nedjelja, 19. ožujka 2023.

... oči pune Hrvatske - Festival svjetla, Zagreb, 2023!

 ... u petak četiri i pola sati hodanja i klikanja, obišao sam 19 lokacija, krepan se navečer vratio doma.



 ... no provozao sam se tramvajem nakon duuuugo vemena. Genijalan osjećaj, već sam ga zaboravio. Počeo sam od HNK pa cipeliće uputio dalje prema centru grada. Subota, preostale lokacije, autom, no upiknuo sam parking na samom Tomislavcu. U fotiću oko 1700 fotki. Pa sad izaberi, objavi ... Sve sam po fotku dvije do nekoliko sažeo u jedan video s pozadinskom glazbenom kulisom s "JubiTua" Dorian Gray-a (Sjaj u tami). Pjesma mi je pala na pamet tijekom obilazaka u suborz, jer mi je odlično sjela uz ovu manifestaciju. Inače na većini lokacija odabrana je izuzetna glazba koja prati dinamiku svjetlosnih užitaka. Moja glazbena podloga radeći sve ovo bio je Jan Michael Jar i Oxygen!

Pa evo, klikni i povećaj:


... upute sa službenih stranica: https://www.festivalsvjetlazagreb.hr/
                                                    prenosim uz svoj boldani komentar!

Odd Dynamics / Muzej Mimara
Spektakularna projekcija predstavit će priču o industrijskim revolucijama kroz povijest vizualiziranu u neobično oku ugodnom stilu animacije


Spremite se na putovanje od kamenog doba i izrade metala kroz pojavu parnog stroja i elektronike, do novog horizonta umjetne inteligencije i robotike.

... Meni osobno najzanimljivija projekcija!







The Spirit of Nature / Trg bana Josipa Jelačića
Ovim se umjetničkim djelom i njegovim živopisnim prikazom prirode i procvala cvijeća slavi dolazak proljeća, pobuđujući u promatraču želju za rastom i novim početkom. Upotrebom jarkih boja i razrađenih detalja ovo djelo vješto prikazuje jedinstvenost ovog godišnjeg doba.

... užasno statično za projekciju na našem glavnom trgu, a moglo se i Bana Jelačića "ofarbati"!

The Transformation / Hrvatsko narodno kazalište
Neka vas ovaj nadrealni i dinamični ples inspirira na transformaciju u nama koje budi dolazak proljeća.

                                 

´Transformacija´ je naziv svjetlosne umjetničke projekcije koja će oživiti jedno od najljepših pročelja u Zagrebu – Hrvatsko narodno kazalište. Otkrijte nove perspektive putujući morem boja i oblika koje stvaraju jedinstvenu i zadivljujuću atmosferu. Ova projekcija potiče vas da pomaknete granice vlastite percepcije i podsjetite se da su promjene prirodni dio naših života!
... Također prestatično, no ipak ljepše nego na Trgu J. B. Jelačića, ali nedostojno grandioznosti jednog HNK!

Anooki (Kiss) / Europski trg
Upoznajte dvije divovske figure inspirirane Inuitima. Nakon duge i hladne zime, otopio im se led i sada kreću na putovanje svijetom. Odlučili su odvažno nadahnuti sve oko sebe da se bolje brinu o planetu na kojem žive. Na svome putovanju posjetit će i Zagreb te na poseban način osvijetliti noćno nebo i poslati svoju snažnu poruku.


... a nek se ljube, zima nam odlazi, zgodna instalacija za egoselfiste i dječicu (nadam se da su različitospolni).

Nošeni vjetrom / Trg kralja Tomislava
Uživajte u plesu imaginarnih osvijetljenih ptica «Luminéoles». Svojim gracioznim krilima plešu na vjetru, donoseći svjetlo i poetsku atmosferu u zraku.
Dok polijeću, šire svoje boje po noćnom nebu grada. Ovaj zračni balet prava je poezija za sve gledatelje!

... vrlo zanimljivo, odlična glazbena pozadina, odlična reakcija publike, vjetar nije smetao projekciji/izvedbi.

