ponedjeljak, 1. studenoga 2021.

... oprema, što tovarimo na motor, na sebe !

 ... tema stara kao Biblija, putnik s bilo kojim prijevoznim sredstvom mora imati na iole dužoj relaciji nekakvu prtljagu ! ... a mi !? ... što sve tovarimo, trpamo na motor i u torbe, kofere, bisage ?


... što sve tovarimo na motor ! ... netko minimalno netko svašta, netko samo za sebe, netko za dvoje !
... kofer, bočni koferi/bisage, tank torba, podmetač, vreća za spavanje, nekada karta puta (zemljivid), danas GPS u nekom obliku (mobitel ili samostalni uređaj)!   ... to je ona "krupnija" prtljaga, a što sve tek stane u torbe, kofere, bisage ... !?!?




... pokušati ću poredati neke stvarčice !

1. Priprema putovanja !
... koliko nam /Vam traje priprema !? ... provjerite li motor, gume, ulje, dijelove opreme! ... ja već imam rutinu pakiranja, sve nekako potrpam u zadnjih sat, dav i rijetko nađem da mi nešto fali, no dogodi se.
Ma da, ukoliko imam full opremu na motoru (ženu) priprema zna potrajati, ponekad i vrijeme polaska, no to ćemo diplomatski uvrstiti u čari puta!
... koliko se Vi dugo/kratko pripremate!? ... jeste li organizirani ili neorganizirani paničari, zaboravni, improvizatori? ... kako god, motor ne možemo zaboraviti, a užitak putovanja čim krenete - nijedan zaborav bilo čega nije nenadoknadiv !

2. Tank torba !
... najbliža za neku opremu! ... najbliža jer je lakše u nju potrpati i izvaditi neke stvari koje možemo trebati tijekom puta, a da ne kopamo po zadnjem koferu/vreći ili bočnim koferima/bisagama. Stane tu svega; dokumenti, nekada karta, sada mobitel/GPS, možda neki sendvič, tekućina, rezervna majica, rukavice, toalet papir, cigarete, naočale, možda kit prve pomoći, pribor za brzo krpanje gume, sve ono čime ne želite puniti džepove (pogotovo ljeti). ... vrlo su jednostavne za postaviti/skinuti, često vodootporne, ogroman im je izbor po dućanima, fantastičan dio opreme za kraća zaustavljanja ili kraće dionice.  



2A. Ostale torbe
... odličan izbor za osnovne sitnice je i mala torbica koju montiramo na butinu te je učvršćujemo na remen hlača i "kaubojski" oko noge remenčićima. Tu najčešće nosim mobač i dokumente, no može biti problem ukoliko nije vodonepropusna.


... roll bag/back pack, kofer/ bočni koferi, bisage - uh što sve u njih ne stane; odjeća, rez. obuća, ručnici, kišnjak (ukoliko je na vrhu), možda i poklon pijača za frendove. Stane tu i cuge do lokacije opuštanja, a o klopi da ne govorimo. Stane i krema za sunčanje, sprej za "brzo krpanje gume", sprej protiv komaraca, komplet za prvu pomoć,  maramice/sredstvo za čišćenje vizira kacige, nož, šibice, svijetiljka, kondomi, neki osnovni lijekovi (protiv glavobolje, protiv bolova općenito, protiv reakcija na ubod insekata, flaasteri, ljepljive trake ... ... 





... uglavnom treba paziti da je sva oprema izuzetno ravnomjerno (po kilaži) sigurno postavljena i učvršćena na motor. Ukoliko volite voziti s ruksakom na leđima, također pazite da je vodootporan i sigurno remenčićima učvršćen na vama.

3. Ostala oprema: rukavice, kaciga, štitnici za koljena, marame, buffovi, sigurna obuća, jakne, bubrežnjaci ...
... puno je te osnovne opreme i one dodatne koju svatko ne nosi. 

