nedjelja, 16. lipnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Galerija Antuna Augustinčića (Klanjec)!

 ... kratka vožnjica do Antuna iz Klanjaca. Divan dan nakon obilja kišurine u zadnjih skoro mjesec dana nije smio ostati neiskorišten. Dva kotača mojeg XJR-a mamila su đir. Bilo gdje. Krenuh s jednom zamisli, a završih u Klanjcu. Pa kad sam već tu pođoh vidjeti je li galerija našeg velikog kipara otvorena za posjetu.

*GALERIJA je zasnovana 1970., kada je Antun Augustinčić (1900.–1979.) – zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti – darovao svom rodnom Klanjcu vlastiti kiparski opus, nastao tijekom 50 godina stvaranja, od dvadesetih do sedamdesetih, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.



... klanječki sin rođen 4. svibnja daleke 1900. osamnaest godina kasnije nadarenost je  usmjerio na studij kiparstva na Visokoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu. Kaže mu biografija da je bio student gospode Rudolfa Valdeca i Roberta Frangeša. Nakon što je 1922. postala Kraljevskom akademijom za umjetnost i obrt, nastavio studij kod našeg velikana kiparstva Ivana Meštrovića.


... rijetka fotka kada Tito nije na konju, već ispod! Konji i konjanici - čest motiv Augustinčića.


... vanjski postav obišao sam prije nekoliko godina, čak mislim u onom idiotskom korona vremenu. Tada je galerija bila zatvorena. Kao i danas, zaključana su ulazna vrata. No danas sam na maloj sjajnoj pločici s radnim vremenom uočio kako bi galerija trebala biti otvorenom, a na još jednoj pločici ispod i broj koji treba nazvati. Jedan poziv, pa malo fotkanja vanjskog postava, pa drugi poziv, "vrtim" taj prokleti telefon i opet đon. Slično kao u pjesmi Dugmića. 


... Moša Pijade nešto umuje u hladovini.


... osim što je bio i Meštrovićev učenik, uzor mu je bio Rodin ( u Parizu je upoznao njegove radove).


... taman kada sam već htio zasjesti na Yamahu i "odjahati", evo s parkinga iz nekog auta uznemirene gospođe koja je kupovala gablec kaže. Pravda se gužvom u dućanu i gospođom koja se nikako ne odmiče od blagajne, umirujem ju, ona otključava. Naplaćuje mi pet eurića i započinjem razgledavanje. U ruke mi tutnula brošuru na kojoj neuredno piše kako je samo za "kućnu" uporabu. Brošura/katalogić daje puno informacija, ali čitati mogu samo uz pomoć oćala koje sam ostavio u koferu motora. Gledam slike kao predškolac u velikoj enciklopediji.

... reljefi Otmica i Melodija za početak!


... središnji hodnik vodi u dvije veće prostorije, jasno Vam je - lijevu i desnu. Odlučim iznevjeriti M. P. Thompsona te odoh lijevo na križanju staze. U hodniku su biste kiparovih prijatelja kaže domaćica galerije vidno normalnijeg ritma disanja. Ne prati me, ne objašnjava ništa računavši vjerojatno kako ću čitati brošuru. Ma vjerojatno joj se hladi gablec, zaključujem.


... Joža u mramoru iz 1952. te Jovanka Budisavljević okamenjena lica (granit , rad iz 1958.).


... velikan književnosti, Krleža u bronci iz 1969.


... gipsani Branko Gavella, rad je iz 1974.


... rekoh, prostorija lijevo prva je na redu. 


... prostorija u kojoj su većinom torza; muškaraca, žena i jedne djevojčice.


... brončani reljef:  Djevojka i mladić s gitarom iz 1928. te Harlekin (gips, 1928.).



... torzo - razne skulpture!







... pogled u portret hodnik na ekipu uz Tileta - iz desne prostorije.


... u trećoj dvorani su spomenici, najatraktivniji dio galerije po meni. *Rudar, djelo je izvedeno za Međunarodni ured rada u Genevi.


