nedjelja, 24. lipnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Sisak i okolica (s. Stara Drenčina) !


... danas sam tijekom poslijepodnevne vožnje imao pojačanje na motoru, svoju čuvaricu bubrega, Kunu, pravu zlaticu prema meni već treće desetljeće.

... nakon ručka krenusmo prema Sisku, ne znajući kako se na prostoru oko starog grada Siska održava viteški turnir.
... no negdje izgubiš, negdje dobiješ, mi smo danas izgubili ovaj događaj, a ostali bogatiji za neplaniranu posjetu jednoj skromnoj, i radišnoj obitelji, no o tome za koji redak i koju sliku prije toga opisa.

... što u Sisku još nisam posjetio, vidio - jesam danas, čak se i zadržao oko starog mosta te i njega ovjekovječio: Jedan od najomiljenijih i najljepših simbola Siska, Stari most, sutra slavi 80. rođendan. Ubraja se među najatraktivnije hrvatske građevine i jedan je od rijetkih mostova u Hrvatskoj sagrađenih od kamena i opeke, koji i danas služi svrsi. Za promet je otvoren 6. svibnja davne 1934. godine, kao novi most koji je zamijenio dotadašnju drvenu poveznicu između dva dijela grada.
Izvor odlomka o mostu: http://sisakportal.hr/80-rodendan-starog-mosta/?cbg_tz=-120





... prije mosta zadržali smo se na ostatcima starog grada Sisscie,





i oko biskupskih dvora (Veliki kaptol)




 te Sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa.




... čim se spustite sa starog mosta i skrenete u prvu uličicu dolazite do solidne pizzerije Plaza, tu smo se malo okrijepili tekućinom i pizzom, a nedaleko se nalazi zarastao u grmlje zapostavljeni i zubu vremena ostavljeni spomenik zaboravljenom sugrađanu, značajniku grada, ne spominju ga niti službene stranice grada, niti turistička zajednica.
Radi se o pukovniku Manojlu Maraviću - zaslužniku za izgradnju ceste uz obalu Kupe.
Tekst sa spomenika:
MANOJLU MARAVIĆU
PUKOVNIKU
C.K.II. BANSKEPUKOVNIJE
VITEZU
REDA DVOSTRUKE KRUNE i.T.D.
ZAHVALNI TRGOVAČKI SBOR
SISAČKI.


... još o izgleda ponovo zapuštenu spomeniku, e moj Manojlo, možda ti ime prekriva zasluge !?
http://sisak.hr/obnovljen-spomenik-manojlu-maravicu/



... zatim sam otišao potražiti ostatke stare kule u s. Stara Drenčina, no prvo sam uočio staru drvenu kapelicu sv. Ivana Krstitelja.






... posebno su zanimljivi oslikani drveni strop i zidovi:






... oltar i molitva za zdravlje bližnjih i Domovinu ovako lijepu !!!



... iz dvorišta kapelice mještanin sela utovarivao je klupice koje su služile pri današnjoj Svetoj Misi, upitah ga za tu kulu, a on nas uz pojašnjenje kako kule odavna nema, srušena je, a predmete iz kule raznesli su mještani. Na toj poziciji nalazi se danas društveni dom. Svidio mu se naš interes za staru kapelicu, povijest sela i kulu, pa nas je pozvao razgledati svoju staru kuću, kaže iz Turskog doba očuvani čardak, on ga je pretvorio u obiteljski muzej prepun predmeta i dokumenata vezanih uz obitelj pl. Šiprak.







... sve očuvane slike obiteljskih vjenčanja



                   ... vjenčana obleka domaćinova djeda !






             ... riječ ustaša spominjala se davno prije 41. !







                                                                                          ... sto godina stari izvezeni križ - Paška čipka


... molim sve čitatelje neka ne izvrću pridjevima o ustaštvu ovu obitelj koja je tijekom drugog svjetskog rata spašavala i zbrinjavala i podkozaračku djecu, stradavali su i od komunizma, a u svakom vremenu neki članovi obitelji imali su svoju različitu sudbinu!


... prije odlaska doma zadnje fotke pri bunkeru iz Domovinskog rata, pokraj njega je spomen ploča poginulom gardisti s Paga !





Nema komentara:

Objavi komentar