nedjelja, 23. siječnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Klanjec !

 ... malo švrljanja po Zagorju odvelo me (uoči dana one republike u Jugi) 2019 do Klanjca. Ženica Kuna i ja zadržali smo se u obilasku mjesne crkve i galerije Antuna Augustinčića. Na samom trgu prvi klik sam posvetio Antunu, ali jednom drugom, tvorcu naše himne Horvatska domovina - Mihanoviću. 

Antun Mihanović ( rođen u Zagrebu 10.06.1796 - umro u Novi Dvori Klanječki 14.11.1861.). Bio je hrvatski književnik i pravnik.

...  Franjevački samostan i crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije dali su izgraditi 1630. godine plemići Sigismund i Nikola Erdody. Crkva predstavlja jedan od prvih ranobaroknih sakralnih spomenika u Hrvatskoj. Obišli smo je izvana i pogledali kratko iznutra jer su je morali zaključati !?!? 






... Oltarni grob !






* Mi grofovi, Sigismund Erdödy od Monyorokereka, Moslavine i nasljedni grof županije varaždinske, ban kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, svetoga carskog i kraljevskog Veličanstva savjetnik, komornik i vrhovni kapetan Kupske krajine i rečenog kraljevstva Slavonije i Nikola Erdödy od istoga Monyorokereka, doživotni knez spomenute Moslavine, komornik navedenog carskog i kraljevskog Veličanstva i kapetan izvjesnog banskog konjaništva i vojske. Izjavljujemo i priznajemo ovim pismom, obećajemo da ćemo svojom vlastitom brigom i radom na čast serafskoga sv. Franje izvesti i izgraditi samostan u našem gradu Klanjcu ispod grada Cesargrada istoga Reda Manje braće observanata i predat ćemo ga kao što smo obećali i dajemo ga snagom ovog pisma. Dano u tvrđavi našoj Cesargradu na blagdan sv. Blaža biskupa, godine Gospodnje 1630. ( darovnica od 3. veljače 1630.)

                                        * 

... divota unutarnjeg oslikavanja!



* Godine 1859. postavljen je, a 26. kolovoza 1860. blagoslovljen današnji veliki oltar, kojeg su izradili braća Tomo i Franjo Fantoni, Talijani iz Genove. Oltarnu sliku Navještenja naslikao je Karlo Dietrich, slikar iz Graza.







* Iz 17. stoljeća su i dragocjeni sarkofazi bana Sigismunda Erdodyja (1639.), koji je bio položen u kripti svetišta i varaždinskog župana Emerika Erdodyja (1690.) Sarkofazi su rad bečkih majstora koji su radili za kuću Habsburgovaca i izvedeni su u stilu ranobaroknog vremena.
Sarkofag Sigismunda Erdodyja lijevan je od kositra, bogato ukrašen graviranim tekstom i ornamentima. Stoji na četiri noge koje su ukrašene pozlaćenim palmama i bobicama, a bočne strane krase oslikane anđeoske glave s pozlaćenim krilima.


* Emerik Erdody pokopan je 1690. godine ispod kapele sv. Antuna Padovanskog. Prednju stranu njegova sarkofaga ukrašava njegov grb, a bočne strane ukrašene su lavljim glavama s karikama u žvalama. Sarkofag počiva na četiri jelena razgranatih rogovlja sa po sedam parožaka, dok sredinu podupiru dva orla. Takav neobičan način ukrašvanja najvjerojatnije proizlazi iz grba obitelji Erdody na kojem se nalzi jlen koji se propinje iz polukotača.


... prvom prigodom ove godine moram posjetiti ponovo !


... galerija Antuna Augustinčića, izvana, tijekom naše posjete bila je zatvorena na žalost!


** GALERIJA je zasnovana 1970., kada je Antun Augustinčić (1900.–1979.) – zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti – darovao svom rodnom Klanjcu vlastiti kiparski opus, nastao tijekom 50 godina stvaranja, od dvadesetih do sedamdesetih, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.
Zgrada Galerije, autora arhitekta Ante Lozice, otvorena je za javnost u proljeće 1976. izložbom reprezentativnih radova koje je odabrao sam autor i donator. Ujesen iste godine, stekavši sve uvjete, Galerija je postala muzej.


              ... prikaz skice za spomenik Marinu Držiću !

             ... Majka i dijete - naziv djela !                                      ... Kupačica, Crna Afrodita !


                                                 ... Kuna; prije i poslije bacanja novčića !            


... Pišonja bez Žuge ! ... ustvari: Dječak Manek, Pis !


... Dječak s ribom !


          ... Brijuni, Eva, Stid !                                             ... Odmor, Žena koja sjedi, Tuga !                                

... Odmor, Usnula djevojka !


... Ikar !


                                                                                 .... Moša Pijade !
                                  ... Mojsije !

   ... Figura konja.                                                ... skica za spomenik J. B. Tita u Kumrovcu!



              ... Anđeo !                                                                       ... Izvlačenje ranjenika !
 

                ... Petrica Kerempuh !



Nema komentara:

Objavi komentar