nedjelja, 13. studenoga 2022.

... oči pune Hrvatske - Križišće!

 ... zahvaljujući jednom pogrešnom skretanju i lijevom žmigavcu izrodile su mi se tri neočekivane priče uz malo popratnih slika!

ŽMIGAVCI SUI KORISNI, NE ZABORAVLJAJTE IH!!!

... za početak jedan strpljivi mačak, pogled lijevo i desno:


... mala uvodna priča: ... kopajući po Google prostranstvima našao sam i razlog zašto sam pogrešno skrenuo sto metara prije "raskršća puteva". Tako dođeš do zaključka i o porijeklu imena mjesta: *mjesto Križišće je jedinstveno područje zbog svojih brojnih starih puteva i cesta, koji se sijeku na jednom raskrižju koje se nalazi u centru mjesta. Na tom glavnom raskrižju križa se čak 7 cesta, dok već nekoliko stotina metara ukrug ima još nekoliko varijanti cesta. Prateći njihov nastanak, način gradnje i trajanje može se sagledati cjelokupna povijest cestogradnje u Hrvatskoj, od rimskih vremena pa do danas.

... pogrešan žmigavac dao sam u zaleđu Kraljevice na putu prema Crikvenici. Vozio sam putevima Frankopana koje još nisam provozao i tako zaletjeh s glavne ceste u centar Križišća. Htjedoh okrenuti nazad, no u uskoj mjesnoj cesti ne možeš to odmah učiniti (ovo je na žalost bilo auto putovanje, motor je doma spavao). Tako sam i uočio zvonik crkve koju odlučih škicnuti.


... crkva Presvetog Srca Isusova. Podaci o mjestu su škrti, posebno o crkvi. Našao sam na "babi Gugl" kako unutar zaključane crkve postoje orgulje iz 1972 godine, harmonij i tako ... Tuđe slike su na:


... drugih podataka o crkvi nisam našao !




... ** Davne 1885. godine u našem Križišću počela je s radom Niža pučka škola. Jedan od glavnih razloga za osnivanje škole bio je veliki broj školskih sposobnjaka (učenika) iz općine Dol Križišće. Glavni problem bila su novčana sredstava kojih nije bilo dovoljno da se izgradi školska zgrada. Stoga je određeno da će se nastava održavati u kući kovača i bravara Matije Dobrile. Tako su učenici Križišća, njih stotinu i deset, po prvi put sjeli u školske klupe u svome mjestu. Bilo je to 1. listopada 1885. godine.


... davni spomen obnove, a danas sigurno nova obnova nikoga ne zanima.






... i na kraju spuštajući se iz mjesta prema glavnoj prometnici malom mjesnom cestom naletjeh na prostrani talijanski bunker iz WW2 pa evo slikica i iz njega:


... na prostoru Križišća ima puno manjih i većih zapuštenih bunkera.




... a unutra iznenađenje stvoreno od kapi ! ... bunkeraški stalagmit!


... džepna bbaterijica radi lakše procjene visine stalagmita.







Nema komentara:

Objavi komentar