ponedjeljak, 14. studenoga 2022.

... oči pune Hrvatske - Drivenik i Tribalj!

 ... nastavljam nakon Križišća  Vinodoljem prema Driveniku koji sam već jednom posjetio 2016. 


... nakon posjete još jednom biseru iz povijesti Frankopana zastao sam u Triblju. Prvo sam uočio jezero i gomilu ribića. Vjerojatno je u tijeku bilo neko ribičko natjecanje. 




... radi se o akumulacijskom jezeru Bajer u kome se skuplja voda iz izvora Velike Ličanke i potoka Kostanjevica te iz akumulacijskih jezera Lokvarka  i Lepenica.


... potom ni se pogled zaustavio na neobičnom "kotaču". Spomenik je to poginulim graditeljima hidroelektrane Vinodol kao i pokojnim zaposlenicima postavljen od dijela Peltonove turbine.



... izgradnja HE započeta je 1939., a sustav je u pogonu proizvodnje električne energije od 1952. Dajem si obećanje posjete Tribaljskoj crkvi i hidroelektrani u nekom narednom vremenu.


... prilazeći kaštelu Drivenik još dvojim zastati i ponovno ga posjetiti ili ne, no kako moja draga ženica Kuna nije vidjela taj biser naše povijesti - odluka je jasna. 


... kaštel Drivenik danas je najočuvaniji je i najatraktivniji kaštel Vinodola. Izgrađen je na brijegu iznad Tribaljskog jezera Bajer. Skupa sa Crkvom sv. Dujma i Crkvom sv. Stjepana čini izuzetnu povijesnu cjelinu na krševitim liticama koje ovdje zovu “griže”. 




* Naziv kaštela Drivenik, jednoga od devet gradova što ih spominje Vinodolski zakon, svjedoči da je prvotno bio drven. Tek je u razdoblju od 13. od 15. stoljeća izgrađen u kamenu. Njime su Frankopani branili i nadzirali promet kroz Vinodol, a dobili su ga u posjed darovnicom hrvatsko-ugarskoga kralja Bele IV. za svoje ratne zasluge.

* U prvoj fazi gradnje Frankopani su podigli južni dio utvrde Drivenik s okruglom branič-kulom i visokim zidovima koji su zatvarali četverokutno dvorište. U drugoj fazi gradi se novi vanjski zid ojačan okruglim kulama na uglovima i na ulazu sa zapadne strane.



* U drivenički kaštel nekada se ulazilo pokretnim mostom preko iskopana jarka. Kaštelom je uokolo zidova prolazio drveni hodnik za obranu. Iz njega se ulazilo kroz vrata u ugaone kule, a njima se stepenicama spuštalo u njegovu unutrašnjost. Unutar kaštela bile su stambene zgrade, magazini, podrumi i cisterna za vodu.




* Nakon propasti Zrinsko-frankopanske urote kaštel Drivenik je u posjedu bečke komore. Od tada gubi na važnosti. Polovicom 18. stoljeća gradi se cesta Bakar−Novi Vinodolski te se i stanovnici s brijega spuštaju u dolinu gdje se formira današnje naselje Drivenik.


*  Župna crkva Svetoga Dujma je barokna, preuređena 1821. godine.







... iza crkve je staza uz koju samotno stoje prazne kućice, postaje Križnog puta.







* Ispod utvrde je i crkva Svetoga Stjepana iz 15. stoljeća.



Nema komentara:

Objavi komentar