nedjelja, 13. svibnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Rovinj !

... uvijek nam pred očima bljesnu raznorazne razglednice predivna Rovinja, osobno sam se također uvijek divio njegovim ljepotama, ali neki dan sam obilazeći ljekarne u njegovu središtu zastao na trenutak i pofotkao neobičnu kapelicu; točnije - crkvicu presvetog trojstva, kasnoromaničku sedmerokutnu građevinu !


... evo što sam našao na netu o njoj: 


U blizini 
autobusnog kolodvora u Rovinju, na Trgu na Lokvi, smjestila se crkvica Presvetog Trojstva, najznačajnija rovinjska romanička građevina. Svojim neobičnim oblikom, ali i položajem, privlači pozornost posjetitelja.
Naime, radi se o sedmerokutnom objektu s kupolom, kakvih je u Hrvatskoj i okolnim zemljama vrlo malo. Crkvica iz 12. stoljeća odlično je očuvana, a smatra se odličnim primjerom kraja romaničkog razdoblja, odnosno početka prijelaza s romanike na gotiku.
Posebno se vrijednom na crkvi smatra tranzena (rešetka) s prikazom Golgote, na kojoj su vidljivi likovi Majke Božje, sv. Ivana Evanđelista, sv. Ivana Krstitelja, sv. Petra i Magdalene. Unutrašnjost je, kao i vanjština, kružnog oblika te ima sedam niša.
Danas se u crkvi Presvetog Trojstva ne održavaju misna slavlja te se koristi kao galerijski prostor.

Nema komentara:

Objavi komentar