utorak, 2. srpnja 2024.

... usputnosti - kapela Majke Božje Snježne!

 ... zelenilo kojim sam se morao provozati do kapele Majke Božje Snježne u općini Kumrovec te župi Tuhelj. Na ploči piše: Bajkovitost kupana zelenilom i doista je tako!


... iznad Zelenjaka i spomenika Hrvatskoj himni!


... pronašao sam podatak kako je narodski još nazivaju kapelom Majke Božje Skapularske, Majke Božje Karmelske i Majke Božje Risvičke. Uz nju se prenosi vezana narodna predaja koja že: “Tko prvi puta čuje njena zvona - Majka Božja Snježna ispuniti će mu tri želje.” Šteta što je kapela bila zaključana, zvona u šutnji, a ja ću ih jednom dočekati. Radi tri želje: obiteljskog zdravlja, sretnih kilometara i MIRA U SVIJETU!


... pogled ka Velikom Taboru!



... jednobrodna barokno-klasicistička kapela se prvi put se spominje 1639. godine. Nekada je većinom bila drvena kao i većina u tom vremenu gradnje. Kroz kasnija stoljeća je dograđivana te poprimila sadašnji oblik. Zaštićeno je kulturno dobro.




... 1802. godine podignut je barokni oltar sa starim kipom Majke Božje s Isusom. Spomenuti oltar ujedno je jedini izvorni dio kapele. Pobočni oltari posvećeni su svetom Blažu i svetoj Rozaliji.



... vrijedne orgulje ove rimo-katoličke kapele su iz 1850. sa slikom kralja Davida koji svira harfu.




... krovni ukrasi iz kovanog željeza.



... vjeverice ili ljudska ruka!?


... klupice za odmor i oznaka kote s nekog prošlog trkačkog takmičenja.

Nema komentara:

Objavi komentar