srijeda, 7. ožujka 2012.

... Prezime LUKIĆ: Podrjetlo


 imehrvatsko.net

Prezime LUKIĆ: Podrjetlo

Lukići su često Hrvati, većim dijelom iz bosanske Posavine, Središnje Bosne, a prema nekim izvorima iz podvelebitskog kraja ili okolice Benkovca (Lukići). Ponekad su i Srbi (okolica Knina). Razmjerno najviše Lukića u proteklih sto godina rođeno je u bosanskoposavskoj općini Brčko. U Hrvatskoj danas živi oko pet tisuća Lukića u oko dvije tisuće domaćinstava (45. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno tri tisuće, pa se njihov broj do danas gotovo udvostručio.

Migracije

Glavni migracijski pravci Lukića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Brčkog (BiH) u Zagreb, iz Brčkog (BiH) u Otok te iz Modriče (BiH) u Osijek.Travnik, Novi Travnik i Kreševo diljem Hrvatske te na Zapad !
 Lukići su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 291 općini i 524 naselja, pretežito u urbanim sredinama (55%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (750), Osijeku (200), Rijeci (200), Slavonskom Brodu (150) i u Splitu (110).

http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-lukic-2
http://imehrvatsko.net/cmspage/39247/lukic-2

1 komentar:

  1. lukića ima u selima babići ,petrov gaj, donja lamovita, gradina i selu jaruge-navodno iz ovog sela da su odselili u prijedor i rijeku.jedna porodica lukića iz sela babići odselila je za vrijeme turske u prijedor i promijenila prezime u babić, u toj porodici poznat je pero babić po kome je i petrov gaj dobio ime

    OdgovoriIzbriši