subota, 27. veljače 2021.

... oči pune Hrvatske - Karlovac; aleja Hrvatskih branitelja !

 ... kroz Karlovac sam prošao narodski rečeno stotine puta, starom cestom. Nakon Turnja u smjeru Zagreba uvijek sam sa nadvožnjaka gledao dolje na šetnicu i uz nju; bilo mi je očito po umanjenim replikama protutenkovskih zapreka nešto što je asociralo na spomen područje događajima iz Domovinskog rata.


Danas sam to konačno i obišao, doduše polunamjerno jer išao sam tamo na "tankštelu" prema Švarči i ispod nadvožnjaka ugledao ono što sam do tada gledao sa nadvožnjaka. Sparkirah "Šokca" i krenuh u obilazak naoružan fotićem. Ubrzo me nečiji glas pitao trebam li pomoć, pojašnjenja, rekoh: "Mislim da ne, shvaćam što gledam"! No čovjek se predstavio kao predsjednik udruge branitelja grada Karlovca mislim (i ime je rekao, ali nisam zapamtio), pa provedoh i s njim nekoliko koraka vremena. Zanimljiva ideja, na nosačima nadvožnjaka oslikati povijesne scene iz Domovinskog rata vezane za područje grada Karlovca i cijele zemlje. Ukoliko gledate prema Turnju lijevi nosivi stupovi imaju oslikane scene iz DR vezane uz Karlovac i okolicu, a desni stupovi podsječaju na ratne događaje iz RH. 


                 ... početak pobune bradate horde u Pakracu        ... mural posvećen Plitvicama !


            ... Osijek i fićek, crveni, tko ne bi prepoznao !


                                  ... Borovo Selo                                       ... stari grad Dubovac!    
               

   ... ubojstvo mladih policajaca iz kukavičke zasjede !          ... obadva, obadva, oba su pala!




                                                                   ... Maslenica !


   ... Banijska praskozorja i spomenik G. Ledereru!









... posveta Vukovaru i djevojčica u plavom kaputiću (na repu golubice) !


... horde zla iznad Dubrovnika!

... murale su oslikavali Karlovački slikari amateri, slikari neamateri i djeca - super !
... šteta što neki nisu završeni, šteta što je dosta neuređena okolina, spomenici su i prolazili devastaciju vandala ,,, ali to je Hrvatska, na žalost !

... na FB sam našao službeno objašnjenje o aleji:
Park koji je uređen u sjećanje na postrojbe Policije, Zbora narodne garde i Hrvatske vojske koje su obranile Karlovac i karlovačku županiju.







Nekadašnji pripadnici satnije Rebels osmislili su ideju kako na jedan jedinstven i jednostavan način sadnjom drvoreda, odaju počast svojim poginulim ali i umrlim pripadnicima 1 pješačke satnije 2 bojne 110 brigade, a kao uzor imali smo Marmontovu aleju koja se nalazi u Karlovcu, gradska četvrt Dubovac.
Za lokaciju je odabran jako zapušteni dio obale Korane uz koji se proteže Dalmatinski prolaz koji je ujedno i bio nekadašnja prva linija obrane grada. Sam cilj cjelokupne Aleje hrvatskih branitelja je uređenje šetnice i spajanje grada sa lokacijom muzeja Domovinskog rata koji se nalazi u gradskoj četvrti Turanj.
Obzirom da nismo bili organizirani u udrugu i nismo bili pravna osoba u projekt uključujemo i ostale braniteljske udruge, a sa time i mijenjamo prvobitnu ideju sa odavanja počasti svojim poginulim i umrlim pripadnicima, na odavanje počasti brigadama ( postrojbama) koje su branile grad Karlovac odnosno Karlovačku županiju, te sam naziv projekta mijenjamo u Aleju hrvatskih branitelja.
14.12. 2013. i 28.3.2015. posadili smo 32 sadnice i postavili pripadajuća spomen obilježja za zainteresirane postrojbe, te povodom 20. obljetnice VRO Oluja 5.8.2015. uz pomoć grada Karlovca i Karlovačke županije aleju smo 5.kolovoza 2015. službeno i otvorili.








Nema komentara:

Objavi komentar