utorak, 14. veljače 2023.

... oči pune Hrvatske - čardak u Buševcu!

 ... treba ponekad imati sreće te na "sto" puta provezenim cestama nešto krajičkom oka ugledati, stati, pogledati i snimiti. Nalazi se u središtu mjesta na Trgu seljačke sloge. Inače je ovaj čardak proglašen kulturnim dobrom Republike Hrvatske rješenjem Ministarstva kulture RH.



... još jedna divota turopoljskog kraja u hladnom danu podgrijava doživljaj na višu temperaturu. Puno sam puta prošao cestom od Gorice prema Sisku, često poslom, još češće motorom, ponekad sam se zaustavio i u dućanu. Nikada nisam pogledao iza obične zgrade u kome je dućan. No toga dana u siječnju ni sam ne znam zašto sam zašao uskom cestom prema vrtiću i ugledao ovu vremešnu ljepoticu.





... prvi klikovi "padaju" izvan dvorišta, što bi se reklo: preko taraba!





... nekoliko je objekata na okupu okućnice: kuća, gospodarska zgrada – mlin, komorka, svinjac, kuružnjak, krušna peć, bunar i šekret.


... u rješenju Ministarstva navodi se:
"Okućnica je formirana preseljenim objektima s obližnjih lokacija, a ima za cilj očuvanje tradicijske baštine kraja i predstavljanje ambijenta u kojemu je živjela mnogočlana obitelj zadruga […] Okućnica se visoko valorizira jer se na njoj nalazi jedan od posljednjih čardaka u cijelosti građen od drva u naselju Buševec.”




... dvorište je prostrano, prvi dojam, potom saznanje kako je ovdje sve preseljeno, sklopljeno. No to daje prostora raznim manifestacijama kroz godinu. Unutar kuće nisam mogao, šteta, bilo bi sigurno zanimljivih predmeta za pofotkati.


... u ministarstvu su još obogatili dokument rješenja i slijedećim riječima: "Na okućnici je formiran novi mikroambijent sa zgradama tipičnima za tradicijski način života i privređivanja ovoga dijela Hrvatske. Koristit će se za rad OSS Buševec u svrhu kulturnoumjetničkih djelatnosti te prezentacije pokretne, nepokretne te nematerijalne kulturne baštine ovoga kraja.”


... kuruzar, prazan, šteta, odaje dojam gladi!


... bunar je ovdje također u službi eksponata bez funkcionalnosti.



... Ministarstvo kulture nalaže uporabu u svrhu kulturno-umjetničke djelatnosti s ciljem prezentacije pokretne i nepokretne te nematerijalne kulturne baštine ovog kraja.


... inače, sam čardak datira iz 19. stoljeća i građen je masivnim planjkima koje su na uglu spojene tesarskim vezom. U unutrašnjosti je sagrađen tradicijski štednjak i opremljen je tradicijskim inventarom.







... šekret, zahod, klozet - nisam koristio! ... ne znam samo čemu služe ova bočna vrata!?




Nema komentara:

Objavi komentar