utorak, 28. rujna 2021.

... oči pune Hrvatske - samostan sv. Eufemije i crkva sv. Bernardina; Kampor/Rab!

 

... tako čista, tako tiha, na podnevnoj vrućini dodaje ti osjećaj samoće, odmah te potakne na razmišljanja koje tišina zahtijeva; ili obratno !? ... zato počinjem slikom masline s koje mi je ispred motora na vrućinu kamena poda skočio cvrčak!





Povelja o gradnji samostana predstavlja iznimno vrijedan dokument jer se u njoj po prvi puta spominje hrvatsko ime grada i otoka Raba.
Samostan se nalazi na sjevernoj strani Uvale sv. Eufemije. Osnovan je 1444. godine. Crkva koja pripada samostanu ukrašena je lijepim oltarima i slikama svetaca koje imaju visoku umjetničku vrijednost. Od posebnog značaja je i poliptih braće Antonia i Bartolomea Vivarini s otoka Murano u Venecijanskoj laguni. Interesantna znamenitost je i drvena tavanica samostana, tabulatum koji je ukrašen sakralnim motivima. Jedan dio samostana pretvoren je u Etnografski muzej grada Raba s galerijom slika redovnika Janeza Ambroza Testena. U samostanskoj biblioteci se čuva oko 7000 rijetkih knjiga, oslikane misne knjige i knjige zbornih pjesama kao i zbirka 34 primjeraka prvotiska (inkunabala), rapski zakonik iz 1598. i mnogi drugi primjerci. Tu se nalazi i Rapska kronika koju je prepisao, sažeo i čuvao redovnički brat fra Odorik Badurina. Riječ je o kronici Samostana sv. Eufemije s detaljnim opisima povijesti otoka i pripadajućim dokumentima.
Ovaj test sam preuzeo sa: https://www.rab-visit.com/hr/otkrij-rab/znamenitosti/kulturne/samostan-sv-eufemije-u-kamporu/5181











U Kamporu je župa sv. Eufemije sa župnom crkvom sv. Bernardina i samostanskom crkvom sv. Eufemije. Zemljište za samostan i crkvu sv. Bernardina, koji su izgrađeni oko stare crkve sv. Eufemije, darovao je i ishodovao dozvolu gradnje rapski plemić Petar Zaro (Car) g. 1446. Majstor Juraj Dimitrov radio je na gradnji objekata od 1448. do 1452. U povelji o utemeljenju samostana prvi put se spominje Rab na hrvatskom jeziku, što dokazuje domoljubno opredjeljenje rapskoga plemstva.U središtu samostana nalazi se klaustar sa svođenim trijemom i cisterna s klesanom krunom. Na zidovima trijema postavljeni su kameni ulomci od rimskoga vremena do predromanike, nadgrobne ploče i sarkofag s kršćanskim likovima za koji otočka tradicija vjeruje da je bio grob modruške plemkinje Mande Budrušić, osnivačice samostana rapskih plemkinja, a umrle g. 1532. U blagovaonici je postavljena kasnobarokna slika posljednje večere. Na prvom katu nalazi se zbirka umjetnina nastalih od 15. do 20. st., predmeti Antike i Rima, etnografska zbirka, zavjetni darovi i crkveni predmeti. Knjižnica ima oko 7 tisuća knjiga s nekoliko oslikanih misala, korala, 34 inkunabule, rapskim zbornikom iz g. 1598. i galerijom slika fra Ambroza Testena koji je ondje stvarao od 1967. do 1982., a umro 1984. u Zadru. Veliku kamporsku kroniku samostana s poviješću otoka napisao je fra Odoriko Badurina (1896. – 1969.) u pet velikih knjiga, koje se nalaze u knjižnici samostana.
Tekst skinut sa: https://www.glas-koncila.hr/samostan-sv-bernardina-u-kamporu-dostupno-iznimno-kulturno-blago/


































... zaljev sv. Eufemije !



... fotke sa info panoa !





Nema komentara:

Objavi komentar