četvrtak, 18. siječnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Arheološki muzej Zagreb!

 ... iako u renoviranju nakon potresa koji je zgradu na adresi Zrinjevac 16 u Zagrebu pogodio, Arheološki muzej u Zagrebu aktivno živi i djeluje. Koliko sam samo puta prolazio Gajevom, Zrinjevcem no nikada nisam ušao unutar tih zidova, atrija. Prije nekoliko dana to sam konačno i učinio. Povod je bio posjeta izložbi Rimsko zlatno prstenje iz njihova fundusa. 


Radi se, to je jasno, pa onda evo i nekoliko uvodnih sličica:



... stalni postav ne može se razgledati radi spomenutih radova.




... već ranije opisah povijesni i legendarni lift iz zgrade, opisah i spomenutu izložbu. Radi radova ne može se "putovati" sobama povijesti osim onih u kojima su povremene manje izložbe. Prošetao sam dvorištem, vanjskim postavom koji je također zanimljiv. Društvo mi je pravio jedan mali kos i pjevala je ptica kos: Ej, haj, hoj ...


... lijevo ispod poprsje je hrvatskog arheologa Josipa Brunšmida (Vinkovci, 10. II. 1858 – Zagreb, 29. X. 1929). Prikupio je vrijednu arheološku i numizmatičku zbirku te poklonio Arheološkomu muzeju u Zagrebu. Drugo poprsje predstavlja Šimu Ljubića (Stari grad na Hvaru, 1822-1892). Povjesničar, arheolog, političar i teolog zaslužan za prikupljanje prvih arheoloških predmeta počev od 1829. godine. Šime Ljubić bio je ravnatelj te kustos Arheološkog odjela od 1867. 


... još nekoliko "pozera" iz ulaznog hodnika koji nisu marili za predstavljanje nekom info pločicom.



... inače muzej ima još dvije lokacije pod svojom kapom: Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu te galeriju u Hatzovoj ulici br. 6. Nude i virtualne izložbe. E pa što ima u"avliji"!?




... mnoge pločice čekaju obnovu te ih ili nema ili je jedva vidljivo što izložak predstavlja. Opisujem samo dio koji sam uspio zabilježiti.


... ovo lijevo mi izgleda kao Sunčani sat, a desno je kamen međaš, pješčanik s nalazišta u Beočinu. Datira iz druge polovice 1. st. Desno je vepar u borbi sa psom, s nalazišta na području Osijeka. Bijeli mramor negdje između 2. 3. stoljeća.



... lijevo je baza za kip cara Trajana Decija, s područja Stenjevca, oko 250g. Desno je baza za kip njegove supruge, datira oko 300. god., nalazište Ščitarjevo.


... torzo u mramoru Rimskog imperatora s Visa, prva polovica prvog stoljeća. Nadgrobna stela žene Septimije Lucile i djece iz Lobora izrađena u vapnencu, prva polovica 3. st.


... s lijeva na desno: žrtvenik posvećen Jupiteru s područja Siska, vapnenac iz 3. st. U sredini je žrtvenik posvećen Junini s istog područja i razdoblja, pješčanik. Desno  je žrtvenik posvećen Jupiteru, nisam zabilježio područje iskopa, pješčanik iz 2. st.


 ... br 19 je žrtvenik posvećen Herkulu, Sisak, 3. st. iz mramora. Br. 20 je reljef s prikazom Silvana iz Solina, vapnenac iz 2-3. st.


... Neptun, Vinkovci, mramor iz 3. st. 


... Herkul u mramoru, također iz Vinkovaca isto razdoblje.


... opet žrtvenik iz pješčanika, posvećen Jupiteru i mjesnom geniju (ma što to značilo), sisak, 1-2. st. Sredina pripada žrtveniku iz pješčanika, posvećenom također Jupiteru, Mihaljkov jarak kraj Krapine 2, st. Treći izložak je opet u spomen na Jupitera, Markuševec (ZG), pješčanik, između 2. - 3. st.



... dio nadgrobnog spomenika iz mjesta Petrovci kraj Rume, mramor, 2. st.


... utičnica za struju, naše doba - naša sramota, 21 st, plastika, atrij AMZ !!!


... bezimeni!


... mramorni sarkofag Romulijana i Romulijane Klecije, nije se dalo dobro isčitati s oštećene pločice. Kažu fa je iz 3. st.


... lijevo je mramorna nadgrobna ploča iz Srijemske Mitrovice, 4. st. Desno je mramorna
ploča posvećena Artemidori s istog nalazišta i vremena.




... dio poklopca mramornog sarkofaga iz Srijemske Mitrovice, 3. st.


... nadgrobni spomenik Tita Publiona Suriona i žene mu također. Petrovci kraj Rume, vapnenac iz 2. st.


... dio pokopca sarkofaga, pješčenjak iz Topuskog, 3. st. je lijevo. Desno je nadgrobni spomenik Aurelije Urse, Solin, vapnenac s kraja 2. st.


... nisam zabilježio podatke o ovom sarkofagu.



... opet malo bezimenih!



... i tako ima toga još, a prostora premalo, san ide na oči. Odite, posjetite, besplatno je a poučno.

Nema komentara:

Objavi komentar