz svog svjetonazora.


... u malom centru mjesta parkiramo pored fra Bernardina Sokola! 

Fra Luka Bernardin Sokol, hrvatski crkveni i svjetovni glazbenik, glazbeni publicist, skladatelj, teolog, muzikolog, dobar polifoničar i izraziti melodičar i mučenik, žrtva zločina jugokomunističkih partizana. Važan u udjelu franjevačke glazbe u hrvatskoj glazbenoj baštini. (izvor: Wiki).







Tijekom XIV. stoljeća u Dalmaciji vodile žestoke borbe između hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda i bosanskog kralja Tvrtka. Tvrđava Klis prelazila je iz ruke jednog u ruke drugog vladara. Splićani su se 1390.godine predali bosanskom kralju Tvrtku. Godine 1392. hrvatsko-dalmatinski ban Vuk Vukičić izdaje odobrenje splitskom nadbiskupu Andriji dei Benzi da na korist Crkve i zaštite njegovih seljaka, životinja i dobara sazida dom ili kuriju, na posjedu Splitske biskupije u Dilatu na položaju Lučac (u Kaštel Sućuracu). Na grebenu visine 10 m Andrija dei Gualdo je podigao kulu, koja se spominje godine 1397. u reambulaciji posjeda splitskih nadbiskupa. Zbog stranačkih sukoba Splićani su 1402.godine srušili kulu, međutim ona je obnovljena već iduće godine i izmirenje je obavljeno baš pokraj nje. Kula danas više ne postoji, ali je na temelju crteža s kraja 16.stoljeća (Archivio di Stato u Veneciji) i crteža A. Barbijerija iz 1726.god., i ugovora o popravku kule iz 1474.godine moguće je rekonstruirati njen prvobitni izgled. Tlocrt kule je pratio nepravilan oblik grebena, na vrhu se nalazilo krunište s tri breteša, koji su branili ulaz u naselje i kulu, uz njemu južnu bilo je dograđeno vanjsko stepenište. Analizom crteža proilazi da je kula bila visoka oko 27 metara od mora, odnosno 17 metara od grebena nad kojom je sagrađena. (Izvor: Wiki)



                                                                               
 ... nešto Latinskoga na pločniku!


... između spomenika fra. Bernardinu i palače smjestio se danas zapušteni kanpanel! Odnosno mjesto na kome su bile dvije crkve i mjesto velike tragedije u Drugom svjetskom ratu.


... 05. prisinca 1943. u 15.05 od strane savezničkih zrakoplovnih snaga bombardiran je Sućurac, a u bombardiranju je stradalo 97 nevinih mještana.


... zanimljivo da su "petokrakaši" nakon WW2 postavili spomen o žrtvama fašističkog terora, no nepravda je konačno ispravljena 1993. godine s pravim imenovanjem krivca. Laž je išla tako daleko, sve do Jasenovca gdje se otkrilo kako je 69 stradalih, uvršteno na popise žrtava u Jasenovcu po Research Institutu iz New Yorka (stvoren 1998. kako bi širio laži o genocidnim Hrvatima). Eh, da su to jedine žrtve "prebačene" u popis jasenovačkih stradalnika.

Ima istina od kojih se ne može i ne smije odstupiti;
ima granica na kojima se mora stati i
ima položaja sa kojih se ne smije uzmaknuti!
Franjo kard. Kuharić


... hoću li u nekom slijedećem obilasku zateći barem obnovljenu "alu" posvetu na zaštićenom objektu !?


Nema komentara:

Objavi komentar