Anti - meandar / Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika
“Vjerojatno sam svoje posljednje slike već načinio, a prve možda nisam“, Julije Knifer.


... presivo, nedinamično, jednolično, najmanje posjetitelja, većinom onih koji uvijek cugaju uz Džamiju. Ovo bih prije nazvao socrealističkom mješavinom staljinizma i titoizma. Da bih ulovio bolji kadar tražio sam odsjaj u fontani, lovio hotel pored zgrade i kut nimanja snizo na kaldrmu oko zgrade. Više teksta možeš napisati samo kada je nešto loše, čak i više nego za nešto odlično.


Anooki (Apparition) / Tržnica Dolac
Nakon duge i hladne zime, otopio im se led i sada kreću na putovanje svijetom.
Upoznajte dvije divovske figure inspirirane Inuitima. Odlučili su odvažno nadahnuti sve oko sebe da se bolje brinu o planetu na kojem žive. Na svome putovanju posjetit će i Zagreb te na poseban način osvijetliti noćno nebo i poslati svoju snažnu poruku.


... a eto, poljubili se i sada padaju, spašavaju jedan drugoga, ok, simpa su u svojoj hladnoći!

Zašto, ali zašto moram u školu? / Mažuranićev trg
Kroz ambijentalnu rasvjetu na krošnjama parka i razlomljeni LED zid vodimo vas na putovanje kroz arhivu Hrvatskog školskog muzeja.
„Zašto, ali zašto moram u školu?“. Pitanje koje smo postavljali roditeljima i pitanje koje danas naša djeca postavljaju nama. Od Aristotela do Hawkinga, preko geografske depresije do likovne ekspresije, prođite s nama stvaranje neurona i saznajte što je u čestici protona. 


... simpatična projekcija za najmlađe kroz glazbu ponovo nam postavlja pitanje o potrebi odlaska u školu. A zašto!?

Među oblacima / Park Zrinjevac
Odletite u svoj mali kozmos kreative i pustite mašti na volju dok se ljuljate na jedinstvenim ljuljačkama, okruženi nježnim svjetlima i glazbom koja prati vaše sanjarenje.
Zamislite zaploviti oblacima i vinuti se do novih visina s interaktivnom instalacijom "Među oblacima“. Ovaj čarobni doživljaj savršen je za obitelji i prijatelje! Ne propustite priliku zaljuljati se među oblacima i stvoriti uspomene za cijeli život.


... ok, zabavica za malene, treniraju živce roditeljima čije je dijete zakasnilo zauzeti ljuljačku od onih bržih.

Neonski krugovi / Glazbeni paviljon Zrinjevac
Note kroje glazbu, niti kroje odjeću, a boje i svjetlost - život oko nas. Zakoračite u svijet živih boja i čarobnih uzoraka instalacije u Glazbenom paviljonu.
Svjetleći „Neonski krugovi“ navest će vas da zaplešete sa svjetlom, a splet sjajnih neonskih niti, od kojih se svaka uvija i okreće u očaravajućem plesu boja i svjetla na maštanje. Doživite neonski svijet čuda, gdje svaki zavoj otkriva novo iznenađenje uz očaravajuću zvučnu podlogu!


... za ući u paviljon između svijetlom obojenih dugih žica povremeno se čekalo u dužim redovima. Zanimljivo, neuzbudljivo, glazba ok.

Procvat / Prolaz Lovački rog
Doživite proljeće kroz ambijentalnu svjetlosnu instalaciju Procvat.
Buđenje proljeća prvo promatramo kroz prirodu oko nas. Uživamo u šarenim laticama cvijeća, nježnom zvuku ptica i bujanju zelenih krošnji. Kroz Florescence donosimo gradu proljeće i transformiramo ga iz hlade zime u novo buđenje uspavane prirode. Prolaskom kroz Jagerhorn ponovno ćemo doživjeti transformaciju koju svi željeno iščekujemo – u novo sutra i u novu nadu.


...puno truda - nizašto!

