ponedjeljak, 5. srpnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Zajezda !

 ... drugi dio iz posjete općini Budinščina - posjeta je zapuštenom dvorcu Patačić u Zajezdi. Smješten je također ispod obronaka Ivanščice, možemo reći i ispod Milengrada. Povezani su istim vlasnicima - obitelji Patačić koji su napustivši Milengrad sagradili ovaj barokni dvorac sredinom 18. st. i u njemu nastavili uživati.

... došavši ispred zarasle ograde zdanja osjećao sam se kao princ koji ulazi u dvorac Trnoružice, sve je zaraslo, obraslo, uraslo, izraslo u onomatopeju nebrige; više je raslinja i neobuzdane vegetacije nego cigle, prozora, zdanja. Ulazak je totalno na osobnu odgovornost, čak i vanjski obilazak nosi opasnost od pada crijepa, cigli, drveća sa dvorca. Stoga sam zapis i započeo slikom upozorenja o opasnostima koja vrište na nekoliko mjesta oko dvorca.






... pristup ulazu u dvorac ne priječe željezna zahrđala vrata, već spomenuto raslinje, tu se ni Indiana Jones ne bi probio. Graditelj dvorca, neimenovani gospon Austrijanac vjerojatno se roštilja u grobu gledajući odozgo svoje trokrilno zdanje.






... dvorac ukrašavaju arkadni prozori i vrata, vidljiviji iznutra, no niti taj pogled ne mami potpuni osmijeh - no ukoliko vam mašta daje prostora možete si zamisliti nekadašnju im ljepotu, zažmirite i osjetićete je, doživiti ćete ju. Dvorane, prostrani hodnici i stubišta, heraldika i ostali unutarnji ukrasi - sve je uništeno ...









... podaci kazuju kako je početkom 19. stoljeća dvorac kupila plemićka obitelj Kanotay, a kasnije postaje vlasništvo Oršića te Halpera. Dvorac je početkom 1980-ih bio dijelom obnovljen, a u dva navrata kasnije oštetila su ga potresi i od tada je prepušten zaboravu i uznapredovalom urušavanju. Jedno vrijeme dvorac je korišten kao objekat odgoja i obrazovanja i to negdje od sredine pedesetih godina dvadesetog stoljeća do spomenutih potresa. Ostaci obrazovne ustanove uočavaju se po klupama i stolicama te ostalom inventaru karakterističnom za obrazovne ustanove.











... podrum, kotlovnica ?


... zanimljv mi je podatak o nekadašnjoj kapelici dvorca, ukrašavao ju je oltar koju je nekoć krasio oltar sv. Pavla iz zagrebačke crkve Svetog Marka. Danas se taj oltar čuva u zagrebačkom Povijesnom muzeju.
 





* BRISANJEM ISPOD UPISANE POVEZNICE KRŠITE ZAKON O AUTORSKOM PRAVU RH *
Preuzeto s: https://www.putovnica.net/plus/hrvatska-bastina/dvorac-patacic-u-zajezdi

... tužan vidjevši ovu našu sramotu nastavljam prema centru Budinščine i put Milengrada.

VRIJEDI PROUČITI:

https://min-kulture.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/Bastina/Dvorci/Krapinsko-zagorska/24_Zajezda.pdf

http://casopis-gradjevinar.hr/assets/Uploads/JCE-52-2000-02-07.pdf



... u samom mjestu Zajezda nalazim veseliju priču o stoljetnim lipama ispred crkve i jednoj klupi.





... ljubaznošću g. Branka Bručića dodajem nhjegove fotografije "skinutog" natpisa s klupe ! Posveta je to stogodišnjici Hrvatske himne i Domovini Hrvatskoj!





Nema komentara:

Objavi komentar