utorak, 23. listopada 2012.

... pivo, pivo, tak imam te rad !

Funkcije i zanimanja na pivskim etiketama 

 

Svijet pivskih etiketa vrlo je šarolik - neka se piva zovu po životinjama, po plemenitašima, po povijesnim ličnostima, ali također i po funkcijama, odnosno zanimanjima - i to često po onima koja s pivom i pivarstvom nemaju baš puno zajedničkog. Evo, prosudite i sami:1
Imamo ovdje osoba, koje su veoma cijenjene, kao što su primjerice predstavnici države - Prezident (predsjednik) iz pivovare Chodovar Chodova Plana i Premier (premijer, prijašnji asortiman pivovare Vratislavice nad Nisom) i Car (iz mini pivovare Beleč nad Orlici), onda su tu predstavnici samouprave regionalne i lokalne - Hejtman (župan, prijašnji asortiman pivovara u Hlinskom i u Havličkovom Brodu), Primator (načelnik velikog grada) iz Nachoda, Rychtař (načelnik općine, seoski knez) iz Hlinska i istoimeno pivo iz pivovare u Domažlicama, danas već zatvorene; iz iste su pivovare bili i Purkmistr (starješina burga) i Pisař (pisar). Ali zato na zastupnika se nitko nije ni osvrnuo... Samo se u prošlosti u Gambrinusu kuhalo pivo po imenu Senator. Na izvozne boce lijepili su tamno i Diplomata, a danas je to izvozna marka pivovare Podkovaň.
Na etiketama možemo naći i potpune autsajdere, u kakve bismo svakako mogli uvrstiti pivo Votrok iz danas nepostojeće pivovare Hradec Kralove, ili Buřič (buntovnik), Rebel (ustanik) i Rebelka (ustanica) - sve iz Havličkova Broda.
U prošlosti se pivo često proizvodilo u samostanima, pa su u nazive i na etikete dospijevali i razni crkveni dostojnici. Tu je Novic (novak iz pivovare Broumov-Olivětin), Kaplan (kapelan) iz prijašnje ponude pivovare Vratislavice nad Nisom, Pater (pater, svećenik) - pivovara Černa Hora, onda Převor (prior) iz Klaštera Hradište i Broumova-Olivětina. Iz iste je pivovare i Opat, od viših klerika tu je dalje Prelat (prije su ga kuhali u Pragu-Branjiku) i Kardinal (iz pivovare Prag-Holešovice, koja danas također ne radi). Češkog papu do sada još nismo imali, makar na češkoj etiketi.
Od zanimanja koja se izravno tiču proizvodnje i prodaje piva susrećemo samo Sladka (pivara, prije kuhan u pivovari Branjik) i Šenkyřa (pipničara, iz prijašnjeg asortimana pivovare Nachod, danas se proizvodi u pivovari Holba u Hanušovicama za diskontnu prodaju). U distribuciji su Formani (kočijaši, kirijaši, prije iz pivovare Golčov Jenikov, koja više ne postoji, a sada iz Černe Hore, kao bezalkoholno pivo) a do izvjesne mjere i Vozka (kočijaš, vozar) - bezalkoholno pivo iz Svijana (ali proizvodi se u Protivinu) a također i iz Černe Hore. U udaljene destinacije pivo bi mogao voziti Pilot (novo bezalkoholno pivo iz Vratislavica nad Nisom), ili vodenim putem Kapitan (kapetan, iz sada zatvorene pivovare u Děčinu). Nasuprot njima za pivom putuje Poutnik (hodočasnik, Pelhřimov).
Spisak daljnjih zanimanja koja se pojavljuju na pivskim etiketama šarolik je - Haviř (rudar, kopač, prijašnja ponuda iz Kutne Hore), Banik (opet rudar, prije kuhan u Ostravi u Ostravaru), Mincmistr (upravitelj kovnice, prije se nalazio na etiketama iz pivovare Kutna Hora), Kovař (kovač, Pardubice), Zlatnik (zlatar, pivovara Most, danas nepostojeća), Chmelař (hmeljar, Žatec), Sekač (kosac, mini pivovara Dobrany), Herold (heraldičar, piva iz Březnica), Skalak i Podskalak (brđanin i podbrđanin, Maly Rohozec), Kuryr i Fořt (šumar, lugar, Korunni pivovar Litoměřice, danas zatvorena), za ribnjake se brinuo Baštyř (ribnjičar, prijašnja ponuda piva iz Vysokog Chlumeca), upravitelj vlastelinstva bio je Regent (namjesnik, Třeboň). Sportaše predstavlja usamljeni Atlet (prije iz Opave, danas iz Vyškova), na glazbenike podsjeća samo Dudak (gajdaš, Strakonice) - a izreka kaže „što Čeha, to muzikanata..."
Što se tiče „oružanih jedinica" i one imaju svoje predstavnike: Mušketyr (pivo iz Krušovica), Bohatyr (vitez, Kroměřiž, pivovara danas ne postoji), General (Vyškov), Dragoun (konjanik, pivo iz mini pivovare Dobrany, a također i „diskontni asortiman" pivovare Hanušovice).
Iako je pivo među studentima sigurno omiljeno piće, na etiketama se pojavljuju samo oni najbolji - Premiant (odlikaš, prije se kuhao u Vratislavicama nad Nisom), Bakalař (bakalaureat, Rakovnik) i Master (u prošlosti je to bilo bezalkoholno pivo iz Plznja, danas je to specijal, sa znatnim udjelom alkohola). Teško je svrstati Furianta (pivovara Kolin, danas ne postoji), Patriota (pivovara Uhersky Brod a također i Usty nad Labom - Krasne Březno, gdje je k tome kao patriot predstavljen Ruda Pivrnec)., ili Světaka (svjetski čovjek, pivo za diskontnu prodaju iz pivovare Holba Hanušovice).
Nas kao liječnike - propagatore zdrave konzumacije piva - može radovati što je na etiketama najzastupljenije zanimanje Doktor - piva Doktor Czech i Doktorova osmica dolaze iz Postrižinske (striženo-košeno) pivovare u Nymburku, ranije smo imali i piva Dr Bier (danas nepostojeća pivovara Karlovy Vary, i cijelu paletu piva Doktor (odnosno - doktor Svytavak) iz pivovare Svitavy, koja također više ne postoji. A onima kojima više ni pivo ne može pomoći, kao posljednja „pomoć" poslužit će Havran (gavran, pivo iz pivovare Vyškov)...


