ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

... usputnosti - dvorac Empirej!

 ... na jednom od zagorskih brežuljaka u hladu stare šume izgrađen je dvorac Empirej. Čitam o njemu svakakve napise. Najčešće se ljude navodi na odluku: najljepši ili najružniji? Svakako je zanimljiv i atraktivan u ovo ljetno doba u okruženju šumskog zelenila, cvrkuta ptica i igre leptira.

... vozeći se iz Pregrade prema Zaboku oko ne može promašiti crveni "špic" krov koji nadvisuje okolnu bjelogoričnu šumu. Ustvari već sam dao gasa, no nešto me vratilo nazad kako bih ipak posjetio i ovo malo čudo.  Približavanje jedinom HR Disneyland dvorcu, ili Lego dvorcu. Službeno mu je ime Dvorac Empirej! Smješten je na području Krapinskih Toplica, na brdu iznad sela Jurjevec.

... nema nikakve sličnosti sa zagorskim povijesnim dvorcima, dapače kažu mediji kako je nastao po uzoru na Lego dvorac "skockan" od ruku vlasnikovih kćeri. Izgrađen je prije dvadeset i nešto godina od strane g. Mije Habulinca. On je kažu umirovljeni poduzetnik, pravnik, lovac i avanturist. Gradnja je trajala tri godine (od 1998. do 2001.).

... osim šumskog okruženja tu su idva manja jezerca, lijevo i desno od ulaza. Ulaz nepokošen kao i okolina jezera. Neuredno. Prvih stotinjak metara od ulaza do početka šumskog puteljka vozite po gruboj kaldrmi. Skliska i neravna podloga za dva kotača, treba pripaziti!

... nakon jezera slijedi asfaltirani uspon uz pratnju pjeva ptica pjevica.


... zanimljivo je ovo ostavljeno stablo koje račva uski put do dvorca.


... završni zavoj, s lijeve strane stvoriti će se prikaz iz bajke. Inače Empirej na latinskom označava najviši i najsjajniji dio neba na kome uživaju bogovi.



... unutrašnjost se sastoji od desetak soba, šest prostora i dva vinska podruma. Najčešće se rabi u svrhu vjenčanja. Unutrašnjost je kaže opremana u vintage stilu. 



... prilazak okom kamere!



... vanjština (fasada) od grube žbuke! Zidovi dvorca debeli su 80 centimetara.



... dvorac mora imati opravu od ruža i bršljana, daje mu mistiku.


... dvorac krasi tridesetak tornjeva! Visina dvorca je točno 50 metara. Dvorac je ukupne površine 2500 m². Osim tornjeva Empirej krasi čak 101 prozor. Ne može ne biti impresivno. Trebalo je ideju iz mašte i makete Lego kockica uz pomoć vještih graditelja pretvoriti u stvarnost.



... ne može se ne primijetiti modernu betonsku galanteriju koja barem meni onako hladna stvara dojam neuredna kiča.


... našao sam negdje u starim novinskim zapisima jedan jako zanimljiv iskaz g. Mije. o dvije zanimljivosti. Tvrdio je tada kako u dvorac neće uvoditi telefonsku liniju, a i mobitele ne voli. Druga zanimljivost je kako priliči dvorcima tajni prolaz koji vodi iz podruma u šumu. Možda da mladenci lakše zbrišu na medeni mjesec?



... na žalost vlasnika nije bilo, možda jednom kroz jedna od masivnih vrata uspijem i pogledati kako se piše zanimljivu unutrašnjost čitaj: vinski podrum!



... sliku svoju ljubim!


... ostavljam Empirej na čuvanje čuvarkući!

Nema komentara:

Objavi komentar