subota, 27. siječnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Jastrebarsko ( dvorac Erdödy) !




Dvorac Erdödy u Jastrebarskom, najstarije zdanje u gradu smješten je u prekrasnom starom parku koji je hortikulturni spomenik. U prvotnoj funkciji bio je to dvorac tipa Wasserburg, nizinska tvrđava okružena vodenim opkopima koji su danas zasuti i ozelenjeni, ali vidljivi u obličju terena. Prema arhivskim podacima dvorac-kaštel sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine. U prvoj polovici 16. stoljeća obitelj Erdödy dolazi u posjed jastrebarskoga vlastelinstva pa tako i dvorca te ga posjeduje sve do 1922. godine. Zgrada dvorca izvedena je kao četverokut koji je smješten na blagoj uzvisini i opkoljen jarcima, kao što su rađene utvrde nizinskog tipa. Krila su mu različite visine, a najviše krilo zatvaraju dvije preostale zaobljene kule. Unutrašnje dvorište krasi trijem s arkadama i barokni stupovi. Stari kaštel podigao je ban Matija Gereb krajem 15. stoljeća, a od početka 16. st. pa do 1922. dvorac je u posjedu obitelji Erdödy. Tijekom vremena više puta dograđivan, ovaj četverokutni dvor pojačan s dvije zaobljene kule bio je jedna od utvrda u vrijeme turskih osvajanja. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. godine ban Toma Erdody. Stjepan Erdödy, ljubitelj prirode i lova osnovao je u njemu Prirodoslovni muzej. Nakon toga kupio ga je veletrgovac Ehrman, a kad je on 1936. godine propao, općina ga je otkupila za dječji dom. U njemu je neko vrijeme bio smješten i Zavičajni muzej.

Dvorac je danas u derutnom stanju i nije moguće razgledati mu unutrašnjost, međutim uskoro mu slijedi potpuna obnova i ponovno će zasjati u novo-straom sjaju. Do tada ga možete razgledati samo izvana, dok šetate prekrasnim perivojem Erdödy.

U gradskom muzeju Jastrebarskog posebno mjesto zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i mala zbirka fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya koji je bio strastven lovac i pionir fotografije u našem kraju.
Izvor: www.tzgj.hr




















Nema komentara:

Objavi komentar