nedjelja, 10. ožujka 2019.

... oči pune Hrvatske - dvorac Erdody, Novi Marof !

... nakon Gornje Rijeke zaletio sam se do dvorca Erdody u Novom Marofu, danas ga okružuju novonastale zgrade i infrastruktura Specijalne bolnice za plućne bolesti. Lako ga je i promašiti ukoliko se ne uoči putokaz, direktan pogled na njega čuva perivoj i stabla ispred.
Nekada divan jednokatni, četverokutni, kasnobarokni i klasicistički dvorac s unutarnjim dvorištem izgradio je grof Ljudevit Erdödy, najvjerojatnije 1776. godine, a u vlasništvu obitelji je bio sve do 1920-ih. Grofovi su prije Novog Marofa bili vlasnici srednjovjekovne utvrde Greben, koju su preuzeli od obitelji Batthyany, a kako je početkom 18. stoljeća Greben nastradao u potresu i požaru, Erdödyjevi su preselili s Ivanščice u dolinu rijeke Bednje, gdje je već bila prisutna obitelj Patačić.






... zanimljivi su cvijetni uradci okoli dvorca koji uoči potpuna proljetna buđenja oživljavaju pomalo sumoran osjećaj zapuštenosti cijelog kompleksa bolnice.

 





... čuvar dvorca o kome ne mogu pronaći opisa:

 

... dio povijesti dvorca, pola stoljeća prešičivanja radi drugova iz komiteta, a sada već četvrt stoljeća u šutnji radi nas samih !


... dio teksta preuzet sa: https://www.putovnica.net/plus/hrvatska-bastina/dvorac-erdody-u-novom-marofu

* BRISANJEM ISPOD UPISANE POVEZNICE KRŠITE ZAKON O AUTORSKOM PRAVU RH *
Preuzeto s:https://www.putovnica.net/plus/hrvatska-bastina/dvorac-erdody-u-novom-marofu

Nema komentara:

Objavi komentar