nedjelja, 6. lipnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Čigoč, Lonjsko polje !

 ... Čigoč, selo u Lonjskom polju, selo roda, vode, prirode, bilja i životinjskih vrsta, divljih i pitomih, a sve više bez živih ljudskih duša, tako blizu, a tako daleko od svega. ... pogledajte stare kuće, divotu nekadašnje graditjske kulture i umijeća, sve više je propalih, a sve manje obnovljenih.

... selo s više roda nego žitelja!


... pogledajte rodu kroz dvogled !


... dolaskom u Čigoč navratite u staru obnovljenu posavsku kuću, kupite ulaznicu, poslušajte vodiča, uzmite kartu Lonjskog polja, letke, kupite suvenir, počastite domaćina. ... divite se staroj stolarskoj radionici, pogledajte alate stare više od sto godina.
... unajmite bicikl. dođite svojim biciklom ili bilo kojim drugim prijevozom, šetajte, pješačite, iskoristite divotu prirode.



KAKO DOĆI DO ČIGOČA? 
... objašnjenje je na WEB stranicama:
 https://pp-lonjsko-polje.hr/za-posjetitelje/posjetiteljski-edukativni-centri/cigoc/

Ako dolazite autocestom iz smjera Zagreba ili Slavonskog Broda, trebate izaći s autoceste u Popovači. Nastavite cestom desno kroz naselje Potok i Stružec prema Sisku, a na raskrižju prije ulaska u grad skrenite lijevo prema industrijskoj zoni. Na sljedećem raskrižju skrenite prema selu Lonja, pa lijevom obalom Save nastavite vožnju kroz sela Preloščica, Lukavec i Gušće do Čigoča.
... doduše ja sam krenuo starom cestom kroz Sisak, Topolovac i uz nasip .....


















... učionica poluotvorenog tipa !




... zaigrejte s obitelji, prijateljima igru na otvorenom !





... odigrajte križić/kružić!


... događanje u rodinu gnijezdu snimljeno kamerim (24h/dan)!








... tradicionalne drvene kuće, od kojih su neke stare i 200 godina, i danas se mogu vidjeti diljem područja Parka prirode Lonjsko polje. Sačuvano ih je oko 600, a najreprezentativnije su u Krapju – koje je 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine i u kojem se nalaze neke od najljepših tradicionalnih posavskih drvenih kuća. Cijelo selo je, zapravo, muzej na otvorenome. Kuće su više od stoljeća odlijevale čestim poplavama Save, jer su bile prilagođene njezinim ćudima. Kuća se slagala od planjki hrasta lužnjaka koji odlično podnosi vlagu. Temelji su im podignuti, donji dio imao je gospodarsku namjenu, a na katu se živjelo. 


Nema komentara:

Objavi komentar