Krugovi / Zagrebački plesni centar
Krug nema svoj početak. On nema ni kraj. Vječni je motiv raznim umjetnicima, nalazi se svuda oko nas u različitim formama, savršeni je geometrijski oblik.
Ambijentalna svjetlosno–zvučna instalacija "Krugovi" igra je u kojoj oblici stvaraju zvuk i obrnuto. Ova dinamična koreografija linija, boja i oblika unutar sedam lebdećih projekcija u mraku plesne dvorane zaokupit će vašu pažnju i odvesti vas na neka nova putovanja.


... zar nije niko mogao"proliti" i malo boje, No ok, C/B je ok, pomješano s malo sive !

Italian Flag / Kurelčeva ulica
Posebne geometrijske piramidalne strukture poslužile su kao slikarsko platno gdje je glavni umjetnik upravo svjetlo!
Neprekinuta svjetlosna linija u 3 boje talijanske zastave stvara impresivan dojam kada padne mrak. Instalacija se u potpunosti prilagođava prostoru što ju čini fluidnom i promjenjivom – i estetski i simbolično. Svaki prolaznik pozvan je da na svoj način interpretira raspored piramida i svjetlost koju generira.

... ne sugerirajući ništa protiv Talijana, ne kužim čemu ovo !? ... možda ove boje spreme za slijedeću godinu Orbanu u čast i onom Sanaderovom kolegi. Ma nek se dječica provlače, zaštitaru na užas.

Svjetlosne vizure / Stara Vlaška
Pitoreskni krajolik svjetlećih slika, od kojih svaka prikazuje ljepotu i energiju grada na jedinstven i očaravajući način, idealan je razlog za noćnu šetnju.
Predivne vizure Zagreba po noći glavni su motiv instalacije "Svjetlosne vizure". Dopustite svjetlosnim vizurama da vas uvuku u svoj svijet prepun prepoznatljivih zagrebačkih kadrova interpretiranih u novom, svjetlećem koloritu. Doživite ljepote grada na potpuno nov način, prepun boja, svjetla i sanjarenja!

... dojmljivo je ovako bojama u noći oživjeti Staru Vlašku! ... čestitke autorima! ... još k tomu i pijanist u živo u mraku!

Zvjezdani bljesak / Trg Josipa Jurja Strossmayera
Srce Lenucijeve potkove dočarat će instalacija „Zvjezdani bljesak“ koja u potpunosti vlada prostorom.
Doživite potpunu transformaciju potaknutu zvučnim i svjetlosnim efektima. Elevirani okvir s prostornim rasterom od elegantnih struna u svojih pedeset čvorova nosi balone čija interakcija čini srž instalacije. Igra svjetla potaknut će vas na slavljenje života i boja i potpunu transformaciju koju proljeće budi u svima nama.

... ovoj instalaciji sam ostao dužnik, prvi dan sam je nehotično zaobišao, drugi dan zakasnio, stigao u 11.05!

Urbani vrt / Trg hrvatskih velikana
Oazu u centru grada pronađite u urbanom vrtu uz čarobno svjetlosno cvijeće.
Odmorite se od gradske vreve i uživajte u novoj dimenziji svjetlosti. Neka vas boje cvijeća potaknu na maštanje i odvedu na neka nova mjesta o kojima oduvijek sanjate.


... tak, zak, nedavno sam ispred HNK fotkao Kolt u kavez, možda je ovaj autor križanac ideja V. D. Trokuta i Charlesa Baudelairea pa je "ukavezio" Cvijeće zla!

Svjetionik / Kula Lotrščak
Zaplovite svjetlosnom bajkom i pridružite nam se da zajedno proslavimo dolazak nove nade u naš Zagreb.
Simbol grada Zagreba pretvorit će se u Svjetionik koji simbolizira početak još jednog Festivala svjetla i pokazuje vjernim posjetiteljima put prema svjetlosti koja obasjava čitav grad i koju svi željno iščekujemo!

... vidljiv svjetlosni signal svim posjetiteljima grada izdaleka !!! ... zanimljivo, ukoliko nisi informiran nećeš shvatiti da kula Lotrščak sadrži dvije instalacije!

