srijeda, 17. svibnja 2023.

oči pune Hrvatske - Kaštel Kambelovac!

... sve je to tu u Kaštelama blizu, ne stigneš staviti kacigu napuštajući jedno mjesto, a već si u drugom. Eto nas i u Kambelovcu. Naselje se "usidrilo" uz obalu Kaštelanskog zaljeva, između Kaštel Lukšića i Kaštel Gomilice. Nalazi se u samom podnožju brda Kozjak.


... s ciljem zaštite svojih obitelji i žitelja sela Lažane i Kruševik braća Jerolim i Nikola Cambi, splitski plemići i zemljoposjednici, izgradili su 1517.g. na malom otočiću ovaj kaštel. Ovo je jedina kula u svim Kaštelama koja ima okrugli oblik radi lakše obrane. Ovdje su seljaci sami izgradili neke kule radi obrane (Velika i Mala Piškera), a ne samo plemstvo. Kambelovac je možda stoga i najrazvučenije naselje Kaštela. 



... spomen ploča poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.


... bista Dr. Frane Franića (1912; Kambelovac - 2007; Split), hrvatski svećenik, splitski i makarski biskup i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.


... skulptura predstavlja težake, braću Dražin (Jakov i Fabjan). Niski rastom, a o njima s poštovanjem govore kako su unatoč tome živjeli najnormalnije i bili primjer svima svojim uzoritim težačkim životom. Rad je to akademskoga kipara Vene Jerkovića.

                                                  

... kambelovačko središte mjesta domaći nazivaju Brce (brdce, brdašce !?!?).


 ... danas kaštel Cambi nosi spomenuta okrugla kula u središtu mjesta, ujedno i zaštitni znak Kambelovca.


*

Okrugla kula Cambi izvorno je bila iste visine kao i danas, imala je prizemlje tri kata i mašikul (konzolna galerija na vrhu bedema s otvorima u podu za vertikalnu obranu) na četvrtom katu. Kroz otvore mašikula branitelji su lijevali vrelu tekućinu ili bacali kamenje na neprijatelja koji se približio podnožju bedema. Vanjski promjer kule je 5,7 m. Kula se nalazila na sjeveroistočnom kutu utvrđenog dvorišta veličine 25 x 12 m. Kaštel je s pokretnim mostom bio vezan s kopnom. (izvor: Wiki)



... župna crkva sv. Mihovila ark. – Kaštel Kambelovac smještena je u istočnom dijelu Kaštela.

*

                                                 

Nema komentara:

Objavi komentar