nedjelja, 24. srpnja 2022.

... motocikli Mazda!

 ... Mazda, svi ste čuli za tu Japansku marku automobila, no počeci su bili drugačiji, daleko od automobila. Mazda je osnovana 1920 godine kao tvornica/kompanija za proizvodnju pluta. Naziv kompanije bio je Toyo Kogyo Co., Ltd. (sjedište Hirošima), ključna osoba bio je industrijalac Jujiro Matsuda.

U Japanu su moto utrke dvadesetih godina prošlog stoljeća bile izuzetno popularne. U Hirošimi su utrke bile redovito događanje pod nazivom "Chinkon-no Matsuri", ustvari komemoracija za poginule u ratu. No gotovo svi motocikli bili su iz uvoza, a ono malo proizvedenih u zemlji izlazećeg Sunca proizvedeno je s uvoznim dijelovima.





*Prototip motocikla Mazda iz 1929

... razvijeni prototip iz 1929. godine sudjelovao je na ranije spomenutim utrkama i odmah u prvom nastupu odnio pobjedu nad tada u Japanu i svijetu popularni Arielom. Te godine proizveli su tridesetak motora, prodavani su pod logotipom "TOYO KOGYO". Postali su zamašnjak industrije u Hirošimi nakon bačene atomske bombe i obnove.

*

... cijena je bila oko 300-350 Jena ili u slobodnoj procjeno oko 31800 do 34500 dolara. Nakon tog uspjeha u utrci i tih tridesetak motora kompanija nije nastavila s motorima nego s trokolicama, moto-kamiončićima. ** Proizvedena Mazda-Go s tri kotača iz 1931. postigla je veliki uspjeh u Japanu. Vozilo u stilu kamiona uvelo je ime Mazda, koje živi do danas.

Nema komentara:

Objavi komentar