Kaciga - ziher bez kacige ne polazimo na put, Svaki motorist ima svoju omiljenu, po tipu, načinu nošenja, po dragosti, "integralke", "đetice", "flip-ap" modeli, "tutice", s brzim kopčanjem ili duplim "D ringom", šarene, jednobojne dodatno ukrašene nečijim umijećem oslikavanja. Sve češće i s ugrađenim komunikacijskim sustavima.



Rukavice - kožne, kordura, ljetne, zimske (duge), s protektiranim ojačanim dijelovima, sada već i s grijačima, opet svega i za svakoga. Vrijedi ponijeti i pričuvni par, naročito za duža putovanja i pod sumnjom lošeg vremena tijekom uživanja na dva kotača.
Jakne - opet, kožne, kordura, traper jakne, neki novi materijali za vruće ljetne dane. Bitno je da su udobne i s protektorima na laktovima, leđima, ramenima. Neke sve češće imaju i različite otvore radim olakšanja tijekom ljetnih vožnji. Bitno je određeni vremenski uticaj odabrati primjerenu jaknu za očekivane vremenske uvjete.
Kišno odijelo - što kvalitetnije !!! Raspitajte se tko što koristi i kako je zadovoljan, mora biti komotno. Dodatna priča je izbor jednodijelnog ili dvodijelnog - no, ne zaboravite ga !


Hlače - opet je tu od materijala koža, kordura (goretex), jeans. Sada ima odličnih hlača; "traperica" s protektorima za koljena i bokove prošivene kevlar nitima radi ojačanja i sprječavanja ozljeda od struganja i trenja po tlu pri ne daj Bože padu. Opet je bitno naglasiti faktor vremenskog utjecaja na odabrani tip rukavica.

Obuća - razne moto čizme i cipele/tenisice. Naglasak je na moto ! Visoke, poluvisoke, sa "stugačima" ili bez njih, na razna kopčanja, raznih značajki u pogledu vodo otpornosti i efekta zadržavanja topline tijekom vožnji po hladnom i kišnom/snježnom vremenu.
Bubrežnjak/pojas - vrlo često ga neki i ne nose, ja ga gotovo uvijek osim po izuzetno vrućim ljetnim danima.
Grijači (čuvari) koljena, razne marame, potkape, moto "underveš", čarape. zaštite za obuću (gamaše), gumeni učvrščivaći opreme tzv. pauci i mreže za pričvršćenje opreme ... ... ...


4. Šator - vrlo čest suputnik u kombinaciji sa nekim tipom podmetača radi udobnijeg sna. Bitno je također da je što jednostavniji za montažu i sa visokim stupnjem vodo nepropusnosti. Sada ima i odličnih tipova šatora koji sprječavaju razinu danjeg svijetla kao i prodor topline unutar šatora. Bitna je i njegova veličina/težina. Razni podmetači su dopuna kampiranju, obične prostirke; one od pjenastih materijala, "luftići", samo napuhavajući, dupli - ima ih za izobilje izbora.

5. Mobitel, kamera, foto aparat - treba li objašnjavati nužnost ovih stvarčica u svim putovanjima !?
Također je osnovno što više planirati svoje putovanje: ima li puno benzinskih postaja na putu, tip prometnica, hoće li padati kiša, gdje ćete spavati itd. Pokušajte improvizaciju svesti na minimum. Više ćete uživati. Kvalitetno trasiranje puta, osim prenoćišta planirajte i mjesta za mogući servis putovanja (u slučaju izuzetno dugih putovanja), no majstorima takvih tura ne trebaju moji savjeti. No ovaj završni dio je za neku drugu priču.

... ziher sam i nešto bitno zaboravio pa dopunite na FB-u!

... uživajte na svojim putovanjima !

Izvori:
https://www.mall.hr/moto-kovcezi-i-torbe/drive-tank-torba-milano-crnosiva
https://www.motocard.com/en/blog/shopping-guides/accessories/some-essential-accessories-for-traveling-by-motorbike/

Nema komentara:

Objavi komentar