srijeda, 17. siječnja 2024.

... usputnosti - Rimsko zlatno prstenje (AMZ)!

... tipkanje u dokolici po mobitelu otvorilo mi je nekom slučajnošću stranicu koja predstavlja izložbu u Arheološkom muzeju (Zagreb) o prstenju iz doba Rimskog carstava. Zašto ne pogledati!?


... inače uslijed obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav, no ovdje su na prvom katu otvorili tri sobe i postavili izložbu: Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba  je postavljena još od 29. prosinca 2023. te će trajati do 9. veljače 2024. Autorica izložbe je Nikoleta Perok, viša kustosica.


... osim vitrina sa izloženim primjercima postavljeno je i nekoliko izuzetno zanimljivih i edukativnih info panoa. Zanimljiv je gornji prikaz anđela filifrana.


... umovanje Plinija starijeg:


... prikazi nošenja prstenja na raznim reljefima te freskom iz tog doba.





... predstavljeno je 65 primjeraka rimskog zlatnog prstenja sa raznih lokacija, većinom sa sisačkog područja nekadašnje antičke Siscie (uz Kupu) ili preciznije; rimske provincije Panonije. Ostala nalazišta su antički lokaliteti Asseria, Viminacium, Sirmium, Burgenae i dr. Veliki dio fundusa muzej je priskrbio otkupom ili dobio na dar. Slika prikazuje jaružanje korita rijeke Kupe, provođeno nekoliko puta u vremenu od 1900. do 1913. godine.


... još malo umovanja Plinija starijeg:






* Oblici prstenja variraju od vrlo jednostavnih do onih bogato ukrašenih gemama, filigranom i granulacijom, a odražavaju tendencije u oblikovanju i postupne promjene u modi prisutne diljem Carstva u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.



... idemo zaviriti u vitrine raznolika prstenja:



* Prsten je Rimljanima bio više od običnog nakita, a osim svoje dekorativne namjene, kao ukras na ruci, imao je simboličko i magijsko značenje. U antičkim izvorima spominje se pod različitim nazivima (condalium, ungulus), a najčešće kao anulus.


* Ovisno o materijalu od kojeg je bio izrađen, prsten je imao i važnu ulogu u određivanju statusa u vojnoj i civilnoj hijerarhiji. Pravo nošenja zlatnog prstena bilo je određeno i posebnim zakonom (ius annuli aurei). Rimljani su najčešće nosili prsten na četvrtom prstu (prstenjaku), zatim na kažiprstu i naposljetku na malom prstu.


... glava prstena, Sisak, Kupa, 4. st. prikazuje muško poprsje i natpis VIV.





* Neki su oblici prstena bili iznimno veliki i masivni, sa širokim ramenima i teški za nošenje, pa postoji mišljenje da je ovakvo prstenje nošeno na palcu. Prstenje su nosili i muškarci i žene, a prikazivani su na antičkim statuama, freskama i nadgrobnim spomenicima.


Gornji prsten sa prikazom stilizirane dvije ruke koje se međusobno rukuju (dextrarum iunctio)
Zlato, Donji Petrovci kod Rume (Srbija), 4. st.








* Jedan od motiva na gemama i prstenju je dextrarum iunctio odnosno rukovanje, a koji se vezuje uz posebnu vrstu prstenja koji su se smatrali zaručničkim. Zaručnički prsten (annulus pronubus) poklanjao je budući suprug tijekom jasno određenog obreda (sponsalia) i smatran je simbolom bračnih zavjeta. Prstenje ovog tipa ima dva osnovna načina dekoracije glave; reljefni prikaz dviju ruku koje se međusobno rukuju (dextrarum iunctio) ili muškarca i žene koji se međusobno rukuju.

Nema komentara:

Objavi komentar