utorak, 21. rujna 2021.

... oči pune Hrvatske - Osor (Apsorus)!

 ... Osor, ne zvuči osorno, meni zvuči dično, zvuči mi pozivno za obići ga, udahnuti njegovu prošlost, naučiti krasotu na mjestu sljubljivanja Cresa i Lošinja. Svoju slavu proživio je u antička vremena, a danas nudi svoju ljepotu na svakoj svojoj uličici, trgu, obali, plaži, oko zidina, posvuda.


... pročitao sam neke članke, pogledao neke slike, zagolicalo me, sjetio sam se kako sam jednom brzinski prošao kroz njega poslovno bo5raveći na Cresu i Lošinju, sjećao sam se nečega; mosta, nešto zidina, nekih skulptura na njima, ali (ne)dovoljno !?!?


... Rimski naziv za Osor je Apsorus, a bizantinski Opsara i nekad su ovdje prolazili važni plovni pravci u plovidbi Jadranom.


... prvo uz samu prometnicu u smjeru kretanja prema Lošinju uočavam manje zidine i crkvu te tu stajem. Parkiram "Šokca" uz suhozid koji omeđuje područje crkve i starog groblja oko nje. Ulazim u taj sveti prostor, razgledam okom - bilježim "klikom"! ... najgore od svega da ne mogu pronaći naziv te crkve, a zaboravio sam fotkati info ploču postavljenu pred ulazom. Koliko se sjećam to bi trebala biti starokršćanska dvojna bazilika s martirijem i krstionicom (VI. st.) i predromanička crkva sv. Platona.


















... unutar uličica gradića Osora skulptura do skulpture, mnogi veći gradovi nemaju ih toliko, posvete znanima i neznanima, uživancija koraka. Vjerojatno neku i nisam uočio.

... Jakov Gotovac!

... predstavljene su reprodukcije najčuvećih hrvatskih kipara, poput Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vanje Radauša, Ivana Rosandića i Belizara Bahorića, te originalnim djelom Marije Ujević posvećenom glazbeniku Jakovu Gotovcu.







... Osorska katedrala !


Katedrala sagrađena 1463. - 1498. godine (smjer S - J). Glavni oltar u baroknom stilu čuvao je relikvije sv. Gaudencija, biskupa i zaštitinika Osora.
U crkvi se pored velebne oltarne slike Andrea Vicentina Marijino uznesenje s donatorima i svecima zaštitnicima, slike Palme mlađeg, te ostalog vrijednog inventara, od 1989. godine nalaze i značajna slikarska djela suvremenih hrvatskih slikara koja su umjetnici donirali osorskoj crkvi.
Zvonik katedrale – istočno od crkve – djelo krčkog majstora Jakova Galeta iz g. 1575. U 18. st. Zvonik se pregrađuje, godine 1901. povišen je na visinu koja je i danas očuvana.











... zvonik katedrale !


... djelo je krčkog majstora Jakova Galeta iz g. 1575. U 18. st. Zvonik se pregrađuje, godine 1901. povišen je na visinu koja je i danas očuvana. Ovaj dio preuzeo sam sa stranice https://www.visitlosinj.hr/hr/katedrala-osorska.aspx?q=1--1-1-1



... Crkvica sv. Gaudencija gotička je građevina  iz 14. st. !




... viječnica i galerija ! 


... Osorske zidine !



... gradske zidine sežu u drevnu povijest čiji tragovi vode do pretpovijesti (IX. st. prije Krista). Za vrijeme rimske vlasti, Osor je doživio veliki razvoj i postao pravi utvrđeni grad.









... Osorski pokretni most, dva puta na dan se podiže radi pomorskog prometa u tom tjesnacu s jakim morskim strujama. Most je potpuno obnovljen 2018. g.




... prema legendi, prvu crkvu i samostan Sv. Marije od Anđela dao je sagraditi osorski biskup Sv. Gaudencij u X. stoljeću.
U drugoj polovici XV. stoljeća potomci obitelji de Romeis iz Osora darovali su crkvu Sv. Marije s obližnjom kućom, nešto zemlje i vrt franjevačkom fratru Mate Bošnjaku, izbjeglici pred nasiljem iz Bosne, koji je osnovao samostan franjevaca trećoredaca.
Samostan je napušten 1841. godine, a danas je ruševan. 
Preuzeo sam ovaj ulomak sa: 

























... Romanički benediktinski samostan s bazilikom sv. Petra (XI. st.) !
























... i još malo, onako - usputnih "klikova" !












Nema komentara:

Objavi komentar