utorak, 13. lipnja 2017.

... oči pune Hrvatske - kvartet dvoraca (kaštela) !



... dani uživanja godišnjeg odmora i blagdan sv. Ante zahtijevali su upregnuti Šokčeve konjske snage, dati ženi rok od razumne 23 minute za spremanje i na gas prema nekom odredištu.
... isprva mi je zamisao vožnje bila stari grad (dvorac, kaštel) Bosiljevo i Severin n/K;
ali ........... ma krenuli smo Kuna i ja starom Karlovačkom, namjerno "promašivši dvorac u Kerestincu koji zjapi zaključan u zapuštenosti (hvala Bogu da su gradski viječnici dozvolili moto susret u tom divnom ambijentu!
... dvorac za koji me vežu i neke predratne uspomene, no one sada nisu bitne!

... lagano jezdeći starom Karlovačkom cestom ispod kacige osjetih premišljanja i rat mozgovnih vijuga; skrenuti možda odmah i prema Ozlju i uvijek atraktivnom Ozaljskom dvorcu, Kupi, jezeru, Munjari ili možda ne, pa u povratku, ili možda ....
... u tom trenutku negdje prije Čeglji opazih tablu za starine s natpisom Dvorac Oršić i desni žmigavac se sam upalio; dakle dvorac Oršić !

... prije dvorca kratki zastoj pred crkvom posvećenoj Gospi Snježnoj koji je zapazila moja gospa Kuna Snježna !   ... doduše tabla ispred sakralni objekat opisuje kao kapelu, do danas sam zamišljao razliku između kapele i crkve po osnovi fizičkih gabarita, no očito nije tako, jer ovo je dosta velika kapela podignuta još u dvanaestom stoljeću; ostatak si isčitajte kako bih izbjegao prepisivačinu!








... nastavljamo prema odredištu, ali prije samog dvorca Oršić ugledasmo i crkvu posvećenu sv. Antunu Pustinjaku, pa je red na dan posvećen i svetkovan sv. Anti zastati i izmoliti molitvu i zamoliti blagoslov za sve bližnje, žive, pokojne, bolesne, vjernike i nevjernike, štovatelje drugih religija, na dva kotača i bez njih te za same sebe !





... dvorac Oršić kao iznenadna lokacija pružio je ugodu sjete kakovu zaljubljeniku u starine može ponuditi Lijepa naša domovina!   doduše najčešće u blizini ovih povijesno arheoloških lokaliteta ponajprije treba ugasiti ljutnju izazvanu zapuštenošću, nefunkcinalnošću u turističke svrhe i slično, normalno da si razočaran što je dvorac i zaključan što onemogućava uživanciju iznutra.
... u svakom slučaju osvježili smo se limunadicom koju ponesošmo i krenusmo fotkati - sebe, dvorac, motor ...

















... napuštajući selo Slavetić u kome se nalazi spomenuta crkva i dvorac, siguran u sebe i nastavak vožnje prema još uvijek željenim i zamišljenim destinacijama, malo pogubih smjerove i to po "megapolisu" zvanom Sveta Jana, ali u svakom zlu je kažu stari neko dobro.
... dobro iz ovog malog lutanja jest pronalazak jednog kaštela i jednog malog mlina, hiže ustvari !

... prvo zapuštene Svetojanske toplice, ne znam kada su propale, od kada su zapuštene, ali vjerujem kako znam zbog koga !


... Kaštel turen (220 m n/v); na prašnjavoj cesti prema nekom kameleonu, visoko iznad te ceste, a po ovoj vrućini - previsoko, ali popesmo se i malo smo uživali u pogledu.
... na ovoj lokaciji (itekako zapuštenoj) nedostaju podatci o povijesti izgradnje, graditelju, vlasniku pa potražih: mjesto je Draga Svetojanska koja nudi na spomenutoj uzvisini mali utvrđeni grad. Pređeš potok Draga, i naiđeš na gotovo zapuštenu stazicu, povijest ga smješta u središte života stare Podgorske županije kojoj je bio sjedište između 12. i 14 stoljeća. Porijeklo toponima Turen (Turan, Turanj) mogao bi biti vezan uz kamenu kulu - toranj cilindričnog oblika, dijalektom mještana TUREN !
... eh, da - pozobasmo i poneku ukusnu šumsku jagodu !












... dvjestotinjak metara od ceste i polazne točke za Kaštel turen nalazi se malo drevno drveno blago: "Mlinarova iža" uz potočić, osvježenje za oko !










... nakon okrijepe kod naše Crne Pantere u Malom Erjavcu i bistrou Fancy krenusmo kroz Grdun preko G. Stativa do starog i Bogu hvala obnovljenog dvorca Frankopana, česta destinacija raznih izletnika i kulturnih događanja, pa i nas dvokotačkih navoznika.


















... ispod grada utvrde Frankopana - kameni most !
... povijesna nota kaže kako ga je izgradio barun Patačić u drugoj polovici 18. st na mjestu starog drvenog mosta. Izrađen je od klesanih kamenih blokova u obliku dva nadvoja i osam polukružnih otvora. Nekada se na mostu dugom oko 120 m ubirala mostarina. Danas pripada kulturnom spomeniku - predstavniku najstarijih očuvanih stilova mostogradnje.








... povratak prema Karlovcu uz još jednu slučajnu destinaciju, stari grad Dubovac!
... prije konstrukcije koja vodi do ulaza u utvrdu zamjećujem planinarsku stazu koju je pohodio zauzimavši se za obnovu ove građevine. Pored dvorca s pogledom usmjerenim prema Karlovcu ne možete promašiti mali proplanak vidikovac "Pozdrav s Dubovca" i uživanje u panorami grada. Slike su namjerno razbacane !
... o zanimljivom Dubovcu na:
http://www.gmk.hr/O%20nama/U%20sastavu%20muzeja/Stari%20grad%20Dubovac














... uživanje u Severinu n/K i Bosiljevu odnosno njihovim utvrdama prepuštam nekoj slijedećoj "slučajnoj" vožnji !

Nema komentara:

Objavi komentar