Svjetlost buđenja/ Kula Lotrščak
Raznobojna svjetla obojat će jednu od najznačajnijih građevina Gornjeg Grada - kulu Lotrščak. Neka nas i ove godine snaga boja nadahne na maštanje i probudi onu dječju kreativnost koja se nalazi u smima nama. Boje pozitivno utječu na osjetioa  i u nama stvaraju osjećaj inspiracije i bude novu energiju.


... ma kula Lotrščak je i bez svjetlosno-cvjetne haljinice krasotica grada. Još u ovom ruhu, izvrsno!

Absorbed by light / Strossmayerovo šetalište (istok)
Tri figure sjede na klupi jedni pored drugih i izgledaju kao tipični korisnici pametnih telefona: glave su im pognute, prstima tipkaju i prelistavaju sadržaje, a svjetlo ekrana obasjava im lice.
Fizički su prisutni, ali u mislima su odlutali negdje posve drugdje. Sjedite između figura „zaslijepljenih svjetlom” i osjetite kako to utječe na druge. Skulpturu je dizajnirala britanska umjetnica Gali May Lucas, a izradila berlinska kiparica Karoline Hinz. Ne možemo odoljeti zaslonima mobilnih telefona i računala koji nas, doslovno i metaforički, zasljepljuju. Nove poruke otvaramo istog trenutka i želimo jednostavan pristup društvenim mrežama, korisnim aplikacijama i pregledniku. Naši nas pametni telefoni prate gdje god da se nalazimo – u krevetu, na toaletu, u vlaku, sjedeći za stolom. Omogućuju nam neprestani kontakt s obitelji, prijateljima, pa čak i ljudima na drugom kraju svijeta. Lucas ukazuje na bolnu činjenicu da smo, kao rezultat toga, više dio virtualne i površne stvarnosti nego stvarnog svijeta i osoba u njemu. Aktivno uključivanje publike u „priču” karakteristika je stvaralaštva ove britanske umjetnice, koja u različitim međunarodnim agencijama radi kao grafička dizajnerica. Međutim, tome će se uskoro pokušati stati na kraj. Nekoliko tehnoloških tvrtki osmišljava načine za smanjenje vremena provedenog koristeći pametne telefone.
Možete postaviti timer (također i za svoju djecu), dobiti statističke podatke o vremenu provedenom koristeći mobilni telefon te omogućiti funkciju Ne ometaj. Još se uvijek postavlja pitanje hoće li ti načini zbilja uroditi plodom. Za sada se čini kao da više volimo biti dio digitalne stvarnosti, a ne našeg neposrednog okruženja.

... izvrsno duboko, toliko jako u iskrenosti današnjice, tako su i naši ljudi ovo preimenovali u OTUĐENOST, sveprisutna!

Novi sjaj / Crkva sv. Katarine
Doživite nevjerojatnu projekciju koja djeluje poput plesa transcendentalnih dimenzija i jakih kontrasta.
Posebnost ovog spoja umjetnosti čini i glazbeni element u vidu epske elektronske glazbe bogate zvukovima koji će dodatno naglasiti atmosferičnost prostora i objekta. Pripremite se na nezaboravno iskustvo slika i boja uz fenomenalan zvuk koji zajedno kreiraju fluidnu i neočekivanu kombinaciju umjetnosti.


... fantastičnih desetak minuta svjetlosne projekcije! ... premalo za jednu fotku i nešto blaga spomena u video klipu koji sam sastavio.

Glitch Garden / Dežmanov prolaz
Koliko zapravo primjećujemo zelenilo u našem gradu saznajte u instalaciji Glitch Garden koja nas navodi na razmišljanje o suživotu s prirodom oko nas.
Ovo audio-vizualno putovanje dat će vam odgovor na pitanje kakve veze priroda ima sa smetnjama.


... jedina pozicija gdje sam kliknuo samo desetak puta, možda nešto nije šljakalo? ... ne znam, na živici ništa nisam uočio!? ... jadno!



