nedjelja, 3. listopada 2021.

... oči pune Hrvatske - Ivanić Grad !

... Ivanić Grad, gradić koji službeno pripada Zagrebačkoj županiji no itekako ga krasi miris Moslavine !
... grad Naftalana (lječilišta), grad kojega krase neke lijepe građevine koje sam poslikao i grad Đure Stjepana Deželića, oca vatrogastva.


... pa krećem onda s vatrogasnom postajom i spomenom ispred nje na svoga osnivača!



+

Đuro Stjepan Deželić rođen je u Ivaniću 1838., od oca Imbre i majke Ane. 
U Ivaniću je završio osnovnu školu, a u razdoblju od 1850. do 1856. je kao pitomac Nadbiskupskog sirotišta u Zagrebu pohađao klasičnu gimnaziju.


... jedna zgrada, kažu Ivanić tvrđa, ok treba poštivati povijest grada, meni su lijepi sačuvani ostaci tvrđe koja je tu postojala, moraću proučiti pa laprdati ...


... sada u tvrđi stoluje gradsko poglavarstvo i gradske službe !

... u parku hrvatskih branitelja:

... crkva sv. Petra koja me svojom unutrašnjošću ostavila bez daha !
















Sama povijest crkve seže u prošlost Ivanića, kada je u Ivaniću postojala obrambena tvrđa zbog obrane Zagreba od Turaka s istoka, u kojoj je bila vojna kapela posvećena sv. Ivanu Krstitelju, kasnije preimenovana u sv. Ivana Kapistrana (franjevca istaknuta u borbama protiv Turaka). Oko tvrđe, doseljenjem civilnog stanovništva, osobito obrtnika, nastalo je naselje. Za njihove duhovne potrebe nastala je drvena kapela sv. Petra koja se nalazila s vanjske strane tvrđe (pod upravom župe Kloštar Ivanić).
Ovoaj dio skinut je sa: http://www.prijatelji-bastine.hr/znamenitosti-ivanica/crkva-sv-petra




... skulpturica dabra, iako ih ne vidjeh - treba vjerovati da negdje glođu i grade!




... tradicionalni čardak !


... tradicijski čardak nalazi se nadomak Specijalne bolnice Naftalan. Iako je današnji izgled čardaka ponešto drugačiji od onog originalnog, unutarnji raspored prostorija i veći dio vanjštine čardaka vjerni su prvobitnom stanju. Kako je unutrašnjost prilagođena novoj namjeni-čuvanju i predstavljanju etnografskog blaga Ivanić-Grada i okolice, donji dio čardaka pretvoren je u radni prostor tradicijskih obrtničkih i obiteljskih radionica s područja grada i okolice, dok je donji dio čardaka zadržao obilježja izvorne namjene.
Etnografski postav izložbe sastoji se od predmeta koje je Udruga građana Prijatelji Baštine – Amici hereditatis prikupila od građana Ivanić-Grada i okolice.

Nema komentara:

Objavi komentar