ponedjeljak, 9. rujna 2024.

... usputnosti - Svetonedeljska fišijada 2024!

 ... jesen stiže kao najveselije gastro doba godine u mnoge krajeve, gradove i sela.  Tako je i sa tradicionalnom Svetonedeljskom fišijadom koju sam po prvi puta posjetio u nedjelju nakon povratka sa Štrudlafesta u Jaškovu. Nakon slatkog na slano, sa žlicom. 


... prvo fotkanje sa starim prijateljima; Ilija i Iva iz MK Iron Ghost!

... smjestio sam konjića na odmor u hladovinu pa krenuh u obilazak 24. po redu manifestacije kraj jezera Rakitje.


... odmah sam pronašao ekipu prošlogodišnjih pobjednika, ostele kolege iz MK Iron Ghost.




... normalno da prvaci moraju odraditi i odgovoriti na izazovna pitanja novinarskih ekipa!




... štand do štanda, kotlić do kotlića, pripremaju se sastojci, oni poznati i tajni. Svaki glavni kuhar i svaka ekipa ima svoje tajne sastojke. Ova bitka kotlića te tajnih recepata i sastojaka privukla je ove godine 32 ekipe iz raznih dijelova RH.





... srećem i nekoliko bivših kolega iz vremena života u brigadi HV-a u vojarni Taborec (Samobor). Zlatko Medeni Medenjak u ekipi Marginalci, imenjak Deak, Bruno Bedić, Miljenko Komes Milci, nisam ih sve ni polovio fotićem.


... kod Medenog i frendova:


... službena dodjela pregača neposredno prije početka takmičenja kojeg su označili kuburaši iz kuburaškog društva Gromovnik pucnjem iz kubura uz jezero Rakitje!


... bez kvalitetne mljevene paprike, crvenog blaga svakog fiša, nema FIŠ-a!


... prva kušanja "juhice" prije dodavanja ribe!


... šest stotina litara "dubok" kotlić fiša za besplatnu podjelu posjetiteljima! Inače popularni fiš (fiš paprikaš), tradicionalno je jelo naših i okolnih prostora. Za pripremu je potrebna slatkovodna riba (najuobičajenije šaran, štuka ili som). Kuha se u kotliću na otvorenoj vatri. Glavni sastojci uz ribu su luk, crvena paprika, češnjak, i različiti (tajni) začini. Može se poslužiti uz domaće rezance i kruh. Na natjecanjima se ocjenjuju okus, izgled i način pripreme.


... može li  fišijada bez šarana na rašljama i tamburaša?





... nezaobilazne scene s ovih mirisnih događanja!












... za svo vrijeme fišijade, ribiči s druge strane jezera paze na ulov za svoj fiš, a nekome su zanimljivije i breskve vinogradarke!






... netko je pobijedio ili bolje rečeno: Svi su pobjednici, no u izboru za naj majicu pobjednici su ekipa Ragbi klub Zagreb!

Nema komentara:

Objavi komentar