utorak, 7. svibnja 2024.

... oči pune Hrvatske - dvorac Poznanovec (dvorac Sermage i Ritter)!

 ... povijesno kulturno dobro druge kategorije - ne znam smijati se ili plakati na te riječi. Zastao sam znojan i žedan pred nečime što je totalno devastirano, nešto kao u pjesmi: Ne, ne, nema tu pomoći! Tri uvodne riječi! Povijesno jest, (ne) kulturno jest, a više i nije dobro! Užas je naša briga o povijesti, a izlika su vlasnički odnosi, pravne zavrzlame, lova, nebriga od države do lokalne sredine. Našao sam kako je jedino početkom dvije tisućitih popravljeno krovište, no ono i dalje propada, jer urušavaju se zidovi, oni nosivi i oni ne nosivi, propadaju nadvoji. 

                                  Ulaz i obilazak unutrašnjosti na osobnu je odgovornost!!!

... pošteno sam oznojio majicu i jaknu, popio vode te motor iskoristio za sušenje odjeće. Izvadio aparat i krenuo bilježiti tužne slike.

                              

... nakon zadržavanja u Bedekovčini uputio sam se ovdje do dvorca koji je na pola puta do Zlatar Bistrice. Izgrađen je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće kada je taj posjed od 5 ha bio u vlasništvu obitelji Sermage. Graditelj je vjerojatno Petar Ivan Nepomuk iz obitelji spomenute obitelji Sermage.



... danas nakon toliko godina možemo slobodno zaključiti kako dvorac/posjed stvarno nisu imali sreće. Česte promjene vlasnika, promjene "država", politika, prenamjena i tragičnih priča. Možda su mu zidine bile sretnije dok je služio kao farma pilića i konjušnica za vrijeme vlasništva poljoprivredne zadruge. 


... posjed Poznanovec prvi put se spominje u 13. st. te potom 1547. godine za vrijeme vlasništva obitelji Mihanović, Stubičkih i obitelji Bedeković. Danas nasljednika nema. Posljednje vlasnike brata i sestru Ritter ubili su tijekom II. Svjetskog rata vjerojatno sami mještani kao osvetu za njihovu okrutnost.


... dvorac danas uživaju golubovi i poneki sporohodni mali stvor - puž. 


... raspadanje po svim prostorijama, hodnicima, stepeništima, pomoćnim prostorijama.





... tragovi postojanja konjušnice.



... slika iz prošlosti:


... svijetlo prema van i bez svijetla unutar dvorca.


... rupe!



... unutrašnjost je krasio klasicistički zidni "maleraj", no od oslikanih zidova nema tragova. Bile su tu vrijedne, visoke urnama ukrašene kaljeve peći. Slike, namještaj, knjige, tepisi, posuđe, vinski podrum i sve ostalo vrijedno pokradeno je nakon umorstva brata i sestre Ritter.


... šekret!


... vjerojatno se ovim stubama spuštalo na balove.


... dio prema posjeda prema sjevernim gospodarskim zgradama koristi se kao poligon za Airsoft treninge i takmičenja. Ispod dvorca nekada se prostirao i teniski teren, negdje u raslinju je zarastao i nogometni teren.  Osim gospodarskih zgrada, na posjedu su dakako bile štale, žitnica, ribnjak, kuruzari, sigurno bogati voćnjak i vrt. Ono malo vrijednog u obliku limarije te ostalih metalnih sirovina "počistili" su lopovi.





*U vrijeme slave, dvorcu i perivoju pristupalo se nekad dvjesto metara dugom alejom jablana koja je bila postavljena točno u osi glavnog pročelja dvorca. Perivoj je bio ispunjen egzotičnim grmljem i cvijećem te stablima od kojih se ističe američki kesten (Aesculus octandra), kao jedini takav primjerak u povijesnim vrtovima sjeverne Hrvatske.

... začelje!



... glavno pročelje nekada i sada:




... dodatnu štetu dvorcu su prouzročili i potresi 2020. godine.





... dvorcu je odavno izgorjela svijeća sa svijetlom za bolju budućnost.


1 komentar: