utorak, 30. kolovoza 2022.

... oči pune Hrvatske - OKOLO/AROUND (Zagreb) part V !

 ... i ove godine tražio sam OKOLO, ja drugi puta, a projekt je postavljen peti puta. 


... ovaj umjetnički projekt „Okolo“ postavlja se od 2018. (po zamisli Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, ove godine donosi novih četrnaest instalacija i street art intervencije na javnim površinama koje osvježavaju i uljepšavaju naš grad. 



PROSJACI:
*Aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, ocrtat će umjetnica Nikolina Ivezić, koja se svojim originalnim, prepoznatljivim i angažiranim stvaralaštvom već niz godina ubraja u sam vrh hrvatske suvremene umjetnosti. U sklopu „Okolo“ po gradu će, na svoj specifičan način, (p)ostaviti ironičan osvrt na svijet luksuza.
 


... na žalost, dvije postave su već ukradene, one na Ilica 6 i Petrićeva 5.

  ***

... prosjaci je serija instalacija koja prikazuje ljudske figure prosjaka u prirodnoj veličini. Prosjaci su prikazani ironično jer se radi o osobama koje prose novac za svoje luksuzne potrebe, a ne egzistencijalne. Umjetnica ovim radom na svoj način (p)ostavlja ironičan osvrt na svijet luksuza.


DRUGA PERSPEKTIVA: 
*Dizajnerice i scenografkinje Stella Leboš i Iva Rodić Novak multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas pokušat će kreirati nova očišta, ističući brojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti, pozivajući posjetitelje na igru i istraživanje.



... druga perspektiva je prostorno specifična instalacija koja inicira drugačije korištenje vidnog polja. Multidimenzionalnom refleksijom svijeta oko nas, ova instalacija poziva posjetitelje na igru i istraživanje, podsjećajući nas koliko smo mali, ali i jedinstveni i različiti u beskonačnosti svemira koji nas okružuje. Kreira nova očišta, ističući bezbrojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti.




SKRIVENI OBNOVLJENI GRAD:
*Umjetnica koja spaja klasične likovne tehnike i suvremenu tehnologiju s 3D-isprintanim minijaturama, koje smješta u pukotine grada, stvora pravo malo naselje u žarkim bojama.



... skriveni obnovljeni grad je instalacija 3D-isprintanih minijatura koje se, u oblicima malenih kućica, kriju u pukotinama grada i tvore naselje u žarkim bojama, simbolizirajući obnovljenost i svježinu.









IZOLIRANA PRISUTNOST:
Ana Sladetić, uz pomoć AR tehnologije omogućit će prolaznicima da otkriju još jednu dimenziju akvarela i života likova u slici.


** Izolirana prisutnost je interaktivna instalacija proširene stvarnosti. Bogato uređen interijer, odnosno zatvoreni prostor unutar četiri zida koji predstavlja žudnju za lagodnim životom koji pomalo ironično postaje zatvorena ćelija tijekom izolacije. Pomoću AR tehnologije, odnosno proširene stvarnosti, posjetitelj izložbe otkriva još jednu dimenziju akvarela i života „stanovnica“ ove slike.








ZMIJSKO LEGLO:
*U fokusu rada Ana Marije Maravić biti šarene zmije i podsjetnik na njihovu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života.

... osvježeni zidovi ulaza tunela Grič kod Tomićeve uljepšavaju umjetnički doživljaj!



... zmijsko leglo je instalacija kojom umjetnica, postavljajući viseće zmije šarenih i veselih boja u javni prostor i pozivajući na kretanje među njima, želi promijeniti suvremenu percepciju zmije kao hladnokrvnog bića koje budi strah i nelagodu i podsjetiti na njezinu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života te probuditi u promatračima osjećaj sreće i zaigranost.








ZVIZDAN:
*Novi rad Mateja Vukovića bavit će se međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se prilagođavaju pod njihovim utjecajem, a u glavnoj ulozi bit će klupica u parku.


... zvizdan je dio serije radova u kojoj se umjetnik bavi međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se deformiraju pod njihovim utjecajem. One se prilagođavaju okolini i situaciji u kojoj se nalaze, odnosno vanjskim elementima (konop, stolica, klupa itd...) te vizualnim dojmom tromih/opuštenih masa unose elemente svakodnevnih ljudskih raspoloženja i stanja.




O NAMA:
*Mia Orsag predstavit će kolektivno-intimni konceptualni rad koji poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, bljeskovitim promjenama trendova koje su uvjetovane konzumerističkim sustavima te osobnim potrebama i trenutnom doživljaju vlastite budućnosti.



... o nama je instalacija koju čini pet kupola ispunjenih svakodnevnim uporabnim predmetima prikupljenima od prijatelja, čime umjetnica instalaciju prevodi u “kolektivno–intimni" konceptualni rad. Projekt poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, bljeskovitim promjenama trendova koje su uvjetovane konzumerističkim sustavima te osobnim potrebama i trenutnom doživljaju vlastite budućnosti.








ODMOR:
*Kipar i multimedijalni umjetnik koji djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti Vitar Drinković za ovu će priliku pripremiti virtualnu izložbu, istražujući percepciju umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog.



... odmor je interaktivna video igra i virtualna izložba smještena unutar 3d modela Glavnog kolodvora nastalog procesom fotogrametrije. U javnom prostoru virtualne kopije kolodvora postavljeno je osam umjetničkih instalacija koje osoba može razgledati i isprobati. Rad se bavi istraživanjem interakcije i percepcije umjetnosti u javnom prostoru kroz odnos stvarnog i virtualnog.



LONAC/FLEGMA:
*Popis umjetnika koji će ostavljaju svoj trag po Zagrebu predvodi likovni umjetnik Lonac, dobro poznato ime na lokalnoj i međunarodnoj street art sceni, prvenstveno zahvaljujući fotorealističnim muralima koji se uvrštavaju među najbolje na svijetu. Jedan od njih niće će i u Zagrebu, a prikazivat će, nastavno na njegov prijašnji rad iz Danske, portret osobe u pastelnim bojama, vizualno naglašavajući kontrast svjetla i sjene.








GRADSKE MEDUZE:

*Za kraj, dizajnerica nakita i home decora Jelena Malenica, koja u svojim umjetničkim istraživanjima podjednaku važnost pridaje estetici i osviještenosti oko odnosa čovjeka, prirode i grada, izmjestit će meduze iz njihovog prirodnog staništa te će im dodjeliti ulogu dekora urbanih elemenata.


... prošećite do Varšavske i saznajte što u gradu rade Gradske meduze




** Neke će vas intervencije pozivati na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Bili vi slučajan ili namjeran prolaznik, OKOLO vas poziva da zastanete, razgledate, razmislite i zabavite se! A potom i potražite preostale intervencije, sudjelujući tako u istraživanju i otkrivanju Zagreba!

*** https://www.jutarnji.hr/kultura/art

Nema komentara:

Objavi komentar