utorak, 4. rujna 2018.

... Dobojska tvrđava !



Vjerovatno najpoznatiji turistički sadržaj grada je "Tvrđava u Doboju", koju Dobojlije nazivaju Gradina kako mi je rekao čuvar-vodič. Posjetili smo je prvog dana vožnje našeg MK Mogila po Bosni.

Odlične info ploče teško je ne pogledati, pročitati i sa njih sažeti i usvojiti zanimljjivosti:















"... in Uxora suptus castrum Doboy... - U Usori pod tvrđavom Doboj", u srpnjua 1415. godine logorovale su mađarske vojne postrojbe dana u ratnom pohodu kroz dolinu Bosne. Vijest je koju su pronijeli dubrovački trgovci, a preupućena je mađarskom kralju Sigismundu."
... dalje sam pročitao kako je to istovremeno i najstariji spomen tvrđave Doboj u pisanim povijesnim izvorima.
... gradnja dobojske tvrđave kamenih zidina počela u XIII stoljeću što dokazuju mnoga arheološka istraživanja, zatim nalazi nakita sa groblja na Usori i keramike iz dna južne kule dobojske tvrđave, austrijske gravure iz 1697. godine, stari turski zapisi, tefteri. Svi ovi dokazi svjedoče o vremenu početka gradnje dobojskog utvrđenja.

... ostali bitni podaci: https://www.fmks.gov.ba/download/zzs/ns9/003.pdf














 

... unutrašnjošću tvrđave dominira poluamfiteatar na kome se održavaju razne priredbe, a inače je uočljiva čistoća i urednost cijelog prostora, primjer i mnogim našim zapuštenim povijesnim cjelinama toga tipa.












... jedan mali stanovnik tvrđave !


Nema komentara:

Objavi komentar