Promenada boja / Strossmayerovo šetalište (zapad)
Promenada boja donosi poseban duh i šarm povezujući se s razigranom svjetlošću.
Iskusite nove prizore života uz druženje s dragim ljudima i šetnju koja budi sva osjetila. Među raznim nijansama i tonovima, iznova se kreiraju nove priče i doživljaji koji čine našu svakodnevicu ljepšom, pozitivnijom i ispunjenijom. Prošetajte se promenadom boja i izaberite onu koja vama vraća osmijeh na lice!

... možda je atraktivnost Lotrščaka "pojela" ovu prezentaciju. Nisam osjetio uzbuđenje niti u šetnji, niti u objektivu.

Outside the Wall / Tuškanac garaža
Dašak Mediterana stigao je u našu metropolu.
Hrvatski umjetnici prikazat će revitalizaciju zadnje kopnene šibenske tvrđave sv. Ivan koristeći razne tehnike – kolaž, 3D animaciju, ilustraciju, crtež i fotografiju. Prostor će se transformirati u splet multimedijalnog sadržaja gdje je glavni motiv prvi spomenik kulture baštine koji primjenjuje inovativne moderne tehnologije u interpretaciji sadržaja i tako prati korak s vremenom.


... bravo za autore, Šibenik u svojoj povijesnoj i graditeljskoj raskoši te spomenu velikana koje je Šibenik iznjedrio!

Dancing Simetrix / Park Opatovina - igralište
Kako ljepše dočekati proljeće, nego uz ples svjetlosnih boja! Neka vas multimedijalna instalacija koja kombinira pokret, zvuk i svjetlo, odnosno ples, glazbu i slikarstvo, inspirira i motivira na pokret i potpuno prepuštanje proljeću.
Divimo se zajedničkoj komunikaciji u istom prostoru putem međusobnih simetrija i asimetrija različitih oblika umjetnosti. Glazbenu simetriju prati balans pokreta, odnosno ritam boja. Ovaj diskurs triju elemenata čini cjelinu koja je u istom trenutku stabilna i rasplinuta, forte i piano, simetrična i asimetrična.

... teško je opisati razigranost kugli koje nikada nije mogao ponuditi disco club. Divna glazbena kulisa nadjačava vizual.

Twisted / Park Opatovina
Prošetajte tunelom boja i neonske svjetlosti te uronite u nove dimenzije prostora.
Međunarodno nagrađen svjetlosni paviljon omiljena je instalacija Festivala svjetlosti već godinama, a uvijek iznova oduševi svjetlosnim izmjenama i kombinacijama boja. Prolazak kroz instalaciju nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a svaki novi put novo je iskustvo koje se pamti!


... balom, tunel, što li!? ... donekle zanimljivo, gužva prolaznika skučenog prolaza guši doživljaj zanimljive zvučne kulise. Prolazni epiteti za "tunel prolaz.

... autor / Ljetna pozornica Tuškanac
Što je bolje od kombinacije plesa i vrhunskog svjetlosnog showa? Nastup plesača Atomic Dance Factory plesne skupine popratit će Prolight show i njegove dobro poznate laserske efekte.
Glazba iz poznatih filmova bit će poseban dodatak ovom nevjerojatnom spektaklu koji vas poziva da barem na trenutak mislima odlutate na najdraži filmski set. Zaputite se u šetnju do ljetne pozornice Tuškanac za dozu nostalgije, dinamike i uživanja!


... najveća gužva u šarenilu i dinamici laser igrarije. Odlično!

Lumia / Atrij Muzeja grada Zagreba
Lumia, umjetnost stvorena svjetlom. Ova zanimljiva instalacija svojim fraktalima stvara različite oblike koji se neprekidno izmjenjuju u boji i izgledu.
Lumia je igra laserskih zraka, gdje se stvaraju divne slike različitih šarenih oblika sličnih polarnoj svjetlosti. Teleportirajte se u prve dane ranog proljeća, kada sve biljke dobivaju prve pupove i kada se grad polako budi, a s njime i sreća među njegovim stanovnicima. 