Furiant je samosvjesni, umišljen čovjek, inadžija, hvalisavac i galamdžija, bećar, na primjer seoski bećar. I kod nas se ponegdje zna reći furijant. Skalak/podskalak (brđanin/podbrđanin) - tako se govori ljudima koji žive u brdima regiona Češki raj u istočnoj Češkoj. No, skale - kako Česi zovu taj krajobraz zapravo nisu brda, nego stijene, često i pojedinačne, koje tvore fantastične prizore. Dragoun (konjanik, kavalir), pripadnik je jedne vrste lake konjice. Votrok je šaljivi, podrugljivi izraz kojim se obraćaju žiteljima grada Hradec Kralove u Istočnoj Češkoj. Nije poznato porijeklo toga izraza, premda - dakako - kruže mnogobrojne priče, anegdote i legende o njegovu nastanku. Navodno su se vodili i sporovi zbog uvredu časti radi nazivanja tim imenom, no danas ono ima svojevrsni lokalpatriotski naboj, slično kao kod nas izraz mikeš za Virovitičane, ili purger za Zagrepčane, ili - na kraju - pemac za Čehe. Hejtman je i vojni zapovjednik, tabornik, ali i upravni dužnosnik, zemaljski „hejtman", kotarski „hejtman", danas - onaj koji stoji na čelu jedinice regionalne samouprave, odgovara otprilike našem županu. Funkcije u regionalnoj, lokalnoj i mjesnoj samoupravi u češkom imaju striktne nazive na svim razinama. Dok su kod nas sve to načelnici, u češkom je načelnik regiona hejtman, načelnik velikog grada, recimo Praga je primator, načelnik grada je starosta, a načelnik općine i seoski knez (starješina) je rychtař. (Op. prev.)
... preuzeto s: pivnica.net

Nema komentara:

Objavi komentar