srijeda, 28. rujna 2022.

... oči pune Hrvatske - Otavice !

 ... u Meštrovićevu rodnom kraju !

... jedan davni prolazak što se kaže "poslom" zaustavio me 2016. godine ovdje. Sada pišem rječju i slikom podsjetnik na tih tridesetak minuta zadržavanja. U svakom slučaju jedva čekam novi obilazak, naravno na dva kotača.


... Naš veliki kipar Ivan Meštrović (1883. - 1962.) izabrao je u Petrovu polju lokalitet Paraćeva glavica za izgradnju Crkve Presvetog Otkupitelja 1929 g. Crkva je dar njegovu rodnom kraju s namjerom njegovoga posljednjeg počivalište kao i njegovih najbližih; majke Marte, oca Mate, braće Marka i Petra te sina Tvrtka i supruge Olge.
Prva stara slika s info-panoa predstavlja trenutak izgradnje prilaznog puta, a ostale dvije izgradnju drvoreda topola i mosta preko Čikole također 1929 g. Prije izgradnje mosta lokalitet je bio odsječen od Otavica Čikolom.



... donja fotografija predstavlja otuđene reljefne vratnice, zatim kipara s majkom Martom i crkvu s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća.



... crkva svojim izgledom oponaša centralne antičke građevine s nadsvođenom kupolom. Ulaze vratnice ukrašene su kasetiranim brončanim reljefima članova obitelji, s lijeve strane ženski članovi obitelji, a muški s desne strane. Vratnice su otuđene tijekom Domovinskog rata i velikosrpske okupacije te do danas nisu pronađene.





... antimalarična stanica i škola izgrađene tridesetih godina prošlog stoljeća bile su zalaganjem kipara značajan podstrek napretku svoga rodnog kraja.


... nova obiteljska secesijska kuća Meštrovićevih sagrađena je 1912. g. Jedinstvena je stilom izgradnje u tom kraju.


... crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Gradcu čuva tri Meštrovićeva djela iz njegova religioznog opusa.


... stara obiteljska kuća Meštrovićevih koju je 1886. g. izgradio njegov otac Mate Meštrović-Gabrilović uz nesebičnu pomoć svoje braće. Kipar je ovdje živio do 1900. g; odnosno do odlaska u Split.


... česma Banovača, *najposebnije mjesto u Otavicama Banovača, seoska česma i pralo s ugrađenim nadgrobnjakom s motivom konjanika. Da danas odeš na otavičko groblje i probudiš bilo kojeg od pokojnika, nikako ga ne bi mogao uvjeriti da u kamenoj ploči nije urezan banovac Neorić, koji je, prema predaji, poginuo ovdje u nekom okršaju s Turcima, ali je i laiku jasno da se radi o rimskoj steli. Ne znam što predstavlja kameni postament na platou iznad česme, ali mi „baca“ na socrealističko razdoblje – kao da je nešto, neko spomen-obilježje, bilo pa „nestalo“.



*izvor: https://bljesak.info/lifestyle/putujte-s-nama/drnisotavice-od-tuznog-minareta-do-mestrovica-na-svakom-koraku/327646

Nema komentara:

Objavi komentar