nedjelja, 4. ožujka 2012.

... Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime.

Trpimir je bio knez Primorske Hrvatske od 845. do 864. godine, te utemeljitelj vladarske dinastije Trpimirovića.
Osobito je znamenita Trpimirova darovnica na latinskom jeziku od 4. ožujka 852. kojom je splitskoj nadbiskupiji potvrdio darovnicu svoga prethodnika Mislava, te joj je još darovao crkvu sv. Jurja u Putalju i neke posjede s pripadajućim kmetovima.
Tu najstariju sačuvanu ispravu hrvatskih vladara napisao je jedan svećenik u svojstvu kneževog kancelara, a u njoj su i navedeni svjedoci: pet župana, knežev upravitelj dvora (Negotin), tri svećenika (Dominik, Ciprijan i Martin) i pet ostalih uglednika.


  


Hrvatski plemić, pjesnik i borac za nezavisnost Fran Krsto Frankopan, rođen je u Bosiljevu 1643. godine.

Posljednji potomak jedne od najpoznatijih hrvatskih obitelji, Fran Krsto Frankopan, po dostupnim je podacima rođen 4. ožujka 1643. godine, a kao mjesto rođenja spominju se Karlovac ili Bosiljevo. Fran Krsto bio je najmlađi sin karlovačkog generala Vuka Krste Frankopana iz loze Tržačkih. Naime, godine 1449. Frankopani su odlučili svoju obiteljsku baštinu podijeliti na osam particija i tako je jedna grana obitelji, između ostaloga, dobila grad Tržac te se po njemu nazvala Tržački.
Kako postoje prijepori oko mjesta, pa čak i godine rođenja posljednjeg Frankopana, tako se javljaju i nedoumice oko toga da li je Ana Katarina Frankopan – kasnije udata Zrinski – polusestra ili sestra Frana Krste. U historiografskoj literaturi uglavnom se spominje kao polusestra, ali pojedina istraživanja geneze Frankopana iznose da je Uršula Inkofer, inače druga žena Vuka Krste Frankopana, bila majka i Ani Katarini i Franu Krsti.
Nakon što mu 1625. umire otac, Fran Krsto odlazi na školovanje u Zagreb, Graz i Italiju, gdje upoznaje svoju suprugu Juliju di Naro, inače nećakinju kardinala Barberinija. Pretpostavlja se da su u brak stupili 1658. godine, dakle kada je Frankopan imao samo petnaest godina. Dijete koje su imali umrlo je u vrlo ranoj dobi, pa tako Krsto Frankopan ostaje posljednji iz te slavne obitelji i njegovom se smrću gasi loza Frankopana.
Vrativši se u domovinu postao je ogulinski kapetan i sudjelovao u mnogim bitkama protiv Turaka. Već kao dječak počeo je pisati pjesme, a budući da je govorio nekoliko jezika, bavio se i prevođenjem. Godine 1656. objavio je spjev „Elegia“ na latinskom jeziku i to je jedino njegovo djelo koje je publicirano dok je bio živ.
Nakon potpisivanja mira s Turcima u Vašvaru, 10. kolovoza 1664., nezadovoljni hrvatski i ugarski velikaši počinju pripremati pobunu protiv Bečkoga dvora i cara Leopolda Habsburškog. Vođa urotnika postaje hrvatski ban Nikola Zrinski, a nakon njegove nerazjašnjene smrti tu ulogu preuzima Nikolin mlađi brat Petar, ujedno i šogor Frana Krste, koji mu se odmah pridružuje. Kako je zbog niza nesretnih okolnosti urota propala, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan optuženi su za veleizdaju i na prijevaru dovedeni u Beč, gdje su uhićeni.
Dok je bio zatočen u tamnici u Bečkom Novom Mjestu, Fran Krsto priredio je i sredio zbirku pjesama „Gartlic za čas kratiti“ gdje su uvrštene i pjesme iz ranije faze njegovog stvaralaštva. U njima se osjeća utjecaj Italije XVII. stoljeća na njegov rad, kao i ukupne talijanske poezije toga vremena, koju je Frankopan studirao.




 ... izvori: Wikipedija; metro-portal.hr; os-stanovi-zd; knol.google.com

Nema komentara:

Objavi komentar