srijeda, 18. rujna 2024.

... oči pune Pešte i Budima (Budimpešta; završetak prvog dana "baj najt")!

 ... stigli smo u hotel. Pomalo umorni, što od cipelcuga, što od prohladna vremena i kiše. Malo papamo, kratki odmor te odlučismo pogledati okolinu hotela Ibis. U blizini je grandiozni Trg Heroja. Načuo sam kako ga zovu i Trgom velikana. No o tom znamenitom trgu više u slijedećem "rukopisu" drugog dana obilaska. No kojim putem krenuti, gdje je put ka sreći? Pa ovoga nema ni u kaubojcima!

... noć ima svoje draži koje mali fotić i ulično osvjetljenje poprilično "ubiju"! No idemo istražiti! Dočekuje nas Strijelac. Brončana skulptura ispred zgrade sklizališta, odnosno Mađarskog atletskog kluba, a na početku šetališta Olofa Palmea. Umjetnik je kipar Kisfaludi Strobl, Zsigmond (1884 - 1975), postavljeno 1929.


... no iza zgrade sklizališta opazih obrise nekog dvorca. Prijeđosmo most i kroz jedan park malom stazom i kratkom šetnjom docipeliramo pred ulaz u bajku. Bajka okružena parkom i kanalom. Prilazi dvorcu su preko četiri mosta. Izgled dvorca, šumice, vode i zvukova ptica, krikovi čaplji u noći mame nas u mistični obilazak.


... Dvorac Vajdahunyad je dvorac na otoku u gradskom parku. Predstavlja repliku dvorca Hunyad, poznatijeg kao dvorac Corvin iz Rumunjske. Izgrađen je 1896. u sklopu Milenijske izložbe kojom se slavilo 1000 godina Mađarske nakon naseljavanja Karpatskog bazena 895.



... ovdje je smješten Muzej mađarske agrikulture, najveći poljoprivredni muzej u Europi!


... ovaj dvorac i otale replike u parku zahvaljujući blizini Trga Heroja, okolnih muzeja, Zoo vrta i ostalih znamenitosti jedna je od najpoznatijih mađarskih turističkih destinacija.




* Dvorac sadrži dijelove zgrade iz različitih vremenskih razdoblja, prikazuje različite stilove: romaniku, gotiku, renesansu i barok. Izvorno, bio je napravljen od kartona i drveta, ali postao je toliko popularan da je obnovljen od kamena i opeke između 1904. i 1908.


... kopija Jakove kapele/crkve!



** Zgrade su prvobitno bile podignute privremeno, ali se graditeljski kompleks toliko svidio ljudima da je glavni grad (gradski oci) kasnije naredio da se napravi od trajnog materijala.


... inače, ovdje je bio smješten i naš Umjetnički paviljon. Kasnije je premješten te u potpunosti izgrađen na Tomislavcu u Zagrebu. Izgrađen je 1896. godine za potrebe spomenute Milenijske izložbe u Budimpešti kojom je Mađarska slavila tisućgodišnjicu svoje državotvornosti. Udio u izložbi imala je i tadašnja Hrvatska, politički i pravno podređena Mađarskoj.




... negdje je i skulptura Bela Lugosia, najpoznatijeg filmskog Drakule!







... evo Dakule! Nema Kuna pojma iza koga se fotkala! Bela Lugosi čita knjigu.






... u parku je spomenik kroničara Anonymusa (autor Miklósa Ligetija). Anonymus je živio u 12. stoljeću (njegov pravi identitet nije poznat, ali bio je kroničar Béle III od Ugarske ), koji je napisao kroniku Djela Mađara.


... redovnik!


... Kuna u večernjem opuštanju.



... povratak u hotel, umor nas nadvladava, pa okidam još nekoliko fotki Trga Heroja i okoline. O "Trgu" u slijedećoj priči. Prvoj priči drugog dana!









... Muzej lijepe umjetnosti!


... spomen na posjet Pape Woytile!




... alo, radi, govornica radi!


** https://navicup.com/object/hungary-grand-tour/vajdahunyad-castle-304052/ba

Nema komentara:

Objavi komentar