četvrtak, 27. srpnja 2017.

... oči pune Hrvatske - Ilok !



... opet mi je poslijepodnevno vrijeme nakon odrađenih poslovnih obveza donijelo užitak kratkog obilaska gradića u kome sam završio obilazak komitenta.
... Ilok, najistočniji grad naše države, nekadašnje političko, trgovačko i kulturno središte zapadnoga Srijema na obalama Dunava, grad vina i grad povijesti.
... užitak je putovati iz Vukovara do Iloka, izmjenjuju se agro.pejzaži, polja suncokreta, repe, kukuruza, pokombajnirana polja raznih žitarica, nepregledne staze vinograda ...



... stari utvrđeni grad Ilok na svom ulazu nudi svoje vrtove i parkove, staze koje nisam u kratkom vremenu sve obišao, vidikovac s pogledom na ulice grada te neke zanimljivosti koje sam uspio poloviti fotićem: kapelica, spomenici značajnim Iločanima, spomenik grbu grada, staze uz zidine, raspelo s položajem vidikovca prema Dunavu i stazama koje se spuštaju na Iločke ulice ...














... plemićki dvorac Odelscalchi nastajao je tijekom 18. i 19. st. (Odelscalchi jeTalijanski plemić koji je Ilok dobio za nagradu i vjernost papi i Vatikanu) također je okružen srednjevjekovnim zidinama za koje je najviše zaslužan ban Nikola Iločki, danas je u njemu muzej (koji također ne obiđoh).





















... dalje nas staza uz neposrednost zidina vodi prema dvjestotinjak metara udaljenom Franjevačkom samostanu (Franjevci su u ove krajeve došli tijekom 14. st.) i crkvi posvećenoj sv. Ivanu Kapistranu na istoimenom trgu. Vojvoda Ugrin je podigao crkvu negdje u 15. st, a obnovio je kasnije Nikola Iločki. Sv. Nikola Kapistran je ovdje u kapelici-tamnici umro i po želji su mu ovdje sahranili posmrtne ostatke. Ilok je svetac smatrao strateški izuzetno važnim obrambenim objektom, umiruća želja mu je bila: Ovo mjesto treba držati, nakon što pokopate moje kosti ne napuštajte Ilok !









... unutrašnjost crkve:


















... prijeteći oblaci potjerali su me iz Iločke povijesti !



... u slijedećoj zgodi ostaje posjetiti gastro objekat starih Iločkih vinskih podruma i unutrašnjost dvorca sa svojim muzejskim eksponatima !




Nema komentara:

Objavi komentar