petak, 27. kolovoza 2021.

... Zagrebancija - šetnja Zagrebom za 32. god. braka !

 ... nakon odlične večere u TPK (Tvornica pljeskavica Kosta), najbolje je protegnuti noge kvalitetnom šetnjom. Zagreb uvijek nudi puno večernjeg sadržaja, pa i u ovim "korona vremenima", doduše radnim danom manje, ali dovoljno za ne sudjelovati u probijanju ulicama kroz rijeke ljudi, barem ne izbjegavaš sudaranje laktovima ili ne daj Bože cicama šetačica.


... ostavismo "peugeota" u dubini javne garaže i nogom pred nogu zašetasmo unešene kalorije potrošiti prema "Trgu" ...

... već na Staroj Vlaškoj "okidam" neke nove trenutke:




... prekrasna stara vrata kriju tajnu unutrašnjosti, samuju u popadanju kao i krov s kojeg urliče zamolba pomoći prema svijetlu s tornja katedrale. No znamo da od tamo rijetko običnom bližnjem pomoć stigne.


... prolazak prema "Trgu" kroz Bakačevu!



... Trg Bana Jelačića uvijek nudi svoje nove scene, pa tako je i ovaj put, pogled kroz noćnu rasvjetu prema neboderu i Banu;

... zgrada na k. br. 8 (u kojoj je Klub književnika) nudi zanimljivosti svoga pročelja u sjaju i bijedi detalja ne tako davne obnove i njene uočljive nekvalitete te sitnih tragova potresa.





... prolaz Harmica ili kako mi je objektiv ulovio MICA - HAR !



... zanimljiva kostimirana prezentatorica povijesti grada (turistička vodičica), maska, fenjer i znanje o gradu - izvrstan predložak da posjetitelju izgovorena riječ bude atraktivnija i zanimljivija.


... i gdje nastaviti nego prema gornjem gradu, no već kod Zakmardijevih stuba slijedi zanimljiv izazov, tepih na tlu, dio od nekoliko instalacija po gradu od kojih sam otkrio samo tri. Naziv je "OKOLO/ARAUND"!






... još nekoliko detalja sa zidova prolaza koji su česta pozicija različitih umjetničkih i inih izričaja.




... nekoliko zanimljivosti iz Radićeve: spomen ploča na rodnoj kući našeg književnog velikana Miroslava Krleže,



... zatim slijedi zanimljiv i atraktivan, oku izuzetno ugodan izlog cvjčarnice:


... pa aktivistička poruka sa zida, još jedna zapuštena i "olančena" vrata sa praznim, sandučićem gladnim pošte.



... još jedan cvjetni izlog;


... iznad "Jure ubojice zmaja" nalazimo na drugu instalaciju: Zastor se podiže.



... pokušali smo malo zaviriti u muzej osamdesetih, no bilo je premalo vremena do zatvaranja te sam "okinuo" svega nekoliko sličica ostavivši si prostora za neku buduću priču.







... pogled sa "Štrosa" na Gundulićevu:


... Ljeto na Štrosu ne nudi u ranu večer previše uzbuđenja, "Štros" čak nije niti urešen zanimljivim instalacijama kao uvijek, koliko zanimljivosti - toliko posjetitelja, neki lik se na pozornici tek zijevajući pripremao za večernje muziciranje pa odosmo zajedno u noć prateći prijeteće oblake u najavi skore kiše.


... preko puta kule Lotrščak spomen ploča povijesnim događajima: 


... dva puta "Zagreb baj najt":



... slijedeća instalacija je vrlo zanimljiva - Akrobatkinje!












... na godišnjicu red je posjetiti okovanu ogradu vezama "lokot ljubavi" !



... i to bi bilo to za ovu večer, nogice Kunice su rekle dosta šetnje, javiše se i prve kišne kapi pa požurismo u utrobu hladne javne garaže do usamljenog "Peugeota" koji nas je kroz sve jaču kišu i vjetar dopeljao do topline doma, na pićence za laku noć!




Nema komentara:

Objavi komentar