*Pogibija u Villefrancheu je skica za nerealizirani spomenik hrvatskim žrtvama, vojnicima koji su u francuskom gradu Villefranche-de-Rouergue 17. rujna 1943. godine podigli prvi oružani ustanak protiv nacističkog režima u okupiranoj Francuskoj.


... nošenje ranjenika.



*Pietà/Šleska mati je dio velikog ansambla za Spomenik šleskom ustanku i Jozefu Pilsudskom u Katowicama, koji nije nikada u cijelosti postavljen.




*Prelja figura sa Spomenika žrtvama fašizma u Addis Abebi, kojeg su zajednički izveli Antun Augustinčić i Frano Kršinić i prelja odjevena u ljetnu dinarsku nošnju.


... mali konjanik!


... brončana skica za Skica za Spomenik rasu Makonnenu.



... skica za spomenik Mir.



*Bitka je reljef sa podnožja Spomenika kralju Aleksandru u Somboru, koji je po izbijanju II. svjetskog rata, nedugo nakon postavljanja, uklonjen i pretopljen.






... Glava Turčina i Dva borca su fragmenti su Spomenika palim Nišlijama u Nišu!


... pogled na skupinu eksponata!


*Mir je postavljen u New Yorku kao poklon bivše SFRJ Ujedinjenim narodima



... moja malenkost između dva eksponata Mir!



... jedan veliki "tablet" za dodatnu šetnju i informacije! Augustinčićevi radovi čuvaju se u ovoj galeriji, Gliptoteci JAZU, Modernoj galeriji u Zagrebu, u muzejima (Muzej AVNOJ-a u Bihaću, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i dr.) te u privatnim zbirkama. Gradu Klanjcu darovnicom od 10. veljače 1970. godine svoj kiparski opus ostavio je kao ogromnu ostavštinu.




... ostatak vanjskog postava počinje sa *likom našeg najvećeg komediografa Marina Držića (1508.–1567.), kojega je Augustinčić prikazao kao glumca renesansne komedije.


*Dječak/Manekenpis i Majka s djetetom!


*Evu/ Stid Augustinčić je izveo i u mramoru za trijem Titove »Bijele vile« na Brijunima, što je skulpturi donijelo poznatiji naziv Brijunski akt.


... sin zagorskih seljaka Adama i Katarine Zagorju je osim Titova podario i monumentalni spomenik Seljačkoj buni u Stubici. Bavio se i medaljarstvom. Bio je profesor na ALU. Od 1949. Vodio je majstorsku radionicu za kiparstvo, u kojoj su se usavršavali mnogi hrvatski kipari. Postao je članom JAZU (danas HAZU) 1949. Također je  bio i jedan od utemeljitelja likovne skupine Zemlja. Jedan je od naših najznačajnijih portretnih kipara.

**

... njega znate i poklonici i pobornici, štovatelji i mrzitelji; JBT ! ... najpoznatije djelo iz Titova nedaleka rodnog sela Kumrovca. Inače je bio blizak Titov prijatelj, prijatelj komunista prije i tijekom WW2, hapšen od strane gastapoa.
Šetnja Augustinčićevom ostavštinom je završena. Eto i to sam posjetio! Osobna zanimljivost i poveznica sa našim slavnim kiparom: Prvi dani bračnog života u Zagrebu i rođenje prvog sina bilo je u Aleja A. Augustinčića na zagrebačkim Ravnicama.
Utisci!? Trebate posjetiti!
Podsjetnik na moju raniju posjetu:


*Posljednja u dugom nizu varijanti Nošenja ranjenika postavljena je ispred Medicinskog fakulteta na Šalati u Zagrebu. Središnji lik je Majstorov autoportret. Ne čudi, stoga, što je upravo ovu skulpturu odabrao za svoj nadgrobni spomenik: pod njom su položene urne Antuna i Nade Augustinčić. Umro je u Zagrebu 10. V. 1979.

Nema komentara:

Objavi komentar