srijeda, 10. siječnja 2024.

... oči pune Hrvatske - put fortice u Obrovcu!

 ... Obrovac, uvijek sam za vrijeme bivše Juge slušao o njemu s aluzijom na propali projekt, o nečemu osuđenom na propast, grad je bio sinonim za neuspjeli projekt, pogotovo politički. Nikada taj grad podijeljen krasoticom Zrmanjom nije imao sreće. Nesreće s kojima grad i njegovi ljudi žive veće su od kanjona Zrmanje.


... spomenuh bivšu državu. U vrijeme socijalističkog zanosa izgradnja tvornice glinice Jadral, postala je vjerojatno najveći promašaj tadašnje privrede. Još danas s tla propale tvornice vreba ekološka bombica. Vidljiva je mrtva crvena zemlja. Poharala je Obrovac i četnička čizma, poplave mu često prijete, nezaposlenost, lokalni politički močnici također ga lome. Političku mu sliku još uvijek kroje i puni autobusi u vrijeme izbora "onih" koji su rat isprovocirali, izgubili ga i otišli "Tamo daleko". *Obrovac, gradić, luka i općinsko središte u sjevernoj Dalmaciji; 793 st. (2021). Leži na 57 m apsolutne visine, na obalama rijeke Zrmanje, 11 km uzvodno od njezina ušća, odnosno Novigradskoga mora.


Slika koju pamtim od prije nekoliko godina izgleda ovako: u gradu tek pokoji prolaznik, puste i zapuštene ruševne kuće i od prije Domovinskog rata, oronule fasade. Obrovac i grad trpe otuđenost i zaboravljenost, a potencijal nije samo blagodat Zrmanje. Ima li grad snage za dizanje iz zagrljaja nokdauna dugog nekoliko desetljeća?

No, nakon obavljena posla u ljekarni, presvlačenje na kraju radnog dana i put fortice.


... fortica je nećete vjerovati utvrda koja dominira iznad grada. Stara, na žalost ruševna kao i mnoge druge, no ponosno vjetru nudi našu trobojnicu.


... kako je grad oduvijek bio smješten na sjecištu mnogih puteva radi svoga prirodnog i geo položaja trebalo ga je i štititi. Trgovalo se solju u davnoj povijesti, drvom, namirnicama. Svoje interese za grad iskazivale su mnoge sile: Osmansko Carstvo, Mlečani, zatim gospodari u vremenima austrijske i francuske uprave. Prvi vladari Obrovca bili su krbavski knezovi iz roda Gusića, kasnije poznati kao knezovi Kurjakovići. Vjerojatno se razvio na mjestu rimskoga naselja Clambeta.




... našao sam podatak o porijeklu imena Obrovac: dobio je ime po glagolu - rovati, a u ovom slučaju to je opis mjesta koje voda "obriva".




... Obrovac se spominje u ispravama iz 1337. godine kao Obrouec, Hobrouec, Hobrouac. Tko je nekada "držao" Obrovac, imao je i nadzor nad tadašnjim trgovačkim putovima i svom trgovinom.




**Obrovac je, nakon što su ga Ivanu Karloviću oduzeli Turci 1527. godine nekoliko puta prelazio iz turskih u mletačke, i iz mletačkih u turske ruke. Dolaskom Turaka iseljava se hrvatsko stanovništvo prema Senju i Istri, a s Turcima doseljava pravoslavno stanovništvo u Bukovicu i Kotare.



*** Sama se utvrda sastojala od dvora Kurjakovića koji je s unutarnje strane bio četverokutnoga oblika, dok je s vanjske strane izgrađena s obilježjima masovne kule. Dvor i gradsko dvorište opasivao je masivan bedem.




** U Jugoslaviji je Obrovac imao sličan put kao i Benkovac i Knin, naseljavan srpskim stanovništvom, te je za vrijeme jačanja srpskog nacionalizma 1991. proglašen dijelom takozvane Srpske Krajine, kao mjesto sa cca 60 tak % srpskog stanovništva, tijekom čega je stradalo hrvatsko stanovništvo, crkve i domovi. Nakon akcije Oluja hrvatska vojska ulazi u prazan Obrovac, jer je srpsko stanovništvo iselilo na poziv svojih vlasti.


... poziranje!





... nadzirem okolinu!


... pogled s prometnice iznad grada i utvrde.




... pogled s utvrde na kulu stražaricu s udaljena vrha:


... malo flore s utvrde:






https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=44642

Nema komentara:

Objavi komentar