utorak, 17. rujna 2024.

... oči pune Pešte i Budima (Budimpešta; 1. dio)!

 ... sponzori Bog Vas blagoslovio! Hvala Aniti i Jozi na poklonjenoj prigodi uživanja u ovom divnom gradu. Do sada sam o mađarskoj prijestolnici znao ponešto. Doduše kao i o samoj Mađarskoj. Dunav, Rubikova kocka, mostovi, paprika, prijestolnica, gulaš, čardaš, V. Orban danas, ban Khuen-Héderváry i vritnjak nekada, mađarizacija, Janka pusta, Ferencvaroš itd. Da znam i za zajeban, nerazumljiv te teško pamtljiv i izreciv jezik.


... kakav parlamentarizam dok Dunavom brodovi plove! 



... rano buđenje u prohladni i kišni petak. Okupljanje izletnika je na južnoj strani ZG poglavarstva radi ukrcaja u bus. "Čekiranje" kod izuzetne vodičke Silvestre iz agencije Mondo Travel. Prebrojavanje kao u školskim ekskurzijama, pa daj vozaču gas. Vrhunski vozač (što sam tijekom puta utvrdio) Marko i njegov ganc novi bus. Prva vožnja novog busa s našom grupom. Krstili smo bus. Pozdrav i kratke te jasne, nenametljive i ugodne Silvestrine upute o vožnji i izletu pomaknule su kišni (ne)ugođaj u treći plan. Eto nas nakon dvije piš/puš stanke i nekih 350 km. na cilju. Budimpešta! Iskrcaj u centru grada ispred Four seasons hotela. No nije to naše prenočište, to je za dublje džepove i krupnozube zvjerke.




... hotel s pogledom na Lančani most, ne može biti bolje smješten. Izgrađen je kao secesijska palača Gresham. Ustvari prvo je izgrađena kao kuća Nákó, a potom je kupuje osiguravajuće društvo Gresham iz Londona radi lakšeg legalnog poslovanja. Kroz povijest bila je poslovna zgrada, pa zatim kao rezidencija za njihove bogate starkelje. Crvenoarmejci su je rabili kao vojarnu, a u vrijeme NR Mađarske služila je u stambene svrhe. Kroz razna vlasništva i obnove, luksuznim hotelom postaje 2001. Osim vanjštine hotelski interijer krase: prostrano stubište, krasni vitraji, mozaici, ukrasi od kovanog željeza i zimski vrtovi.

... od hotela krećemo u obilazak Zrinskom ulicom prema katedrali sv. Stjepana.

 
... naš Nikola Šubić Zrinski i mađarski je narodni junak. U Pešti mu je posvećena ulica, a nekoliko kilometara dalje na jednom trgu pored rezidencijalne avenije Andrassy postavljen mu je i spomenik. U još nekoliko gradova susjedne nam Mađe N.Š.Z ima zaslužena spomen obilježja.


... Zrínyi Miklós; mogu ga slaviti, no ne mogu nam ga ukrasti. 1542. godine je s postrojbom sačinjenom od 400 Hrvata spasio Peštu od vjerojatne propasti, a bio i jedan od junaka koji su herojski branili Siget dugih mjesec dana opsade. Tijekom proboja iz Sigeta junački je poginuo 1566.


Prisega Zrinskog: "Ja Nikola knez Zrinski obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada neću ostaviti, nego da ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!".


... nastavljamo moja Sneky, grupa i ja prema bazilici Szent István. Krasotu bazilike nismo doživjeli iznutra. Ogromne gužve turista sa mnogih meridijana i paralela te raznih kolorita spriječile su nas u tome ostavljajući prostor novoj posjeti u budućem putovanju.



... u toj neoklasicističkoj katoličkoj bazilici i najvećoj crkvi Mađarske čuvaju se relikvije sveca. Sv. Stjepana. Rodio se g. 975. i primio pogansko ime Vajk. Svecem je proglašen 1083. Krunjenjem na Božić 1000. g. od Pape Silvestra II. Ugarska postaje dijelom kršćanske Europe.



... Mađari ga slave kao sveca zaštitnika i osnivača mađarske države.


... prkoseći kiši, mokrih nogu uz zaštitu kišobrana nastavljamo prema slavnoj gradskoj tržnici prateći bogate kolorite Pešte. Kaže Silvestra kako su Mađari jako voljeli Sisy, a i ona njih.



... pokisli smo kao i veliki turistički kotač!




... jedan od ulaza u metro koji na žalost nije radio. Propala nam je prigoda za prvu životnu vožnju ispod zemlje jednom od najstarijih podzemnih željeznica u Europi.


... Vörösmartyjev trg u središtu Budimpešte na sjeveru Váci ulice. U središtu trga kip je pjesnika Mihályja Vörösmartyja.


... detalji u mom oku i oku kamere!











... bez legendarne kockice ne može !


... i eto nas ispred živopisne tržnice na čijem nas ulazu vabi Mađarica u narodnoj nošnji s ciljem nagovora na posjetu tradicionalnom restorančiću u utrobi najljepšeg europskog/svjetskog (po CNN-u) tržničkog zdanja.


... zadivljuje arhitektonski "Ajfelizam"!



... šarenilo, mirisi, gužva, jezični i rasni koloriti na tri etaže.



Tehnikalije: * Površina objekta koju pokriva konstrukcija od kovanog željeza je 8,363 m². Glavna fasada duga je 60 m. Lađa mu je visoka 28 m, a duga 150 m. Opremu tribina i željezne konstrukcije izradile su tvornice Waagner i Schlick. Krov je prekriven Zsolnay porculanskim pločicama. Zsolnay je napravio i svoju fasadu od pirogranita. Njezina je cijena dosegla ukupni zbroj ostale četiri tržnice.



... "kupila" je jajce za večeru! Možda za langoš, tradicionalno jelo od prženog tijesta. Najčešće se nadjeva vrhnjem, rajčicom i sirom. Moj gulaš je ipak bio bolji! 


... Velika tržnica kako je neki nazivaju u Budimpešti izgrađena je krajem 1890-ih, a poznata je i pod nazivom “Nagyvásárcsarnok”! Točnije; otvorenje ovog arhitektonskog slatkiša zbilo se 1897. 



... za krovni impresivni pokrov izveden od šarenog crijepa iz legendarne mađarske tvornice Zsolnay (Pečuh). Šareni krov neogotičke građevine prekriva 10000 kvadrata tržnice. Uz ovu veliku tržnicu izgrađeno ih još nekoliko kako bi podmirili glad žitelja uz tadašnje higijenske standarde.



... tražimo mjesto za okrjepu, preciznije pivnicu "trošeći" vrijeme do polaska broda koji će nas provozati mutnim Dunavom. Nižu se slike grada.







... Kuna (Sneky) ispod mjeseca i zamišljena iza pivske čaše!



... plamen solidarnosti (koji se ugasio) i pješčani dvorac usred grada!



... pastirska melodija "Pastir i ovce u Erzsebet (Elizabetinu) parku!


... hommage M. Jacksonu!


... naklonio mi se Willi Shakspeare, promatrao sam dječaka i psa!


... divljenje uređenosti parkova i pročelja zgrada!






... došetasmo konačno do broda, nazdravismo pjenušcem i otplovismo u smiraj poslijepodneva na valovima Dunava.

















... odosmo na počinak u hotel iz grupacije Ibis s nekom čudnom spodobom iznad ulaza!



Nema komentara:

Objavi komentar