srijeda, 31. kolovoza 2022.

... usputnosti - tri pričice iz Zagreba !

 ... priča prva: stope Toma Gotovca

... prije četrdesetak godina, na petak trinaesti studenog, negdje u vrijeme pucnja Gričkog topa izveden je jedan od najbizarnijih i najpoznatijih performansa u Hrvatskoj, a i u bivšoj Jugi. Zagreb volim te ! To je bio naziv performansa u izvedbi Tomislava Toma Gotovca. Golać je šetao Zagrebom, njegovom kraljicom ulica Ilicom. Kod k. br. 8 stoje na pločniku stope koje podsjećaju na ovaj najblaže rečeno neobičan događaj. Bio je to hladan dan u studenom, a čovjek, ljudeskara hoda gol. Je li lud? U tih dvadesetak sekunda došao je do početka "Trga" i vratio se nazad. Performans je doživjelo stotinjak iznenađenih prolaznika, a sniman je fotoaparatima novinara Poleta. Normalno da je nakon zgražanja prolaznika i verbalnog čašćenja istih bio priveden od strane milicije. Nitko nije shvaćao lika koji liježe na asfalt pa ljubi isti ili ljubi tračnice, jer: "Zagreb, volim te!". Tom Gotovac bio je najveći hrvatski performer, značajan redatelj, osebujan lik velike karizme.

Biografske notice na poveznicama: http://kinotuskanac.hr/article/tomislav-gotovac-biografija

                                                         https://www.culturenet.hr/hr/tom-gotovac-1937-2010/26463


... slika performansa preuzeta sa:

 https://citypal.me/local-tips/zagreb/famous-tomislav-gotovac-footprints-in-ilica/



... priča druga: Bradati Rimljanin


* Na fasadi kuće u Pertinjskoj ulici broj 5 postavljena je replika bradate glave rimljanina, u staklenoj vitrinim vjerojatni portret jednog od rimskih careva iz 3. stoljeća. Glava je pronađena 1870. kada se kopao bunar u dvorištu tamošnjeg posjednika Polišanskog, a Arheološkom muzeju darovao ju je Kukuljević Sakcinski. Spomenik je otkrio 1992 g. tadašnji zagrebački gradonačelnik, Mladen Vedriš. Dokaz je to kako je Zagreb i usred teškog ratnog razdoblja, promišljao i živio svoj kulturni život. Pa, ako već niste, prošećite, zastanite i pogledajte ovu vitrinu sa izloškom na ulici, doduše pored ne tako atraktivne pušačke posude, uz koju zastaju psi na uzici vođeni rukama lijepih zagrepčanka za subotnjih prijepodnevnih izlazaka na kavu.


... priča treća: Brončani novčić


*** godine 1888. na tadašnjem Jelačić – placu, prigodom kopanja temelja zgrade posjednika Gavelle na kućnom broju 12, danas zgrada CROATIA osiguranja, pronađen je brončani novac cara Dioklecijana iskovan 299. godine u carskoj kovnici novca u Ticiniumu, Italija.

** zanimljivo da je nedaleko ove pozicije, kod zgrade Županijskog suda (Zrinjevac) pronađen i novčić cara Hadrijana. Brončani sestercij rimskog cara Hadrijana (117. – 138. god.) pronađen je slučajno 1877. godine, prilikom izvedbe temelja zgrade Sudbenog stola, današnjeg Županijskog suda u Zagrebu.



Preuzeto sa: * https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/s/tukar-damir/20356-d-tuckar-rimljani-u-zagrebu.html

** https://www.jutarnji.hr/kultura/art/zagreb-prije-1094-slucajno-pronaden-novcic-cara-hadrijana-postavljen-na-procelju-zupanijskog-suda-8176046

*** http://www.arheologija.hr/tag/novcic-cara-dioklecijana/

Nema komentara:

Objavi komentar