nedjelja, 26. rujna 2021.

... oči pune Hrvatske - Ergela Lipik !

 ... dolazak iz smjera zapada (Novska, Kutina) napuštajući s. Dobrovac pogled svima skreće u desno, jer oko otkriva konje. Te plemenite životinje privuku svačiji pogled, namjernika i nenamjernika, gdje god ih sretnete svima su vizualni magnet. Mnogi znaju kako se im se pogled zaljepio na posjed, objekte i konje Državne ergele Lipik, na nekadašnjem posjedu Izidorovac.


... malo povijesti:



... na posjedu Izidorovac ergelu je sagradio 1843.g. grof. Izidor Janković.







... svaki povratak u Lipik donosi i meni prvi susret s ergelom, odlazak iz njega pozdrav Lipiku, uvijek se tu nađu tone iskrenih emocija koje budi boravak u rodnom kraju, kraju djetinjstva i odrastanja, kraju školovanja, kraju prvih izlazaka, ljubavi i svih sretnih i nesretnih trenutaka. Lipik i Pakrac su neraskidiva srca spojena u mom životu sa srcem Zagreba, gradom stvaranja moje obitelji.




... naš današnji domaćin g. Sertić !




... još jedan link koji vrijedi kliknuti: https://www.tz-lipik.hr/1/clanak/66/lipicanci-i-konji.html



... emocije ulaska na prostor ergele podižu jedan mačak koji nam se umiljavao plešući nam između nogu i jedna starija dama pasmine Hrvatski ovčar, mazunci, ljubomorno ukradu dio simpatija koje svaki posjetitelj posjetom ergeli želi darovati samo Lipicanskim konjima.




... posebno poglavlje u povijesti Ergele Lipik ima Domovinski rat i stradavanje konja u Lipiku, "ubijanje" ergele, jedne od duša grada, ubili su zlotvori konje, nemilosrdno kao i naše ljude, kuće, prekunuli živote ...
,,, no neću puno o ratnim ožiljcima, no ne mogu ih ne spomenuti, moram ipak szaviti isječak sa spomenutog linka:


"1991. godine novi život ergele prekinuo je Domovinski rat. U jeku srpskih napada na Lipik, 26. rujna 1991. godine, radnici ergele pustili su konje van iz štala, a 27. rujna štala je zapaljena granatama, a od 118 konja u ergeli, od kojih večinom lipicanske pasmine, njih 80-ak odvedeno je na okupirano područje, 35 konja je ubijeno, a ekshumirani su u veljači 1992. godine
1991. – 2007. – godinama nakon rata trajali su pregovori Vlada Republike Hrvatske i SR Jugoslavije pa Srbije oko povrata konja. Vlada RH posredstvom Ministarstva kulture ulaže sredstva u iznosu oko milijun kuna za obnovu srušene zgrade koja je nakon pretvorbe u vlasništvu Poljoprivrede Lipik d.d.
12. na 13. listopada 2007. godine, konji su se napokon vratili iz Srbije, kući u Lipik. Od 118 grla koliko ih je bilo na dan napada na Lipik, na ergelu je vraćeno 66 konja – 25 kobila i 21 pastuh lipicanske pasmine te 20 toplokrvnih konja te dva ponija."



... malo kočija i opreme:






... pa povratak fijakera:




... malci, poni konji, trio stidljivaca pred objektivom fotića; Rudi, Lino i Riki!





... na kraju njihova veličanstava Lipicaneri ili Lipicanski konji !













































... zrelost Lipicanci dostižu u dobi od oko sedam godina. Životni vijek im je oko 30 godina i u toj dobi su još uvijek sposobni za rad. Lipicanci se rađaju kao dorati te postupno dobivaju bijelu boju.








... Lipicanski konji uvijek imaje u svakoj ergeli neku posebnu storiju; Kitty je stara kobila, u matičnoj ergeli negdje u Austriji zbog nečega nije mogla oždrijebiti podmladak, a u nekim linijama unutar Lipicanske pasmine ona je posljednja, normalno da su vlasnici ergele htjeli potomstvo, No kako nije išlo, mijenjala je ergele/vlasnike, dospjela do ergele Đakovo, oni je proslijedili u Lipik 
i gle čuda; pod same pozne godine i pri kraju reproduktivne moći u Lipiku je Kitty donijela na svijet podmladak i nastavak svoje linije.








... jesam li gotov !? ... ne !






... sad sam gotov !

Nema komentara:

Objavi komentar