... pa baš i nisam osjetio neku veliko svjetlosno uzbuđenje u atriju. Jedino ne znam je li auto sa kamenim gromadama dio ove instalacije ili neke starije koja podsjeća na ZG potrese.

Globoscope / Park Ribnjak
Impresivna instalacija Globoscope napravljena je od stotina svjetlećih kugli.
Putem digitalne tehnologije, pozvani ste da otkrijete poznata mjesta u novom svjetlu. Ovo prostorno pripovijedanje transformira prostor mapiranjem posebnih karakteristika mjesta te svaka kugla postaje piksel u polju svjetlosti koje se mijenja i razvija u skladu s glazbom. Instalacija kombinira matematiku, zvuk i svjetlo kako bi se opisao, transformirao i naglasio prostor. Publika je pozvana istražiti ovo jedinstveno imerzivno iskustvo.


... jednolično na puno prostora! ... glazba i ovdje spašava trud!

Lipicanci / Park Ribnjak
Skrivena oaza zelenila u samom srcu grada ove će godine oduševiti posjetitelje Festivala svjetla s tri najsjajnija lipicanca.
Ovi posebni i očaravajući konji dio su stoljetne tradicije u Hrvatskoj. Svojom bijelom dlakom posebno podsjećaju na svjetlost od koje zastaje dah. Dođite i doživite svoj susret sa ovom svjetski poznatom pasminom konja!


... lipicanci, nezaobilazna tema i ovdje, uvijek atraktivni svima. atraktivni i u ovom izričaju. Hrle im svi po neki selfić i klik. Zgodna postava konjića u izmjenama boja.

Meteoriti / Park Ribnjak
Ljubitelji svemira i sveg nebeskog imaju priliku otkriti njihove sjajne boje!
Bogate krošnje i zelena trava posat će dom osebujnim meteoritima koji padom na Zemlju nisu izgubili svoj sjaj, nego upravo suprotno – zasjali su još jače i šarenije! Pronađite svoje posebno nebesko kamenje i doživite njihovu vanzemaljsku svjetlosnu predstavu.


... meteoriti okružuju spomenik I. G. Kovačiću. Pali u blato, kažu gore u službenom opisu kako su zasjali jače i šarenije. Svijetlo je stvarno jako, no jednolično bjelkasto. Nikakva šarenila tamo nije bilo. Također prilično jednolično.

EggOtrick / Park Ribnjak
Nasred parka Ribnjak osvanut će umjetnička instalacija koja u svojoj srži krije nastanak novog života kroz igru svjetlosti!
Što sve asociramo s novim početkom i što on znači za svakoga od nas otkrijte kroz igru isprepletenih svjetlećih linija koje pretvaraju prostor u raskošnu svjetlosnu pozornicu.


... jaje mijenja boje u mraku Ribnjaka, ne privlačeći veći broj posjetitelja.

Neon Playground / Dubravkin put
Magično igralište vraća nas u djetinjstvo kada smo bezbrižno upijali nove boje i svakodnevno sanjarili.
Potražite svoju čaroliju u ovom parku obasjanom svjetlošću koje budi maštu. Pod svjetlima reflektora očekuje vas zabava za cijelu obitelj uz raspoloženje koje poziva za igru, trčanje i zabavu.


... kroz šarena svjetla trče i vrište djeca, roditelji ih dozivaju, šarenilo ih grabi, zadržava. Zanimljivost za najmanje!

Tajni život šuma / Vrazovo šetalište
Koje tajne kriju i koje razgovore međusobno vode gradske šume?
Odgovore potražimo zajedno u svjetlosnoj priči koja osvjetljavaja život koji se odvija podno krošnji i oko njih. Suživot između stabala zapravo je prekrasna preslika suživota nas ljudi. Doživite šume na potpuno drugačiji način i otkrijte iznenađujuće stvari koje se događaju u njihovim tišinama i dubinama.


... šareni štapovi "pobodeni" po šetalištu najbolje služe kao vijugavi vodiči do gore spomenutog igrališta i Tuškanca. 

Nema komentara:

Objavi komentar