ponedjeljak, 10. rujna 2012.

... današnja priča - speedway !





izvor foto-ilustracija: http://kustomking.blogspot.com


Speedway je jedan od najuzbudljivijih motosportova koji svakim danom dobiva sve više poklonika u svijetu, ali i u Hrvatskoj.
Glavni razlog velike posjećenosti speedway utrka nije zasićenost ostalim sportovima i iznenadna želja da se vidi nešto novo. Naprotiv, razlog je vrlo jednostavan: kad jednom dođete na speedway utrku, uvijek se iznova vraćate. Speedway utrke ne čine motori koji se vrte u krug i publika koja nezainteresirano sjedi na tribinama očekujući velike nalete adrenalina koji nikako da se pojave.

Što je to posebno?

Speedway utrke sastoje se od 20 vožnji u kojima se natječu po 4 vozača. Voze se 4 kruga po posebno uređenoj ovalnoj stazi od drobljenog kamena duljine do 400 metara.
Sport je sam po sebi najjednostavniji što se tiče bodovanja. Pobjednik vožnje je vozač koji prvi prođe kroz cilj i dobiva 3 boda, drugoplasirani 2 boda, trećeplasirani 1 bod, dok četvrtoplasirani vozač ostaje bez bodova.
Posebnu atraktivnost speedway natjecanjima daju motori koji su ilegalni za cestovnu vožnju. Naime, radi se o motorima koji imaju najviše 500 ccm, koriste metanol kao pogonsko gorivo, ali nemaju kočnice, ni brzine. Koristi se samo gas i kvačilo, a vozači nastoje uz velike brzine poništiti djelovanje centrifugalne sile koja ih pritišće prema zaštitnoj ogradi na svakom zavoju. U povijesti speedway natjecanja pojavili su se razni proizvođači motora, a do današnjih dana ostala su samo dvojica: Jawa iz Češke i GM iz Italije.

Najprestižnije speedway utrke

Domovinom speedway utrka smatra se australska pokrajina New South Wales. U današnje vrijeme Poljska ima vrlo razvijenu tradiciju održavanja speedway utrka, a speedway je u toj srednjeeuropskoj zemlji postao popularniji od nogometa. (Iznenađujuće, zar ne?) Za Poljskom ne zaostaju ni Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Švedska i Australija.
Sam vrh speedwaya čine utrke u okviru Grand Prix natjecanja poput natjecanja Formule 1 ili motociklističkih utrka. One se u prosjeku sastoje od 10 utrka i na kraju svake sezone nakon zbrajanja ukupnog broja bodova iznjedre ime novog svjetskog speedway prvaka. Aktualni svjetski prvak iz 2010. godine je poljski vozač Tomasz Gollob.

Speedway u Hrvatskoj

Vjerovali ili ne, Hrvatska je zemlja speedwaya. Prva speedway utrka održala se u našoj domovini 15. svibnja sada već davne 1964. godine u Prelogu.
Danas u najsjevernijoj hrvatskoj županiji djeluju dva speedway kluba: Speedway klub Unia iz Donjeg Kraljevca i Speedway klub Prelog.
Međimurski speedway doživio je pravi procvat otvaranjem nove speedway staze u Donjem Kraljevcu na kojoj se prva utrka održala 14. kolovoza 2005. godine. Klub se također može pohvaliti i organizacijom najprestižnijeg natjecanja – Grand Prix utrke (Velike Nagrade Hrvatske) koja se održala 29. kolovoza 2010. godine. Pravi ljubitelji speedwaya znaju da je posebnost naše reprezentacije mladost njezinih vozača, a predvodi ih “kralj speedwaya” Jurica Pavlic.

izvor: sveosvemu.com/sto-je-speedway


... više na:  http://www.dvd.hr/speedway/

1 komentar:

  1. Nekako moto šport iz zaborava, iz sjene, malo interesa za njega i malo staza.

    OdgovoriIzbriši