ponedjeljak, 10. srpnja 2023.

... oči pune Hrvatske - stari (Turski) grad Voćin!

 ... nedjelja prijepodne. Kad si sjetan i nemaš kamo poći potraži po sjećanju i zabilješkama kamo si htio. Što si sebi u zadatak za obići zabilježio. Voćin je gradić u južnom dijelu Virovitičko Podravske županije i na granici s Požeško Slavonskom županijom.


... odmah moram biti iskren. Ovo je najzapuštenija utvrda/stari grad koju sam ikada posjetio. Totalno zaboravljen. Prepušten trnju, šumi, grmlju i bujnoj vegetaciji u ljetno doba. Da je Trnoružićin autor saznao za njega, princ bi se pomučio naći svoju djevu. Ja nisam bio princ, već tvrdoglavac koji slikom ne može opisati žal za mačetom koja mi je nedostajala probijajući se do njegovih zidina.


... sam Voćin pa tako i stari grad okružen je šumom na preko 60% površine. Osim šume sve okolo je geološko područje bogato svojom "kamenom" prošlošću. Cesta iz smjera Pakraca svjedoči o tomu i treba je provozati, udisati, okusiti. Doduše nosi svoja uzbuđenja. Na prometnici nisu rijetki susreti s komadima kamenja, granja, vodenim presjecima, šoderom i životinjama. Lako je za kukce koje pobereš kacigom. Tup i prošao si. Samo Rhaphigaster nebulosa, poznatiji kao Smrdljivi martin ostavlja neugodan mirisni trag. Ostatak kukaca upotpunjava kolorit na motoru i opremi. No put ti zna presjeći i mala lija koja nije imala sreće. Ja sam imao jer nisam pao nakon ovog bliskog susreta.


... samo naselje datira  još iz 12. st. u spominjanju kao naselje Achyna ili Othyna. Turski grad odnosno Voćinska tvrđava po zapisima prvi put se spominje u 14. stoljeću kao utvrđeni grad Bosendorfer. Mijenjao je i on vlasnike. * Othyn ( prema imenu obitelji – ogranka roda Aba, koja mu je bila vlasnik u vrijeme Anžuvinaca. Od 1434. g. grad je u posjedu Gorjanskih, zatim I. Korvina, od 1508. g. Batthyanyja, a od 1538. do 1687. g. u rukama Turaka. Nakon odlaska Turaka u 17. st. burg je trajno oštećen.


... po uputama od ljubazne djelatnice Geo info centra u podnožju grada treba prijeći most na ulazu u Voćin i skrenuti preko malog mostića uz žičnu ogradu. Ok, skrenuh lijevo, no ni mostića, ni puta. Samo travura visoka metar, metar i pol.



... no, ajmo dalje uzbrdo! 


... našao sam pomoćnika. Odličan komad štapa, no kako njime smlatiti izvaljena debla? Zapuštena staza široka je mjestimično svega tridesetak centimetara. Uz sve to pitam se hoću li naći i ponekog zmijuljka. Lupam i hodam još bučnije.


... do prvog prohodnijeg dijela u šumi treba prijeći dvjestotinjak metara pa slijede nove opasnosti. Otvorene gušterne! 


 ... scena šume kao nakon Sibirske eksplozije.


... ajmo dalje krčiti put prema vrhu! Nema predaje!


... od životinjskog svijeta uočih skrivenog skakavca! ... leptiri i ostali kukci nisu napast, no obadi !!!???


... rekoh već: *Grad se spominje još i pod imenom Athyn, ili Othyn ( prema imenu obitelji – ogranka roda Aba, koja mu je bila vlasnik u vrijeme Anžuvinaca. Od 1434. g. grad je u posjedu Gorjanskih, zatim I. Korvina, od 1508. g. Batthyanyja, a od 1538. do 1687. g. u rukama Turaka. Nakon odlaska Turaka u 17. st. burg je trajno oštećen.


*Danas je sačuvan jedan njegov dio, građen od kamena klesanaca i opeke i dijelovi obrambenih zidina, ili podgrađa na padinama brda s južne i istočne strane. Sa sjevero-zapadne strane sačuvan je i dio opkopa grada.


... zastava koja se ne smije zanemariti i oskvrniti ni po ustavu upotpunjuje nebrigu grada o svojoj daljnjoj i bližoj povijesti. Jadno prema našem državnom simbolu najmanje je i najblaže što se može reći. Pa i četnici ne bi tako s o nečim što nije obična tkanina.


... možda negdje u dušama političara grada i županije postoji neka ideja, nacrt, želja obnove !? Možda!


... čak su i jogokomunisti na čirilici ugradili natpis koji svjedoči o "osloboditeljima" nakon WW2 i povijesti tamo neke Dvanaeste proleterske brigade; majke Slavonije iz pjesme "obrijanih prvoboraca 1943".


  ... još jedan osvrt na ime **Athyin, Othyin (prema imenu obitelji – ogranka roda Aba – koja mu je bila vlasnik u doba Anžuvinaca). Od 1434.g. grad je u posjedu Gorjanskih, zatim I. Korvina, od 1508.g. Batthyanyja, a od 1538. do 1687.g. u rukama Turaka. Nakon odlaska Turaka u 17.st. burg je ostao oštećen. Sačuvan je relativno mali dio. Ziđe je građeno od kamena i opeke, mjestimično izvana obloženo pažljivo slaganim klesancima. zadržao se i trag šanca na jednoj strani. Ovaj utvrđeni grad ima spomeničko značenje kao jedan od visinskih burgova kojima je utvrđena planina Papuk.


... pogled s prostora Geo info centra!


... navodno negdje postoji i Poučna staza u Voćinu koja opisuje i ovo zapušteno blago našeg kulturnog nasljeđa, ne nađoh je. Virovitičko-podravska županija vrijedno obnavlja svoje dvorce i kurije, no ovaj biser se istrgao se iz svoje niske i za sada ga nitko ne može pronaći.


... pogled kroz bujnu vegetaciju prema gradu i prometnici po kojoj sam starom gradu došao u pohode.



... hvala štapu koji mi je pomogao tijekom uspona i povratka. Ostavih ga na mostu, možda još nekome pomogne.


Nema komentara:

Objavi komentar