četvrtak, 27. lipnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Vinagora!

 ... nakon Klanjca nastavio sam put preko Tuheljskih i Velike Horvatske prema Vinagori. Jedan je to od naših najzapadnijih predjela, tamo između Desinića i Pregrade. Prirodno zelenilo prati okretaje motora, oči pažljivo motreći cestu i promet uživaju krajolik, a mirisi Zagorja pune nozdrve. Livade, polja, vinogradi, voćnjaci i zagorski bregi vode do krasote naše sakralne baštine - župne crkve Marije od Pohoda. 


... prednji stepeničasti ulaz do same crkve i župne kurije (župnog dvora!?) gdje sam uz još nečiji motor parkirao i svog Šokca.


... brijeg i crkva na koti 405 vezani su uz Ratkaje i obližnji Veliki Tabor. Tako se i u narodu za okolinu uvriježio naziv Ratkajsko te za mještane Ratkajci.



... prva unutarnja kapelica na posvetu je sv. Roku.



... jedan stepeničasti ulaz.


... kako je crkva na dominantnoj koti sa svih strana puca pogled prema istoku, jugu i zapadu (zagorski bregi, doline, ceste, kuće i u daljini planine Strahinjčica, Ivančica, Sljeme, Cesargrad gora, te Kunogora).



... baroknu Vinagorsku crkvu posvetio je 1713. godine biskup senjski Adam Rattkay.


... druga unutrašnja kapelica unutar poligonalnog svetišta posvećena je sv. Florijanu.



... kapele su izgrađene u obliku cilindričnih kula koje zajedno s bedemima djeluju kao utvrda! ... krovove crkve i kapela krase križevi i znakovi od krasno kovanog željeza.


... maca čuvarica !


... stara hiža koja je sada štalica jednom konjiću.


... ovo sam nazvao razgovorom o konjskim snagama!


* To je područje inače pripadalo ratkajskom velikotaborskom vlastelinstvu, a bilo je vinorodno od davnina. Otud mu i ime Vinagora. Već u 16. stoljeću na vrhu vinagorskoga brijega stajao je Marijin kip kojega su nazivali Majka Božja Vinagorska. Težaci su u predahu između poslova dolazili pred njega pomoliti se i počinuti. Na molitvu i štovanje Majci Božjoj Vinagorskoj počeli su dolaziti i ljudi iz udaljenijih krajeva i iz viših staleža. Uskoro se pronio glas o njenoj čudotvornosti. Ratkaji su sagradili kapelu i kip Majke Božje stavili u nju. Glas o čudotvornom kipu i novom marijanskom prošteništu proširio se daleko izvan Zagorja, po Štajerskoj, Prekomurju i u Zagrebu, a crkva je dobila ime Crkva Marije od pohoda.


... malo ispod crkve je mala kapelica sv. Barbare od koje polaze procesije prema crkvi za velika proštenja.


Nema komentara:

Objavi komentar