utorak, 16. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Kaštel Gomilica (kaštel s urom)!

... slijedeći biser u kratkoj posjeti je Kaštel Gomilica, nekih osam kilometara od Splita! Smješten između Kaštel Sućurca istočno i Kaštel Kambelovca zapadno. Građen je od 1529. do 1545. Ulaz u kaštel i danas štiti visoka kula u koju se ulazilo preko nekada drvenog pokretnog mosta. Zovu ga i Kaštel s urom. Gomilica je 2011. omogućila i gomilu igranih scena u popularnom serijalu Game of Thrones.


* Kralj Zvonimir je 1078. godine darovao samostanu benediktinki iz Splita posjed u Kaštelanskom polju, na kojem su one, u 12.st., sagradile crkvu sv. Kuzme i Damjana. Crkva je izgrađena u romaničkom stilu na temeljima ranije nekropole i starokršćanske crkve (ostaci starokršćanskih sarkofaga). Nalazi se u blizini rimske villae rusticae a u njoj se čuvaju moći sv. Djevice Marije, sv. Kuzme i Damjana te ugarskog kralja sv. Stjepana. Ispred crkve raste hrast medunac star oko 700 godina ispod kojeg se, ako je vjerovati legendi, odmarao hrvatski kralj Zvonimir.


... u utvrdu se uselilo i nekoliko obitelji iz porušenog sela Kozice, a ostali su sagradili svoje kuće na obali, u neposrednoj blizini utvrde. Osim koludrica to su bili prvi žitelji nakon izgradnje.



* Benediktinke su 1545.g završile gradnju Kaštilica na morskom grebenu zvanom Gomilica. Ulaz u kaštel i danas štiti visoka kula u koju se ulazilo preko drvenog pokretnog mosta. Osim koludrica u utvrdu se uselilo i nekoliko obitelji iz porušenog sela Kozice dok su ostali sagradili svoje kuće na obali, u neposrednoj blizini utvrde.







Nema komentara:

Objavi komentar