utorak, 16. kolovoza 2022.

... oči pune Hrvatske - dvorac Esterházy (Darda)!

 * Podignut je u drugoj polovici 18. stoljeća kao središte prostranog imanja baruna Kazimira Eszterházyja. Dvorac je jednokatna građevina površine od 1.700 četvornih metara. Ujedinjuje baroknu tlocrtnu koncepciju karakterističnu za vrijeme građenja. U središtu glavnog pročelja leži ostakljena drvena veranda, a u dvorišnom se dijelu nastavljaju prizemne gospodarske zgrade. U kompleks dvorca i perivoja ulazi se kroz secesijska vrata. Dvorac u Dardi spada u drugu spomeničku kategoriju. Za vrijeme Domovinskog rata devastiran je i opljačkan.



... i ova posjeta je odmah pri zaustavljanju izmamila pomiješane osjećaje tuge i razočaranja u zatečeno stanje još jednog spomenika naše ruševne i zapuštene kulturne baštine. Reći će netko četnici devastirali, a tko ovakav biser (kao i mnoge druge) zanemaruje tridesetak godina nakon četničke čizme? Mi Hrvati!


... moj "Šokac" ispred glavnog ulaza u sam dvorac gdje su vlastelini nekada kočijama prolazili.


... bitno je na kapiji "nakeljiti" znak zabrane pristupa, jer stvarno može biti opasno za zdravlje zadržavanje u okolini, a i u unutrašnjosti.


... pogled kroz hrđave ornamente stare secesijske ograde.


... info ploča je uredna, još uvijek čitljiva!


... visine donose opasnosti!


... "Šokac" i ja u nekoliko poza!


... inače carica Marija Terezija dvorac je 1749. darovala dvorac plemenitašima iz obitelji Esterházy. Pretpostavka je kako je na mjestu nekadašnje Turske utvrde podignut ovaj oronuli ljepotan. Kroz vrijeme iza sebe i različita razdoblja dvorac je izgubio na svojoj izvornosti, pogotovo unutarnjim preuređivanjima bez ikakva smisla.


... razmišljam kako je ovdje svoje raskošne note grofu Kazimiru te njegovoj svojti i gostima nudio Franz Liszt.


... nekada je dvorac krasio i grb obitelji s natpisom, sada ga samo možemo maštati.




... okolne gospodarske zgrade su u još jadnijem stanju. Ukupna površina dvorca je oko 1700 "kvadrata" što je već spomenuto, pa je to najveći dvorac u Baranji na nekada močvarnom tlu. O posjedu je brinula ne mala sila namještenika, a mnogi su tu zaslužili i mirovnu od plemićke obitelji Esterházy (što je tada bila rijetkost).


... Sunčani sat još uvijek ne kasni, uzdiše blijedeći na jarkom Suncu pružajući svoje vremenske krakove prema vremenima boljeg sutra.




                                       

... u svim prostorijama je smeće, izmet životinja i posjetitelja, nerazumljive sprej poruke. Čak se i golub nećka ulasku.


... što li su nekada u svojim raskošnim odijelima pričali domaćini i njihovi posjetitelji kroz ove hodnike, tko je ljubovao i snio u ovim sobama?


... tko se uz nekada goropadne kamine ovdje grijao?


... općina je pozvala investitore na suradnju i obnovu još 2009. kada su ga preuzeli od kombinata Belje - no interesa nema. Niti blizina Kopačkog rita, niti obližnje prometne poveznice iz Mađarske prema Slavoniji i dalje prema moru nikoga ne diraju. Neko vrijeme ideja je bila preurediti dvorac u hotel visoke kategorije. Tijekom Domovinskog rata dvorac su rabile i vojne postrojbe UN-a. Jedino vrijeme kada dvorac odnosno njegova neposredna okolina živnu su Božićno vrijeme i poneki tradicijski sajam koji vraća glazbom, ruhom, jelom i pićem u doba Sulejmana Veličanstvenog.


... perivoj oko dvorca nudi šetnicu prema nalazima Sulejmanova mosta, nudi i pogled na čini mi se neki također zapušteni obelisk posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata. Drveće šušti pričajući neke ljetne priče vranama.

Nema komentara:

Objavi komentar