nedjelja, 14. travnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Zrin!

 ... Zrin i ja zajedno nakon šest godina! Tada je to bila iznenadna posjeta, nekako na brzaka, nakon obavljena posla. Autom. Užitak umanjen, sada ispravljen! Osim svojih noga protegnuo sam jučer i kotače svog XJR-a.


... do utvrde Zrin u Sisačko-moslavačkoj županiji, na južnim obroncima Zrinske gore u općini Dvor stigao sam i z smjera Siska. Nakon Hrvatske Kostajnice u smjeru Dvora dolazim do s. Divoševci i tu skrećem desno. Putokazi su na pravim mjestima.


... došavši do jedva nastanjena sela zastao sam kod crkve Našašća Svetog Križa (naziv je to i župe u kojoj su sela Zrin i Zrinska Draga). Župa bez vjernika ovdje datira od 1334. g. Tada je crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji.



... tijekom II. svjetskog rata, u rujnu 1943. godine, crkvu su razorili "crveni" dinamitaši. Topovima i dinamitom, Pobili su svu mušku čeljad, a žene i djecu protjerali. Imovinu su im konfiscirali. Crkva je u potpunosti srušena kako bi se zatrlo postojanje Zrina. 


... pogledom i "klikom" tražim slijedeću destinaciju; utvrdu Zrin. Križ i kula kao podsjetnik i simbol stradanja mještana Zrina (Zrinja).



... kod crkve primjećujem i prve usporedbe u odnosu na prvu posjetu, info ploča stoji izblijedila, gotovo beživotno, kao i selo. https://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/search?q=zrin


... spuštam se do podnožja utvrde. Ostavljam "Šokca" te krećem uzbrdo na nožni pogon. Prilaz prema utvrdi i staroj gotičkoj crkvi sv. Magdalene je strm, pošljunčan. Znojim majicu u izuzetno toplom travanjskom danu. Mirisi bagrema dominiraju, ptice cvrkuću, uživam u pedeset nijansi zelene.


... "Šokac" mora čekati kraj potoka Zrinčice.


... eto me, još koji metar, zastajem kako bi fotić uživao našu trobojku.


... južna branič-kula.


... površina utvrde Zrin je 145m x 40m. *Riječ Zrin dolazi od starohrvatske riječi zriti=gledati, promatrati. Nekada se u unutrašnjost ulazilo kroz tri ulaza. 


... nalazim na "čuvare" utvrde koji ne mogu popasti svu travu u unutrašnjosti utvrde. Usporedba druga: 2017. sve je bilo pokošeno, a umiljatih meketala nije bilo.


... pogled s utvrde prema novoj crkvi!


*U srednjem je vijeku u Zrinu bio veći vlastelinski posjed. Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinac oduzeo je Zrin Lovri Thotu te ga dodijelio jednoj obiteljskoj grani Šubića Bribirskih, koji su po toj utvrdi dobili prezime Zrinski. Zrinski su proširili utvrdu Zrin, koja je postala središtem njihovih posjeda. Utvrdu Zrin u 16. st. osvojili su Turci, ali su krajem 17. st. odande bili protjerani. Utvrda je postala dijelom Vojne krajine i bila je obnovljena 1753.



* Početkom 19. st. utvrda je stradala u požaru, da bi je 1925., u povodu obilježavanja tisućljetnoga hrvatskog kraljevstva, obnovila Braća Hrvatskoga zmaja prvim radovima.


... usporedba treća: tijekom prve posjete nije bilo ove gomile kamenja! Bila je tu nekakava improvizirana nadstrešnica u ruševnom stanju, manje kamenja i nekakav stari kotao.



... drveni križ nadjačava visoku travu.


... Zrin je tijekom srednjeg vijeku bio važan posjed u obitelji Zrinski.


... branič-kula na Zrinu ukrašena je pločom za sjećanje na europskog velikan Nikolu Šubića Zrinskog Sigetskog koji je rodom Zrinjanin.


... u unutrašnjosti četverokutne branič-kule.


... fotić pronalazi još jednog stanovnika utvrde.



... malo klupskog obilježja!


... pogled prema kuli sa pozicije crkve sv. Magdalene.



... o crkvi u slijedećem, pisanju!


Nema komentara:

Objavi komentar