petak, 27. kolovoza 2021.

... oči pune Hrvatske - OKOLO/AROUND (Zagreb) part IV !

 ... što sam si sinoć obećao - to sam danas ostvario, pronašao sam kartu lokacija svih postava umjetmičkih intervencija OKOLO/AROUND i obišao ih, čak i neke slabo sačuvane mikrolokacije (ukoliko sam ih dobro "dešifrirao)!

... izvucite dupesa iz naslonjača i krenite u istraživanja Zagreba kada vam nešto ponudi! ... pronađite svoje "Zagrebancije" !


... objašnjenja ovih umjetničkih uzbuđenja skinuo sam sa FB stranice, nisam pitao za dozvolu no nadam se oprostu uzu navođenje izvora:

Počinje „Okolo" – otkrijte koja vas sve umjetnička iznenađenja sljedećih deset dana očekuju na ulicama Zagreba
U ovoj jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom razgledajte zanimljive prostorno-specifične instalacije i street art intervencije
I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, „Okolo“ nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada, stvaraju atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Od 20. do 30. kolovoza svi su pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga.
Postavljajući umjetničke projekte u gradski krajolik „Okolo“ oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.
„Četvrto izdanje projekta „Okolo“, posvećenog umjetničkom istraživanju grada, zakazuje novi susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada. S idejom pružanja podrške lokalnoj umjetničkoj zajednici, Okolo ponovno okuplja nekolicinu domaćih umjetnika koji će svojim zanimljivim, neinvazivnim intervencijama u javnom prostoru osvježiti Zagreb i učiniti našu svakodnevicu drugačijom i ljepšom.“, izjavila je direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld.


Privremene prostorno-specifične instalacije i street art intervencije koje ove godine možete pronaći „Okolo“ po gradu, potpisuju mladi kipari Matej Vuković i Manuela Pauk, multimedijalna umjetnica Anja Leko, ulični umjetnik Boris Bare, kiparica Helena Ohnjec, dizajnerica Iva Capak i dizajnerski kolektivi The All, klasja&zita te Stella Beloš i Iva Peručić.
Umjetničku šetnju započnite u Obrtničkom prolazu gdje vas simbolično dočekuju zlatne ruke (The All). Na putu prema Gornjem gradu, u prolazu prema Zakmardijevim stubama otkrijte kako izgleda novi-stari Crveni tepih (Boris Bare) ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže (Manuela Pauk) u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec riješite Zagonetku budućnosti (klasja&zita) pa u Parku Bele IV. odmorite glavu Među oblacima (Matej Vuković). Na Strossmayerovom šetalištu sretnite Akrobatkinje (Helena Ohnjec) koje prave društvo Matošu, a na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka (Anja Leko). Na samom kraju obilaska, u parku Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite Promatrač drveća. 


                                                                       






  



















                                                                    


                                                                        







                                                   

























Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate i možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti 17 mini lokacija.
... istini za volju, nisam ziher da sam pogodio te minijature (ili ono što je od njih preostalo!












„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Pjevajuća šuma u Parku Bele IV., vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!



Intervencije možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.
Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. #okolozagreb #aroundzagreb

Nema komentara:

Objavi komentar