ponedjeljak, 15. travnja 2024.

... oči pune Hrvatske - crkva sv. Magdalene; Zrin!

 ... nakon obilaska utvrde krenuo sam nekoliko stotina metara zapadnije prema povišenju s ostatcima crkve sv. Marije Magdalene! Zrin i ovom gotičkom staricom nudi uzbuđenje tijekom obilaska. Uzbuđenje koje osjećam tijekom svake prve posjete nekom povijesnom lokalitetu.

... ostavljam kacigu na kamenu široka mosnog prilaza crkvi, vadim fotoaparat i krećem u ophod lokaliteta na koordinatama: 45.200240, 16.364021. Trava u prilazu pokošena, no ne i unutar crkve. No barem nisu ovce unutra.


... srednjevjekovna građevina iz 16. stoljeća neprocjenjive je povijesne, arhitektonske i sakralne vrijednosti.


... emocije u meni slične kao i tijekom posjeta s. Španovica u mom kraju. Isti su divljali četrdesetih i devedesetih. Palili, rušili, ubijali, raseljavali, branili spomen imena naših mjesta generacijama nakon zločina.


... zapadno pročelje krasi kružna rozeta.


 ... nakon partizanskog "osvajanja" Zrina na Malu gospu 1943. godine, crkva kao i većina objekata u selu bila je porušena. Muško stanovništvo pobijeno, djeca i žene protjerani, a "narodni" sud imovinu mještanima oduzima. Protjerane žene i djeca raseljeni su po Đakovštini. Presudio im je tada partizanski komesar Vladimir Bakarić, a napad su u zlodjelo proveli Ivan Rukavin Siđo iz sela Moščenice nedaleko Petrinje i Ivan Gošnjak iz Ogulina. Genocid koji se i danas prešućuje. 


... gornja slika istočnog zida nudi pogled na obnovljene potpornje (potpornjake, kontrafore). 


... obnovljeni gotički prozori.



... Majka Božija čuva danas crkvu. Zagrebačka nadbiskupija nikada nije ukinula župu Zrin, makar je to jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog živućeg katolika.


... trijumfalni luk u unutrašnjosti.


*Prema izvorima se uz njezin južni dio nekada nalazio samostan. Tlocrt građevine je jednostavan: čine ga poligonalno svetište i brod. Franjevački samostan Svete Marije Magdalene osnovao je knez Nikola III. Zrinski koji je stradao nakon osmanlijskog upadanja u Zrin. Osmanlije su srušili samostan, ali nisu uništili ovu crkvu.


... ljepotica!


** Hrvatske vlasti još nisu pristupile povratu imovine koja je za komunističke vladavine konfiscirana raseljenim Zrinjanima i njihovim potomcima, makar su neki od njih podnijeli zahtjeve za povrat.


... grobna mjesta još danas čuvaju uspomenu na partizansku čizmu!











* preuzeto sa FB (ne mogu naći autora)

Nema komentara:

Objavi komentar