subota, 13. siječnja 2024.

... usputnosti - lift Stigler u zgradi Arheološkog muzeja u Zagrebu!

 ... jedna drugačija i sasvim slučajna priča ponudila mi se unutar zgrade Arheološkog muzeja, na Zrinjevcu, kbr. 19. Čim sam ugledao tog stogodišnjaka, a u vrijeme ugradnje izuzetno luksuzni lift sjetih se da sam već o njemu ranije čuo neku zanimljivu priču. Vjerojatno je bio neki njegov spomen u TV kalendaru, ili ...

 *

... inače i sama zgrada muzeja na spomenutoj lokaciji osim lifta nudi priču o svojoj burnoj prošlosti. Osim svoje arhitektonske vrijednosti, a posebno vanjštine koja je potpuno očuvana za razliku od unutrašnjosti, zgrada je bila u vlasništvu Radivoja Hafnera. Bio je bogati veleposjednik iz Zagreba, poznat i kao trgovac mesom i konjima. Ovo objašnjava urese kovane ograde oko lifta s prikazima propetog konjića. Zgrada je sagrađena 1879. godine, prema projektu graditelja Ferdinanda Kondrata, kao palača za potrebe Dragutina Vranyczanyja-Dobrinovića.


... Gospodin Hafner tijekom Prvog svjetskog rata uređuje prizemlje, oblaže ga mramorom i postavlja lift! Sam lift je jedan od najstarijih u Zagrebu i Hrvatskoj koji je još u aktivnom pogonu. Godine 2017. proslavio je stoti rođendan. Prednja vrata i okvir po svim katovima uz mramorni zagrljaj kao oprava ukrašavaju lift rađeni su od kovanog željeza.



... najuočljiviji  dio opreme lifta također je kovana, ali i pozlaćena rešetka vrata s inicijalima RH, investitora Radivoja Hafnera. Doduše ne kužim i ne uočavam ovu pozlatu.


... nakon bankrota g. Hafnera zgrada mijenja vlasnike i korisnike u vidu banaka i osiguravajućih društava. Tijekom Drugog svjetskog rata postaje zapovjedni stožer Wehrmachta. Najpoznatiji stanar Zrinjevca 19 u tom razdoblju bio je njemački general Edmund Glaise von Horstenau.




... stranice su ostakljene brušenim staklom. Ukrasi oko konja su vitičasti, podsjećaju na leptirova krila oko konjića.



... provozao sam se do prvog kata unatoč radnicima koji rade na osvježavanju i renoviranju prostorija muzeja.



... sjednite, zaslužili ste.


... inače tvrtka Stigler je iz Milana. Ugrađivali su liftove u mnoge luksuzne hotele, palače i rezidencije po svijetu, britanski parlament, po Vatikanu. 


... pločica s uputstvima za uporabu lifta, genijalno!!!



... iznad ulaza u lift oko bode moderna žarulja u staroj opravi za luster.

Izvor: https://zgexpress.net/ovo-je-jedan-od-najstarijih-zagrebackih-liftova-iduce-godine-slavi-100-rodendan/           https://www.academia.edu/31844367/Arheolo%C5%A1ki_muzej_u_Zagrebu_%C5%BEivot_od_19_do_21_stolje%C4%87a

Nema komentara:

Objavi komentar