nedjelja, 7. studenoga 2021.

... oči pune Hrvatske - Dubravkin put (Tuškanac, Zagreb) !



... park šuma Tuškanac spominje se u gradskim spisima 17. i 18. stoljeća kao prirodna šuma uz istoimeni potok. Nekada gusta, danas jako prorijeđena, prirodna šuma pružala se kao sljemenski ogranak od Medvednice do srca grada, a Tuškanac je oduvijek zvan i znan kao `pluća grada Zagreba`. Prirodni je privilegij koji ima malo koji grad - šumsko šetalište u urbanoj sredini (a malo niže je i Grmoščica, iznad Sljeme).

                                         

Ime Tuškanac naselje je dobilo prema doseljenicima iz talijanske Toskane (Tuscany), koji su došli u 14. stoljeću. Navodno ...
... ja sam parkirao kod Krleže te krenuo najdužom stazom u šetnju - Dubravkinim putem!


Šetalište Dubravkin put dugačko je nešto manje od dva kilometra i u cijelosti se nalazi unutar šumovitog prostora. Šetnica je u funkciji pješačke spojnice od Cmroka prema centru grada. Uređena šetnica Dubravkinog puta proteže se na cca 1850’, dok je širine cca 4 metra. S obzirom da je cijela šetnica unutar šumovitog prostora, podloga i staza je od sipine, koja vizualno najbolje odgovara prostoru.



... murali na početku šetnice, malo na elektrodistribucijskim dobrima, malo na zapuštenim vratima ulaza u podzemlje starog grada, tu sam prove nekoliko dana početaka Domovinskog rata pod zapovijedanjem generala Tusa.






        













Dubravkin put je prometna površina namijenjena isključivo pješačkom prometu. Služi za prolaz pješaka, ali i za rekreativnu aktivnost kao što su brzo hodanje, trčanje, vožnja biciklom i sl. Duž šetnice koju cijelim putem prati potok Tuškanac postavljeno je 35 klupa i 19 košarica za otpatke.







Uz svoju sportsko – rekreativnu namjenu, Dubravkin put je i “poučna šetnica”. Uz stazu je postavljeno 12 interpretacijskih panoa koja posjetitelje prilikom šetnje upoznaje sa bogatstvom raznolikosti i bitnim činjenicama flore i faune, dajući zanimljive podatke, fotografije i opise vrsta. Poučna šetnica realizirana je inicijativom, idejom i financijskom podrškom Hrvatskog lovačkog saveza i Lovačke udruge Lasica. Dodajmo da je šetalište u šumskom predjelu na površini cca 130.000 m², a u toj šumi prevladava hrast kitnjak, grab, divlja trešnja, klena, bukva i lipa.















... pa malo fotki iz povratničke "misije" !






Javna rasvjeta je izgrađena u cijeloj dužini Dubravkinog puta – od raskrižja s Dežmanovim prolazom, pa ulicom Tuškanac do Cmroka. Stazu osvjetljava 68 pet-metarskih stupova sa svjetiljkama “Veliko zvono”. Navedeni stupovi i svjetiljke čine skladnu cjelinu primjerenu prostoru kao što je Dubravkin put. Odabrane svjetiljke su ekološki potpuno prihvatljive, odnosno ne isijavaju svjetlost u nebo. Izvori svjetlosti, tj. sijalice, imaju visoki stupanj iskoristivosti.






... tragovi COVID "protekšena" u jesenjem tonu !


... ova omiljena šetnica pruža svoje staze i mnogobrojnim četveronžcima svih vrsta njuškica, boja, veličina, raznih tipova dlakavosti, lajavosti, radoznalosti i pitomosti.























... i Krleža sanja o jeseni!


... onda sam noge protegao i Vrazovim šetalištem prema Gornjem gradu!





... malo sam polovio i gljive panjčare !











... eto, još sam malo posjetio zapušteni i napušteni Krležin dom !



... malo Krleže i sa Gornjeg grada u dvorištu Muzeja grada Zagreba !









Izvori:
https://www.zgportal.com/o-zagrebu/povijest-zagrebackih-naselja/tuskanac/
https://www.zgportal.com/zginfo/dubravkin-put-setnica-uz-potok-unutar-sumovitog-prostora-centra-zagreba/

Nema komentara:

Objavi komentar